Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražské mateřské školy zůstanou v plném chodu. Městské části je zavírat nehodlají

Autor: ČTK - 
13. října 2020
14:33

Od středy se mají z rozhodnutí vlády uzavřít všechny školy. Výjimku tvoří zatím mateřské školy, přičemž jejich chod je tak plně v rukou provozovatelů. Těmi jsou v Praze zejména městské části. Pražské radnice je v tuto chvíli zavírat nehodlají.

Vláda rozhodla o uzavření škol s výjimkou mateřských v pondělí večer. Opatření bude platit od středy do 1. listopadu. Teprve od pondělí přitom nabylo účinnosti opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat. Na výuku online v pondělí přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni doteď byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Pražské školky budou fungovat

Místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl (Piráti) uvedl, že se radnice bude řídit rozhodnutím vlády. „Předpokládáme, že pokud by vláda chtěla školky zavřít, udělala by to, a že vládní rozhodnutí nezavřít mateřské školy vychází z reálných dat, bylo konzultováno s odborníky a že vláda riziko pečlivě zvážila,“ uvedl. Vládu však kritizoval za nejasnou komunikaci. „Stejně jako na jaře - i nyní si postěžuji, že vláda v případě školek nevydala zcela jasný pokyn 'nezavírat' a její záměr si musíme dovozovat,“ řekl.

„Městská část Praha 5 v tuto chvíli neuvažuje o uzavření mateřských škol. Postup s ohledem na předškolní zařízení intenzivně komunikujeme napříč městskými částmi. Zatím žádná z nich neplánuje k takovém kroku přikročit,“ uvedl mluvčí smíchovské radnice Tomáš Kopečný.

Školky neplánují omezovat ani radnice Prahy 2, Prahy 4 či Prahy 6. Vedení Prahy 8 o tom podle mluvčího Martina Šalka bude jednat na krizovém štábu ve středu dopoledne. Radní Prahy 6 Marie Kubíková (ODS) dodala, že pro zaměstnance školek bude městská část chtít zajistit možnost, aby jejich děti docházely do základních škol, které musí být z rozhodnutí vlády otevřeny pro zdravotníky a další klíčové zaměstnance.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa