Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha se chystá na „koronavirové“ volby do senátu. Na Letné vyrostl drive-in stánek, druhý je na Proseku

Autor: diz, ČTK - 
29. září 2020
20:53

Podzimní volby do senátu jsou kvůli probíhající pandemii covid-19 problematické. Nicméně ne nemožné. I pakliže je dotyčný člověk nakažený a má nařízenou povinnou karanténu, má možnost volit, a to formou speciálně zřízených drive-in stanovišť. Jedno takové vzniklo v úterý v Praze na Letné.

Senátní volby pro tři volební obvody se v Praze mají uskutečnit ve dnech 2. a 3. října, v případě druhého kola pak 9. a 10. října. Už v minulosti přitom vyvstávaly otázky, jak mohou odvolit lidé, kteří mají nařízenou karanténu. Jak Blesk.cz v minulosti informoval, řešení jsou dvě. V jednom případě budou za lidmi domů docházet speciální komise s přenosnou urnou, nebo je zde možnost odvolit z auta v tzv. drive-in stanovišti.

Ta v Praze vzniknou hned dvě, jedno u Polikliniky Prosek, které bude určeno pro volební obvod Prahy 9, druhé stanoviště vzniklo v úterý na Letné, a týká se konkrétně Prahy 1 a Prahy 5. „Jste v karanténě, nebo izolaci a chcete jít v Praze k senátním volbám? Není problém! Můžete využít drive-in volebních stanovišť nebo si podat tel. žádost o volbu doma do přenosné volební schránky. Jen je třeba řešit to s předstihem,“ uvedl na svém twitterovém účtu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jak na to?

Jenomže drive-in stanoviště nebudou fungovat ve standardní dny voleb. Právě naopak. Lidé, kteří mají nařízenou karanténu, se k nim mohou vypravit 30. září od 7:00 do 15:00. Dojde-li na druhé kolo, bude hlasování probíhat ve středu 7. října znovu opět ve stejný čas, tedy od 7:00 do 15:00.

29. září 2020: Na Letné vzniklo drive-in volební stanoviště pro osoby, které mají nařízenou karanténu či izolaci v důsledku nákazy koronavirem. 29. září 2020: Na Letné vzniklo drive-in volební stanoviště pro osoby, které mají nařízenou karanténu či izolaci v důsledku nákazy koronavirem. | Martin Sekanina

Možný počet zájemců o drive-in stanoviště neznáme, a přestože se jedná typicky o volby s nižší volební účastí, tak situaci nepodceňujeme a společně s armádou jsme připraveni odbavit všechny voliče," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Řidiči nesmí vystoupit ze svých vozů a musí mít nasazené roušky. Volební komise mají na sobě speciální ochranné obleky. Na místech jsou také stojany s dezinfekcí rukou,” doplnil Hofman. Lidé, kteří nemohou na místa zajet autem, mohou volit v pátek či v sobotu v normálním termínu doma, kam jim pracovníci urnu přivezou. V případě zájmu nicméně musí dát magistrátu vědět do čtvrtka. Zatím tak podle Hofmana učinilo jen pár desítek lidí.

V případě Letné bude možné zajet vozidlem na Letenskou pláň ve směru na Holešovice k dobře viditelným vojenským stanům. Stanoviště voleb se nachází naproti obytnému bloku Molochov v místech, kde zpravidla parkují autobusy. Stanoviště budou obsluhovat vojáci a odborný zapisovatel, který zajistí, aby nedošlo k odevzdání více hlasů v jiné dny. Zapotřebí s sebou bude samozřejmě občanský průkaz a především také hygienické či lékařské prokázání nařízené karantény či izolace, a to buď v papírové formě, či sms z odběrové stanice nebo v podobě e-neschopenky. V Praze 9 se volební stanoviště drive-in nachází za poliklinikou Prosek na parkovišti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa