Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozptylové číslo covidu: Jak moc je důležité? Statistici o výpočtu i problému Česka

Autor: Markéta Mikešová - 
13. října 2020
05:30

Reprodukční číslo označované písmenem R se od začátku pandemie koronaviru v Česku stalo důležitým údajem. Odborníci i veřejnost podle něj hodnotí, jak se nemoc v populaci šíří. Stále více zahraničních expertů ale upozorňuje, že spíše než reprodukční číslo covidu by se mělo sledovat rozptylové číslo, označované jako K. Ve zkratce ukazuje, kolik superpřenašečů dokáže patogen vyrobit. Právě ti jsou totiž zodpovědní za vznik většiny ohnisek. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro Blesk Zprávy odhalil, že K sleduje, v současnosti ale podle něj není reálné číslo vypočítávat ani se jím řídit. Situace v Česku se dostala do fáze, kdy to nejde.

„Teďka vyšlo na ČT24 - klíčový parametr pandemie koronaviru je rozptylové číslo,“ upozorňoval premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz v neděli 4. října. Většina lidí v té chvíli o rozptylovém čísle slyšela poprvé. Co ho dělá tak výjimečným, že na něj upozornil i sám premiér? Pro vysvětlení bude třeba sáhnout hlouběji do epidemiologie. A ještě před tím k číslu R, známému jako reprodukční.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Co je reprodukční číslo

Údaj se od začátku pandemie stal určitou mantrou, lidé netrpělivě sledují, jak se vyvíjí. Reprodukční číslo je ukazatelem toho, na kolik osob jeden nakažený člověk průměrně nemoc rozšíří. Standardně platí, že jakmile je vyšší než 1, epidemie postupuje - jeden nakažený předá nemoc více jak jednomu člověku. Naopak údaj nižší než 1 značí o tom, že se epidemii daří utlumit.

Aktuálně se číslo R pohybuje nad 1,4, což znamená, že dochází k exponenciálnímu nárůstu případů koronaviru. Ještě před pár dny to bylo méně, tudíž je třeba přistoupit k dalším opatřením, která zamezí tomu, aby si lidé chorobu předávali a R ještě více rostlo. Covid-19 je totiž vysoce infekční, ministerstvo zdravotnictví v březnu odhadovalo, že nemoc má základu reprodukční číslo 2,6 (byl to ještě střídmý odhad, zřejmě je ještě vyšší). Že této hodnoty aktuálně covid-19 v Česku nedosahuje, je jen díky opatřením.

Pro zajímavost, spalničky mají číslo R okolo 15, jsou tedy ještě dramatičtěji infekční. Je to stav v populaci, která proti nim nemá imunitu, takový národ však díky dostupnému očkování již neexistuje. Tedy alespoň ve vyspělé části světa.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření.  - abl
Video se připravuje ...

A jak se číslo R vypočítává? „Model pro výpočet R-čísla pracuje s počty nově nakažených osob, které prozatím nevykazují příznaky, průběhem jejich onemocnění včetně infekčního období, nástupem příznaků onemocnění, přesunem pacienta do izolace a potvrzením onemocnění laboratorním testem,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Resort ale jedním dechem dodává, že číslo R není všemocné a je třeba s ním zacházet opatrně, je to jen vodítko. Stejně hovoří ÚZIS, který pod ministerstvo spadá a toto číslo vypočítává. „I když je číslo R velmi oblíbeným ilustračním parametrem, považujeme jej vzhledem ke komplikovanosti výpočtu pouze za doplňkový ukazatel, který je navíc vždy významně ovlivněn lokálními ohnisky, objemem a strukturou testů a interpretovatelnost celorepublikové hodnoty je omezená,“ upozorňuje šéf ústavu Ladislav Dušek. To samé pak několikrát zopakoval na tiskových konferencích.

Techtle Mechtle byl ukázkový případ

Jedním z důvodů, proč není dobré se v případě koronaviru k číslu R až tolik upínat, je ten, že nemoc covid-19 je do jisté míry speciální. Šíří se o něco odlišněji než klasické respirační nemoci a zahraniční vědci si toho začínají všímat. Například až 80 procent nakažených nevykazuje žádné příznaky, nebo jen mírné, což je výrazně odlišné od chřipky. Přitom současné modely výpočtu čísla R u koronaviru vychází hlavně z chřipky. Inkubační doba je navíc delší.

Když se spojí vyšší infekčnost (chřipka má základní číslo R cca 1,3), vysoké množství asymptomatických přenašečů a delší doba, než se nemoc projeví, vyplývá z toto existence tzv. superpřenašečů, kteří pokud se ocitnou v uzavřeném prostředí, máme tu lokální ohniska typu OKD či Techtle Mechtle. Pražský klub to dobře ilustruje - s dnes již legendárním večírkem se k dnešnímu dni pojí více než 250 případů nákazy, a to jsou jen případy, o kterých ví hygiena. Přitom v počátku stála jedna žena, která netušila, že je nakažená.

Zahraniční epidemiologové proto přišli s metrikou, která má šíření nemoci covid-19 ukazovat z trochu jiného úhlu pohledu než reprodukční číslo. Už nepočítá s tím, že každý nakažený v průměru předá nemoc stejnému počtu lidí, ale zahrnuje existenci právě osob, jako je zmíněná žena z Techtle Mechtle. Údaj se nazývá rozptylové číslo a označuje se písmenem K.

Málo lidí nakazí velké množství dalších

Rozptylové číslo v podstatě ukazuje, kolik superpřenašečů v populaci právě „řádí“. Když je nízké, znamená to, že malé množství lidí je zodpovědné za velké přenosy naráz. Tedy že za ohniska je zodpovědná hrstka jedinců.

Jak ve svém textu upozorňuje matematik a statistik Adam Kleczkowksi z výzkumné univerzity Strathclyde, pro pandemii španělské chřipky bylo rozptylové číslo okolo 1, zhruba 40 procent nakažených zřejmě nemoc na nikoho dalšího nepřeneslo. Nemoci jako covid-19, SARS nebo MERS ho ale mají 0,1, 70 až 80 procent nakažených tedy nemoc nepředá dál. Šíření způsobuje skoro výhradně „pár“ lidí.

Informace o rozptylovém číslu je podle Kleczkowskiho kritická pro konečnou fázi pandemie. Velmi nízké hodnoty K značí, že malé množství lidí je schopné v krátkém čase rozpoutat masivní ohniska, čímž se nemoc vrátí. Klidně je možné, že k něčemu podobnému došlo v současné druhé vlně.

ÚZIS: Teď rozptyl měřit nelze

Mimořádně důležité je proto trasování. Na něj se klade důraz i nyní, říkáte si. Ano, klade, ale když hygienici zjistí, že jste se nakazili, začnou hlavně obvolávat osoby, kterým jste nemoc mohli předat. Rozptylové číslo říká, že by měli postupovat opačně - především hledat, odkud jste se nakazili. I to se děje, ale mělo by to být upřednostněno. Protože tato šňůra v případě koronaviru dost možná vede k superpřenašeči, který je jádrem celého problému. Měl by být urychleně izolován.

Samozřejmě tento přístup lze aplikovat jen v určitých fázích pandemie, jakmile se nemoc začne šířit exponenciálně a většina lidí vůbec netuší, jak ke covidu přišla, tak se z podobného trasování stává složitá disciplína na hranici proveditelnosti. V současné chvíli, kdy má Česko poměrné přírůstky nakažených druhé nejvyšší na světě, utlumení nemoci pomůžou hlavně celoplošná opatření zamezující shromažďování lidí. Důležitost vyhledávání původních zdrojů zase vzroste, až se nárůsty násobně sníží.

Říká to i ÚZIS, který Blesk Zprávám prozradil, že rozptylové číslo jeho statistici řeší, ale aktuálně je stav pandemie v Česku takový, že příliš nemá cenu se jím hlouběji zaobírat.

„Analytici Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se od počátku pandemie zajímají i o číslo K. K jeho určení je však zapotřebí množství konkrétních údajů o jednotlivých infikovaných osobách a o jejich kontaktech, včetně stanovení toho, kolik jedinců přesně daný člověk dále nakazil. Při rozsahu pandemie je pro pracovníky hygienické služby nesmírně obtížné takovéto údaje v terénu získat a zaznamenat. Proto ÚZIS s číslem K aktuálně nepracuje, jeho hodnota by z dostupných dat nemohla být přesná ani v praxi použitelná,“ popsal Josef Tuček z oddělení komunikace ústavu.

Potvrzuje rovněž, že číslo R ukazuje pouze průměrnou hodnotu, která neodhalí, jak jsou přenosy u některých lidí rozdílné. „Reprodukční číslo nás informuje o průměrném počtu osob, které nakazí jeden nemocný pacient. Samotné reprodukční číslo nám ale neříká, jak se u jednotlivých pacientů množství těchto tzv. sekundárních infekcí liší. O tom nás může informovat tzv. parametr „nadměrného rozptylu“ (overdispersion) K, který naznačuje, že u onemocnění covid-19 může být 80 % sekundárních infekcí způsobeno malým množstvím (cca 10 %) jedinců,“ popsal Tuček pro Blesk Zprávy rozdíly mezi R a K.

Podle Kleczkowskiho ale může být rozptylové číslo koronaviru ve výsledku dobrou zprávou - jakmile společnost bude kapacitně schopna důsledně trasovat zdroje ohnisek, bude o to jednodušší nemoc zcela vymýtit - jednodušší než třeba u chřipky. V tuto chvíli ale můžeme doufat především v to, že zafungují nová opatření omezující chod společnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa