Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Praha kvůli koronaviru tratí, na příští rok uskromní svůj rozpočet. Náměstek neví, co bude dál

Autor: ČTK - 
8. října 2020
17:51

Kvůli koronaviru počítá hlavní město finanční ztráty. V příštím roce by mělo hospodařit s příjmy okolo 53,4 miliardy korun, zatímco výdaje by měly obsáhnout 41,7 miliardy korun. To je meziročně méně než v předešlých letech. Celkový rozpočtový rámec se zatím pohybuje okolo 75 miliard, ačkoliv tato částka není konečná. Náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) připustil, že očekává propad příjmů v hodnotě přes 10 miliard korun.

Podle Vyhnánka pracuje magistrát při sestavování rozpočtu s několika neznámými. Jednou z nich jsou dopady pandemie nemoci covid-19. „Další velkou neznámou jsou nepředvídatelné kroky vlády, která nejdřív spoustu věcí zakázala, pak pravidla zcela rozvolnila a nyní se vrací k původnímu přísnějšímu režimu. Rovněž přichází s novými nápady podpory podnikatelů, z nichž se pak polovina ani nerealizuje,“ řekl Vyhnánek. Poslední neznámou je výše možného zpětného uplatnění daňové ztráty, tzv. loss carrybacku.

„Rozpočet chystáme v nebývalé situaci, kdy nevíme, co bude zítra. Nicméně jej musíme připravit a schválit v prosinci, aby nedocházelo ke zpožděním, která by způsobila problémy městským částem. Rovněž nechceme spadnout do rozpočtového provizoria, které dopadá na investice, kdy nesmíte zahajovat nové,“ řekl Vyhnánek.

Zisky budou menší

Daňové příjmy očekává město ve výši 53,4 miliardy korun, což je o zhruba čtyři miliardy meziročně méně. Mezi dalšími příjmy jsou například peníze od státu na fungování škol, kdy město dostane 16,6 miliardy, což je o dvě miliardy více než letos. Dalších 1,21 miliardy dostane na výkon státní správy. O využití peněz na školy i výkon státní správy město nerozhoduje a jeho rozpočtem pouze protečou.

Kvůli propadu příjmů způsobených pandemií koronaviru bude magistrát škrtat v běžných výdajích. Ostatní běžné výdaje dosáhnou 41,7 miliardy, což je o asi 1,4 miliardy meziročně méně. Ke škrtům město nesáhne pouze v oblasti Pražské integrované dopravy (PID) a svozu odpadu. V případě PID by náklady mohly vzrůst o jednu miliardu na 17,6 miliardy. Pro dopravní podnik (DPP) bude mít město připraveno 15,3 miliardy, což je o asi 700 milionů méně než letos.

Rozhodnuto není

Pro letošní rok měla Praha vyčleněno na investice 16,8 miliardy. O výši pro příští rok pražští radní ještě jednají. „Naším cílem je kapitálové výdaje co nejméně omezovat,“ řekl Vyhnánek. Nevyloučil, že si na ně bude muset kvůli propadu příjmů město půjčit. „Nevylučuji, že sáhneme k externímu financování, ale to je zatím předběžné říkat,“ řekl Vyhnánek.

Covid – to je prevít

Vyhnánek novinářům rovněž sdělil, že očekává propad příjmů hlavního města přes 10 miliard korun. „Pokud bychom měli vycházet z měsíce září, tak s největší pravděpodobností přesáhne propad deset miliard korun. Pracujeme ale s nebývalou mírou nejistoty, nakonec může být vše jinak. Nevíme ani, co bude zítra. Do budoucnosti bohužel nevidíme,“ řekl Vyhnánek.

„Vše je ve hvězdách“

Významnou ztrátu Praha zaznamená ve veřejné dopravě, kde dopravní podnik přijde o asi 1,5 miliardy. „To jsou ušlé zisky DPP, které budeme muset kompenzovat,“ řekl Vyhnánek. Hospodaření městských příspěvkových organizací, jako jsou muzea, divadla či zoologická a botanická zahrada, přijdou dohromady o asi 800 milionů. Se ztrátou půl miliardy počítá město v souvislosti se zachováním, obnovou a rozvojem podnikání a poskytování služeb a přibližně o 100 milionů přijde Praha na své vlastní hospodářské činnosti.

Finanční situace se vyvíjela průběžně. V červenci čekalo vedení Prahy propad daňových příjmů ve výši 8,5 miliardy. V srpnu byl údaj zpřesněn na 7,5 miliardy. „Je namístě ale říct, že v červenci, v srpnu a září jsme nečelili žádným drakonickým opatřením, což se pozitivně projevilo do ekonomiky. Co se stane daňově v dalších měsících, to ale nevíme,“ řekl Vyhnánek.

Omasta ( 8. října 2020 20:28 )

Ať jim Babiš a Prymula dají, co vydělali na masivních testech a náhubcích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa