Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražské nemocnice mají pro koronavirem nakažené pacienty rezervy. Chybějící personál by mohli nahradit medici

Autor: ČTK - 
2. října 2020
18:38

Kapacity pro pacienty, kteří trpí covidem-19, zatím u pražských nemocnic dostačují. Omezení plánované péče tedy nehrozí. Pouze Fakultní nemocnice v Motole odložila operace, které odložit jdou, částečně péči omezila také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Více než kapacitní problémy souží nemocnice nedostatek personálu.

Péči o pacienty, kterou lze dočasně odložit, omezila FN Motol. Její kapacity pro pacienty s covidem jsou 46 lůžek s kyslíkem a 13 pro vážné případy, volných lůžek celkem měla dnes ráno 230 a 49 na jednotkách intenzivní péče. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík na facebooku dnes uvedl, že nemocnice léčí celkem 44 pozitivních a čtyři z nich potřebují ventilátor. Z 6 300 zaměstnanců nemocnice je nakažených 45 a dalších sedm v karanténě.

„Částečně jsme provoz některých pracovišť omezili, ale nikterak dramaticky,“ řekla ČTK bez dalších podrobností mluvčí FN Královské Vinohrady Tereza Romanová. V Nemocnici Na Bulovce se zpět na oddělení pro pacienty s covidem-19 mění stejně jako na jaře urgentní příjem. Aktuálně se tam léčí 38 pozitivně testovaných.

Další jsou také ve Všeobecné fakultní nemocnici. „V současné době hospitalizujeme celkem 15 pacientů s covidem, z toho pět pacientů v intenzivní péči. V případě potřeby jsme schopni uvolnit pro tyto pacienty další intenzivní lůžka,“ sdělila ČTK mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. Nemocnice jich má na různých klinikách přes 70.

V Thomayerově nemocnici v Praze se podle mluvčího Petra Sulka léčí aktuálně 38 pozitivně testovaných, musela pro ně být vyčleněná lůžka na plicní klinice, ARO a dalších odděleních.

„S volnou kapacitou pro tyto pacienty jsme tak již na maximu. Pokud bychom měli uvolňovat další lůžka pro tyto pacienty, tak k tomu potřebujeme i zdravotní personál,“ uvedl Sulek s tím, že nemocnici chybí asi 50 sester a pomocného personálu, a proto hledá i nové zaměstnance na covidová oddělení.

Bez starostí... zatím

V běžném režimu pracuje zatím Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Podle mluvčí Jitky Zinke by v případě potřeby byla další lůžka vyčleněna na Klinice infekčních nemocí. V Nemocnici Na Homolce je podle mluvčí Martiny Dostálové omezení péče aktuálně minimální. V současné době má nemocnice vyhrazena pro pacienty s koronavirem čtyři lůžka s plicní ventilací a osm s kyslíkem. „Provedli jsme několik organizačních změn, aby vyčleněné kapacity byly neprodleně k dispozici,“ uvedla.

Některé nemocnice, například Thomayerova, ÚVN nebo Homolka, už jednají se zástupci lékařských fakult o možnosti zapojení mediků - jako v jarních měsících. Další, například Motol nebo VFN, už je využívají na odběrových místech pro testování.

Možnost povolat do práce studenty posledních ročníků lékařských fakult byl podle ministra jeden z důvodů, proč navrhl znovuzavedení nouzového stavu. Zatím ale potřebné opatření, na jehož základě by medici do nemocnic museli nastoupit, vydáno nebylo.

I zdravotníci jsou nakaženi

Od začátku epidemie se nakazilo v celé ČR již více než 3 600 zdravotníků, přes 1 700 jich bylo minulý týden aktuálně nemocných. Zdravotníci v izolaci a karanténa jsou problémem pro provoz některých oddělení. Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pátek potvrdil, že v případě nedostatku lidí mohou i ti zdravotníci, kteří mají kvůli kontaktu s nakaženým nařízenou karanténu, ale mají negativní test, s respirátorem dál pracovat.

V případě nedostatku sester se mohou nemocnice obracet také na projekt Sestry v záloze, jenž už od jara sdružuje zdravotníky, kteří už většinou odešli mimo obor a jsou případně ochotni vypomoci. Na jaře jich bylo kolem 700. Ještě před začátkem epidemie ale v nemocnicích chybělo asi 3 000 sester u lůžek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa