Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rezignace Vojtěcha opozici nestačí, Babišovi vyčinili za neschopnost. A co Hamáček?

Aktualizováno -
21. září 2020
10:47
Autor: Nikola Forejtová, Jakub Veinlich, ČTK - 
21. září 2020
09:55

Reakce na rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přišly okamžitě. Ačkoliv opozice po odchodu Vojtěcha volala dlouhodobě, nadšená není. Řada politiků totiž zmiňuje, že se Vojtěch stal jen obětním beránkem a hlavním viníkem je především premiér Andrej Babiš (ANO). Předsedu vlády pak vyzývají, aby co nejdříve nalezl zástupce, který by ČR dokázal přes druhou vlnu epidemie v klidu dostat. Babiš zmínil, že Vojtěch byl znechucený politikou a médii a poděkoval mu, ministr naopak děkoval kolegům a novinářům.

„Po důkladném zvážení odstoupím z funkce ministra zdravotnictví,“ oznámil v pondělí ráno Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci. Své rozhodnutí obhajoval tím, že chce poskytnout prostor pro řešení druhé vlny epidemie koronaviru. 

Vojtěch, který zůstane ve Sněmovně na postu poslance, již svou rezignaci předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten Vojtěchovi veřejně poděkoval na sociální síti twitter za usilovnou práci během jeho téměř tříletého působení ve vládě. Babiš pak za jeden z důvodů odchodu ministra považuje i to, že byl Vojtěch znechucen politikou a médii. 

„Rozhodnutí ministra zdravotnictví odstoupit z funkce respektuji. Chtěl bych mu poděkovat za spolupráci,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby Ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií,“ dodal.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat ani od ostatních členů vlády a od dalších zákonodárců. Ostatně po odchodu ministra volala opozice již delší dobu. 

Nadšení se nekoná, opozice chce Babišovu hlavu

Nyní ale většina politiků hledí na Vojtěchovu rezignaci s odstupem. Brzy bývalý ministr zdravotnictví se podle nich stal obětním beránkem a politickým tahem před volbami. „Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér a 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil,“ okomentovala Vojtěchův odchod předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Podobně se na situaci dívá i poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a volá po odpovědnosti premiéra. „Ministr konečně pochopil, že je dobré si vážit sebe sama a nebýt jen hadrem. Jen ale všichni pamatujme, že odpovědnost stále nese premiér, z toho se nemůže vylhat!“

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. „A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace,“ napsal na twitteru.

Přisadili si i opoziční Piráti. „Základní problém českého přístupu k boji s epidemií nebyl ministr zdravotnictví, ale premiér, který místo řešení situace pluje na vlně veřejného mínění. Tenhle problém se bohužel rezignací ministra zdravotnictví nevyřeší,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík

Politologové vidí spojitost ve volbách

Jako „hadr“ vnímají Vojtěcha i někteří politologové. „Myslím, že ministr Vojtěch byl premiérovým otloukánkem, nyní se stal obětním beránkem. Jednal správně, když prosazoval přísnější hygienická opatření, premiér se však chtěl zalíbit lidu, čímž k současnému stavu hodně napomohl. Dle politických zákonitostí však hlava, která padá, je ministrova,“ uvedl Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Také podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze byl Vojtěch tím, na jehož hlavu se hodilo, když se něco nedařilo. „Obecně vzato byl Vojtěch typickým produktem Babišovy premiérské politiky - na první pohled sympatická tvář, nepolitik a nemanažer, naprosto závislý na premiérovi a snažící se navodit dojem, že vlastně jde o manažera. Zároveň ovšem také typický otloukánek, na jehož hlavu se hodí, co se právě nedaří, aniž je očekávána nějaká zásadnější obrana. Jakýkoli pokus o emancipaci je pak v zárodku zašlapán do země (viz snaha o znovuzavedení roušek na konci srpna),“ poznamenal.

Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami, před kterými Babiš vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v České republice ztrácí půdu pod nohama. 

Vojtěchův odchod přichází podle předsedy ODS Petra Fialy s 8 měsíčním zpožděním. Jako jeden z mála ale Fiala nezmínil případnou rezignaci premiéra Babiše, ale vyzval jej, aby rychle navrhl schopnou náhradu, která dokáže zabránit dalším zmatkům.

„Rozhodnutí ministra zdravotnictví odstoupit z funkce respektuji. Chtěl bych mu poděkovat za spolupráci,“ uvedl pak vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií,“ dodal.

O náhradě se již čile diskutuje. Objevují se jména jako Roman Prymula, který má nyní funkci zmocněnce pro vědu a výzkum a ve zdravotnictví a který během první vlny epidemie sehrál důležitou roli. 

Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula | Blesk:Daniel Černovský

Některé tipy jsou pak mířené s humorem. „Toho dne byl Karel Havlíček poněkud neklidný. Nařídit zítra budík na třetí? Cesta mezi nábřežím Na Františku a Palackého mostem se mu nejlépe jevila po řece, ale rána jsou již dost chladná,“ rýpl si na sociální síti bývalý premiér Mirek Topolánek. Narážel tím na dvojitou funkci ministra Karla Havlíčka (za ANO), který již spravuje ministerstvo dopravy a průmyslu a obchodu. 

Podle Havlíčka Vojtěch zvládl krizi se ctí. „Adam Vojtěch udělal velký kus práce a je jeho velkou zásluhou, že jsme zejména jarní vlnu zvládli příkladně. Mimo toho se jedná o čestného a férového člověka, který rezort očistil od mnoha zájmových skupin. Ty na ministerstvu úřadovaly vždy a byly kryty těmi, kteří ho dnes nejvíce kritizují. Řídit zdravotnictví v době COVID, kdy se ani tuzemští, ani zahraniční odborníci neshodnou na optimálním řešení, je extrémně náročné,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

Video  Vojtěch rezignoval, druhá vlna koronaviru bude už bez něj. Jak to ministr zdůvodnil?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Adam Vojtěch (za ANO) pozici držel téměř tři roky. Za tu dobu stihl podle svých slov mnoho inovací. Během tiskové konference zmínil kupříkladu budování sítě urgentního příjmu nebo digitalizaci českého zdravotnictví.

Vojtěch si pak nemyslí, že by se jeho resort s epidemií popral špatně, a zmínil, že během první vlny šla Česká republika spíše příkladem. Vojtěch je již osmým ministrem, který za dobu vládnutí premiéra Andreje Babiše odstoupil z funkce. Naposledy, a tedy v lednu 2020, odvolal prezident z funkce ministra dopravy Vladimíra Kremlíka

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Blesk Zprávám řekl, že „jako vždy v takových situacích bude pan prezident postupovat dle Ústavy ČR.“

jjusa2 ( 21. září 2020 16:20 )

To ti říkal sám Babiš??? Nebo si to na něm poznala,že není vyspaný?

xiioma ( 21. září 2020 16:16 )

Seš si nějak jistá, to ani Babiš klidně nespí ty čtyři hodiny.

jjusa2 ( 21. září 2020 16:08 )

Ale neboj,do bot mu neteče,má je luxusní a preference klesly jen o 2,1% to není zase tak moc aby si dělal starosti.Když půjde do tuhého je dost lidí kteří místo aby volili opozici budou volit Babiše,jak už jsem psala OPOZICE UŽ BYLO DOST!!!Na tu není nikdo zvědavý.

xiioma ( 21. září 2020 15:53 )

Babišovi teče do bot, preference klesají, na někoho musel hodit vlastní selhání a neschopnost.

jjusa2 ( 21. září 2020 15:46 )

Jen ať se drží má na to!podporují ho jeho voliči a ti ho padnout NENECHAJÍ,Babiš je nejlepší premiér od roku 89 a opozice už ukázala co dovede,není třeba to ukazovat znovu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa