Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chrání brýle před covidem? Pravděpodobnost nákazy je nižší, tvrdí v Číně. Expertka varuje

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2020
20:53

Čínští vědci představili překvapivou studii, podle jejíchž závěrů je u lidí s brýlemi menší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem než u lidí bez brýlí. Problematikou brýlí se začali zabývat poté, co průzkumy potvrdily, že koronavirové kapénky se do těla můžou dostat i přes oči. Denní nošení brýlí tak podle všeho může snížit riziko nákazy, shodli se Číňané. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Na výzkumu spolupracovali odborníci z nemocnice při Univerzitě v Nan-čchangu. Jejich závěry rovněž stvrzují fakt, že by zdravotníci měli nosit ochranné brýle nebo štíty. Experti vyzvedli také to, že virus se do očí může dostat z rukou, proto znovu podtrhli potřebu pravidelného a důkladného mytí rukou. A zopakovali doporučení: Nesahat si na obličej.

Jejich závěry vyšly v odborném měsíčníku Jama Ophtalmology, experti pracovali s případy 300 pacientů, kteří byli diagnostikováni mezi 27. lednem a 13. březnem, a zjistili, že 5,8 procenta z nich nosilo brýle minimálně 8 hodin denně kvůli krátkozrakosti. Celkem 30 pacientů ze vzorku nosilo pravidelně brýle, 16 lidí trpělo krátkozrakostí, 14 dalekozrakostí. Nikdo z nich nenosil kontaktní čočky ani neabsolvoval operaci.

Experti: Pacientů s koronavirem a brýlemi je málo

Ze starších výzkumů vyplynulo, že celkem 31,5 procenta obyvatel provincie Chu-pej, která má zhruba 58,5 milionu obyvatel, ve věku 42 až 57 let trpí krátkozrakostí. Tato věková hranice je blízko mediánovému věku stanovenému pro pacienty s koronavirem. Na těchto datech založili teorii, že u osob, které denně nosí brýle, je až 5,4krát nižší pravděpodobnost nákazy koronavirem.

„Hlavní věc, která jasně vyplývá z našeho průzkumu, je, že pacientů s koronavirem, kteří nosí dlouhodobě a denně brýle, je překvapivě málo. Což ukazuje na to, že nejsou tak náchylní ke koronaviru,“ uvádějí autoři studie. Přišli také s hypotézou, že i běžné brýle „do jisté míry nabízejí ochranu před koronavirem, případně odrazují své lidi, aby si sahali do očí, čímž se zabraňuje možné infikaci“.

Světoví odborníci stále zkoumají koronavirus, který má na svědomí pandemii. Zkonstatovali, že se nevyskytuje pouze na povrchu očí, ale i v slzách. To vysvětluje, proč se až u 12 procent nakažených objevují tzv. oční projevy infekcí, většinou pak zarudnutí nebo otok očí. „Oči lze tedy považovat za jeden z hlavních kanálů, kudy se nový koronavirus dostává do lidského těla,“ napsali čínští vědci.

Epidemioložka: Na brýle pozor

K čínské studii se vyjádřila také epidemioložka z americké Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii dlouhodobě a podrobně sleduje, Lisa Maragakisová. Ta výsledky průzkumu schválila, připojila k němu ale důrazné varování, že brýle by měli nosit jen ti, kteří je skutečně potřebují.

„Chápu, že pořídit si jakékoliv brýle nebo štít může být na základě této studie lákavé, nicméně z epidemiologického hlediska bych chtěla vyzvednout, že musíme být velmi opatrní v tom, co nám říká jedna pozorovací studie,“ dodala Maragakisová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa