Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Druhé vlně nákazy už nezabráníme.“ Evropa se unáhlila s uvolňováním, peskuje odbornice

Autor: Darina Jíchová - 
4. září 2020
20:21

Šéfka Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) Andrea Ammonová se domnívá, že země Evropské unie se unáhlily, když začaly rozvolňovat restrikce s koronavirem. Dodala, že teď už se Evropa skoro vrátila „do normálu“. Už od počátku pandemie vědci varovali před možnou druhou vlnou, podle Ammonové je teď pozdě na to ji zastavit, informovala stanice CNN.

„Je třeba si uvědomit, že koronavirus si přes léto nevzal dovolenou, nespal ani nikam nezmizel,“ prohlásila Ammonová. „To je něco, co teď jasně vidíme,“ navázala. Státy EU se podle ní příliš brzo rozhodly uvolnit opatření, otevřít obchody a restaurace. Vědkyně poznamenala, že chápe, že bylo třeba znovu „rozjet“ národní i mezinárodní ekonomiky, ale podle ní to Evropu dostalo do choulostivé situace.

Ammonová rovněž připomněla, že posledních 5 týdnů lze pozorovat návrat koronaviru. „Jsme skoro na stejných číslech jako v březnu,“ řekla s odkazem na přírůstky nakažených, které evropské země denně zaznamenávají. V polovině srpna experti z ECDC uvedli, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 se nyní šíří hlavně mezi mladšími lidmi, kteří zaplňují znovu otevřené bary, restaurace a další veřejné prostory.

V druhé vlně covid-19 šíří hlavně mladí lidé

„Nemoc samozřejmě dál postihuje i starší generace, což je znamení toho, že se zvýšila míra přenosu,“ vysvětlila Ammonová. Skotský epidemiolog Mark Woolhouse objasnil, že v první vlně pomohla snížit šíření viru hlavně karanténa. „Na druhou stranu to bylo jen oddalování problému, skutečný útok koronaviru jsme posunuli o pár měsíců,“ domnívá se expert.

„Stojíme teď před stejným problémem jako v březnu, koronavirus má potenciál způsobit stejně velkou pandemii jako před půlrokem. Nikam jsme se neposunuli, nic jsme neporazili, jen jsme to oddálili,“ prohlásil Woolhouse. Podotkl také, že země EU musí být opatrné při porovnávání dat z první a druhé vlny covidu-19. „Máme větší testovací možnosti a kapacity,“ podle něj je však zvyšující se počet pozitivních testů zarážející.

Pomohlo by uzavření škol? Data jsou protichůdná

„Pokud se někdy skutečně máme vrátit k životu před koronavirem, nesmíme polevovat v ostražitosti, v dodržování základních opatření jako roušky, odstupy, mytí rukou,“ Woolhouse také doporučil, aby to lidé nepřeháněli se „socializací“ typu chození do barů a nočních klubů. Teď se navíc s počátkem školního roku otevřely školy a odborníci se obávají, že to povede k dalšímu šíření covidu-19.

„Údaje, které máme ze škol, jsou v současnosti protichůdné, nevíme, jestli by jejich uzavření vedlo ke snížení přenosu koronaviru,“ okomentovala Ammonová. Evropské vlády doufají, že se vyhnou dalším celonárodním karanténám, a hledají jiné restrikce, které by vedly ke snížení počtu nových případů. Jenomže například v Německu nebo v Británii jakékoliv nové nařízení vede k masivním protestům. EU se tak připravuje na „další kolo nekončící války s koronavirem“.

Luboš Kubec ( 4. září 2020 22:51 )

Škoda, že jsme si je za vzor nevzali, mohli jsme to mít za sebou sejně jako Švédi

Jirik-ta ( 4. září 2020 21:44 )

Jirik-ta ( 4. září 2020 21:41 )

Jaká druhá vlna? Pořád ta první, kterou nejprv utlumili a teď to nechali volně s tím že v Blesku nám dali za vzor Švédsko.

mak ( 4. září 2020 20:52 )

"Vědkyně se DOMNÍVÁ...." - Nemá tedy zadns fakta, zadne podklady, jen si něco mysli... Tak at si namooci rousku a da si ji na hlavu.

S Woolhousem souhlasím - nic se rouskama nevyřešilo,problem se jen oddalil, tedy jsme to mohli nechat proběhnout uz na jare, ted je to to same, a keyz budeme nosit rpudky dalsi dvs roky, zas se to jen oddali. Takze směle do toho!
Jenom trubka si mysli,ze rouška z tkaniny nošena nekde hodinu zavření přenosu viru, zatímco si všichni ohnataji tyč v MHD.
nakazenych neni vic, motna i min, podstatněvic se testuje. Kolik je nakazeneych, resp.jen pozitivně testovanych, je celkem jedno,když unira jeden ze sto tisíc.... Prepoctete dopravní nehody stejným zpzsobem, a zakazte jetidt autem. Nekolikanadobne vyšší číslo. Jenomže doktorům matika nikdy nesla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa