Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch se po rouškovém chaosu stahuje: „Nepište mi.“ Šéfování „hodil“ na hlavní hygieničku

Autor: for - 
21. srpna 2020
16:01

Rouškové šílenství posledních dní uklidilo do ústraní několik koronavirových jmen. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dokonce svým zaměstnancům rozeslal e-mail, ve kterém informuje, ať mu už nikdo nepíše, a hlavní kompetence přehodil na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, napsal server SeznamZprávy. Chaos kolem roušek pak Vojtěch i premiér Andrej Babiš připsali na vrub epidemiologovi Rastislavu Maďarovi, který vedl tým rozvolňování. Maďarův tým se pak s ostatními týmy sloučil do jednoho, který vede právě Rážová. A Vojtěch? Ten bude dostávat jen finální výstupy. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se „uklízí“ do ústraní a nově se nebude podílet na přímé přípravě nových opatření. Rozhodnutí učinil sám ministr a v pátek ráno o tom informoval své zaměstnance, jak informovaly SeznamZprávy

Vojtěch: Nemluvte se mnou, ani s novináři

Tři týmy sloučil do dalšího nového uskupení, do Integrovaného centrálního řídícího týmu. „Dávám tímto plnou kompetenci ICŘT k jejich řízení (pracovních skupin), koordinaci, úkolování, případně rozhodnutí o zrušení či reorganizaci,“ píše Vojtěch v e-mailu, který ráno rozeslal svým podřízeným. Veškeré kompetence má tak nově hlavní hygienička Jarmila Rážová. 

V e-mailu přímo píše, že ohledně dalších informací se mají obracet právě na Rážovou. „Já chci dostávat skrze ICŘT pouze finální informace a věci k rozhodnutí,“ dodal Vojtěch.

Kromě toho, že nechce ministr vidět žádné zprávy od svých podřízených, nechce Vojtěch vidět ani jejich citace v médiích. Veškerou komunikaci s novináři „hodil“ na mluvčí resortu Gabrielu Štěpányovou. „Ano, mám oficiální informaci, že se všechno komunikuje přes tiskový odbor ministerstva,“ potvrdila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Seznam Zprávy se snažily členy týmu kontaktovat. Podle informací s nařízením nesouhlasí. Změny pak začnou platit od pondělí. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová (20. 8. 2020) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová (20. 8. 2020) | Reprofoto ČT

Novinkou je podle e-mailu i to, že se nově bude zaznamenávat, kdo byl u každého jednotlivého bodu rozvolňování a zpřísňování proti a kdo pro. 

Za roušky to schytal Maďar, Babiš byl v šoku

Rozhořčený Vojtěchův e-mail a jeho rozhodnutí o jisté mlčenlivosti před vydáním finálního dokumentu je výsledkem posledních dnů, kdy došlo k jistému rouškovému šílenství. Každý den se měnila rozhodnutí vlády ohledně toho, jak bude ČR fungovat od 1. září. 

Středeční „finální“ rozhodnutí mělo počítat s tím, že se roušky vrátí do všech služeb, institucí, škol a veřejných prostor. To nazdvihlo velkou část veřejnosti, ale také politiky. V šoku byl podle svých slov i premiér Andrej Babiš (ANO), který údajně o tak velkém plošném nařízení nevěděl. Hned ve čtvrtek si tak Vojtěcha povolal na kobereček a domluvil se s ním na změnách. 

Zodpovědnost za plošné nařízení o rouškách se pak přehazovala z jednoho činitele na druhého jako horký brambor. Výsledná kritika se pak přenesla na šéfa rozvolňovacího týmu, epidemiologa Rastislava Maďara. Maďar podle informací Seznam Zpráv odjel ve středu na dovolenou do zahraničí, kde bude i následující týden. „Ano, mohu to potvrdit. Pan Maďar má dovolenou a vrátí se příští týden,“ uvedla pro Seznam Zprávy Ilona Bartošová, zdravotní sestra, která pracuje v ostravské ordinaci Rastislava Maďara.

Stávající podoba nařízení je pak taková, že budou roušky od 1. září povinné u nadcházejících voleb, ve veřejné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Nebudou pak povinné ve školách, v obchodech a v restauracích. 

Video  Vojtěch o rouškách ve školách, otevření škol 1. září, hygieně a dalších opatřeních  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

adeso ( 22. srpna 2020 10:06 )

najděte jednoho normálního člověka ve vládě kromě Havlíčka a Filipa co neplácá vyslovené krávoviny!!!! Nejde to, že?

elega ( 22. srpna 2020 03:59 )

Něco na tom je. Dobrovolnost v rouškách je fakt pitomost a předvolební kampaň. Smutné.

elega ( 21. srpna 2020 22:01 )

No, Vojtěch pokud má pocit, že odvedl poctivou práci, tak se mu ani skládat funkci nechce. Logicky.

elega ( 21. srpna 2020 21:59 )

Centurione, potřebuješ být tak vulgární? To nemůžeš své myšlenky sdělit kulturně?

Vaclav Trefil ( 21. srpna 2020 20:10 )

Já mám obavy že piráti mají blízko k trávě a s hygienou mají podle všeho taky trable Vojtěch je elegán ,dobře vystupující na veřejnosti a vzdy upraven.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa