Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povinné roušky se vrátí do Česka: Od 1. září do obchodů či MHD. Nesundáme je půl roku

Aktualizováno -
17. srpna 2020
19:15
Autor: simao, ČTK - 
17. srpna 2020
13:10

Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, v MHD či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek, uvedl v pondělí po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření má podle něj bránit šíření koronaviru po začátku školního roku. V České televizi pak uvedl, že opatření by mělo platit až do konce chřipkové sezony na přelomu února a března příštího roku. Další novinkou je zkrácení doby karantény ze 14 dní na 10 dní. Jenže zbývá řada nedořešených otázek, třeba to, jak to bude s rouškami v bazénech nebo fitness centrech. Na ty by měla dát odpověď středa.

„Bezesporu stejně jako pokaždé po létě zhruba 2 miliony lidí, což samozřejmě jsou zejména studenti, děti, začnou migrovat do škol, pohybovat se ve veřejných prostorech, v městské hromadné dopravě, v meziměstských spojích. Začne být větší sociální kontakt mezi lidmi,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Na toto musíme reagovat preventivním opatřením a to je nošení roušek,“ podotkl.

Roušky i v obchodních centrech a vlacích

Roušky budou od 1. září povinné v obchodech a obchodních centrech, na poštách, úřadech, ale i MHD a také meziměstských spojích. A také při vnitřních hromadných akcích „bez ohledu na počet účastníků“.

„Taktéž to bude platit pro vnitřní prostory škol, teď se bavíme tedy o společných prostorách – chodby apod. Nikoli v rámci jednotlivých tříd. Je to stejné opatření, které platilo na jaře při zavádění opatření ve školách,“ pokračoval ministr a dodal: „Považujeme to za preventivní opatření.“

Plošné nošení roušek Vojtěch hájil: „Vidíme, že i v zahraničí je to zcela běžná praxe. Bereme to skutečně jako preventivní opatření vzhledem k tomu, že nás čeká asi složitý podzim.“

Do restaurace bez roušky, v divadle už do každé řady

Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. „Chceme to dát tam, kde to má největší smysl,“ řekl Vojtěch. Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. „Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování,“ řekl.

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000. „Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách, to je základním principem, který držíme,“ uvedl. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů, dodal. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal Vojtěch. Povinné bude ale nošení roušek.

Výjimky z nošení roušek budou podobné jako letos na jaře, kdy stát při epidemii nařídil širokou povinnost nošení roušek. „Teď výjimky přesně nevyjmenuji, ale plánujeme je pro osoby, pro které by byla rouška komplikací, třeba lidi s duševní chorobou a podobně,“ řekl Vojtěch.

Nejasnosti panují zatím kolem dalších vnitřních prostor, kde by byly roušky problematické. Jako jsou například bazény nebo fitness centra, kde s ohledem na činnost rychle vlhnou. Ministerstvo zdravotnictví představí výjimky z nařízení o povinných rouškách ve vnitřních prostorách ve středu. Vydá mimořádné opatření.

Video  Maďar o návratu roušek: Na podzim to bude nutnost, jinak zahltíme systém  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zkrácení karantény na 10 dní od 24. srpna

Nadále budou platit i omezení týkající se počtu osob na hromadných akcích. U venkovních akcí nadále půjde o 1000 osob – možné je však nadále rozdělení diváků do sektorů po tisícovce.

Novinkou je však změna u karantény. Ta nyní byla nařizována na 14 dní. Epidemiolog Roman Prymula prosazoval zkrácení na 10 dní. A tak se také stane. Karanténa bude zkrácena na 10 dní. A to s platností od 24. srpna.

Zkrátí se jak karanténa kontaktů, tak i izolace nakažených s nemocí covid-19 bez příznaků. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. 

„Je o tom dostatek dat ze zahraničí,“ řekl Prymula. Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. „Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na 10 dnů,“ dodal.

Video  Děti v karanténě zasedly k počítačům, závislých přibývá. „Hodina denně je až až,“ říká Nešpor  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dlouhá diskuze o úpravě karantény

Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě 10 dní od posledního kontaktu s nakaženým. Na závěr většina lidí nebude muset mít negativní test. Lékaři a hygienici mohou karanténu v některých případech prodloužit.

„Karanténa by měla pokrýt maximální inkubační dobu, která se uvádí 14 dní. Průměrná inkubační doba se pohybuje mezi čtyřmi až šesti dny, nad deset dní je extrémně zřídka,“ podotkl Prymula. Nejdelší zaznamenaná je podle něj 27 dní, infekčnost viru ale podle něj s časem klesá. Nejsilnější je asi dva dny před výskytem příznaků. Je podle něj zhruba dvouprocentní riziko, že lidé budou infekční i po deseti dnech.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že diskuse o úpravě karantény byla jedním z nejdelších bodů jednání rady. Nová pravidla budou podle ní platit až od 24. srpna, aby se na něj mohli připravit hygienici a praktičtí lékaři, kteří karantény ukončují.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

srco Schwartz ( 18. srpna 2020 19:16 )

Však látkové rusko zachytáva častice do 0.3 mikro metra. Vírus obyčajnej chrípky ma 0.1 mikro metra. Tak dúfajme ze keď bude bio chemická vojna vojaci tam pôjdu s ruškom alebo so zdravotníckou ustenkou.Plynove masky nechajú doma.

hejhej ( 18. srpna 2020 13:11 )

dietr: Především odporný tlak EU a opožumpy + piráti.

hromotlook ( 18. srpna 2020 04:03 )

Nevěř všemu co ti nabulikují v tv a raději začni používat to co máš na krku! Doba je divná, je těžký se v tom vyznat. Až budeš starší tak poznáš, že opak je pravdou. V tv ti nedávají pravdivé info o situaci, ale směřují tě k tomu co si máš o tom myslet. Podle všeho se jim to u tebe úspěšně daří!

elega ( 18. srpna 2020 02:59 )

Bohužel máte pravdu. Taky mě mrzí, že Babiš vyměkl.

elega ( 18. srpna 2020 02:53 )

No tak ty určitě. Není každý taková ovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa