Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku vyrostly „rouškovníky“. Lidé šijí sousedům, textilu „fandí“ i Prymula

Autor: sova, ČTK - 
26. března 2020
20:50

Po České republice se začaly objevovat takzvané stromy „rouškovníky“. Jsou na nich rozvěšeny bavlněné roušky k opakovanému použití, které si zájemci mohou rozebrat. Roušky, které mají omezit další šíření nákazy novým typem koronaviru, šijí lidé napříč celým Českem. Reagují tak na nedostatek zdravotnických roušek a respirátorů, nošení zahalených úst a nosu je na veřejnost kvůli pandemii nového typu koronaviru z nařízení vlády povinné.

Velmi žádané ochranné pomůcky poskytují „rouškovníky“ potřebným zdarma. S jejich zřizováním pomáhají dokonce samotné obce a města. Nacházejí se většinou na frekventovaných místech jako jsou náměstí, prostranství před obchodními domy nebo úřady jednotlivých samospráv.

Jedním z prvních míst, kde „rouškovník“ vyrostl, byl Hulín na Kroměřížsku. Vedení města se počinem tamní obyvatelky Leony Trávníčkové nechalo inspirovat a zřídilo další dvě místa, kde si lidé mohou zdarma ochranné roušky vyzvednout. Jedno před budovou radnice na náměstí Míru, druhé u vchodu do supermarketu Albert na Záhlinické ulici.

Rouška od souseda

Svůj „rouškovník“ už mají ale také například Chodouň na Berounsku nebo Oudoleň na Havlíčkobrodsku. Tam například vyrostl před vchodem do budovy základní školy. V některých případech jsou textilní roušky dostupné k rozebrání také ve vestibulech a společných prostorách bytových domů, kde je někteří nabízejí pro své sousedy.

Výhodou látkových roušek je, že je lidé mohou použít opakovaně. Po celodenním užívání je však nutné je vyprat, vysušit a pokud možno i vyžehlit, protože teplo z žehličky také přispívá k likvidaci škodlivých virů a bakterií.

V souvislosti s rouškovým „boomem“ vznikl i web s mapou, na které lidé textilní roušky vzájemně nabízejí a poptávají.

Do textilních roušek se „zamiloval“ i Prymula

K používání látkových roušek před jednorázovými vyzval v pátek veřejnost také epidemiolog a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

„Chci apelovat na obyvatelstvo, aby, pokud mají tu možnost, používali textilní roušky. Ukazuje se, že používání jednorázových roušek je skutečně náročné a příliš opakovaně je používat nelze. I my sami budeme uvažovat o tom, abychom pro obyvatelstvo získali roušky textilní,“ prohlásil Prymula.

V případě ochrany před koronavirem sice bavlněné roušky neochrání zdravého člověka, ale při použití u nemocného se alespoň snižuje případné rozšiřování viru kapénkami do okolí.

Povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest, tedy zejména roušek a respirátorů, nařídila kvůli od čtvrtka vláda. Nařízení platí pro všechny, kteří se pohybují mimo své bydliště.

Světová zdravotnická organizace se ve svých doporučeních dívá na látkové roušky skrz prsty.

vagin-analev ( 26. března 2020 21:22 )

Tady je alespoň vidět že máme vládu na h.ov.no. Noste roušky a nikde je nekoupíte. Konec estb bureše v čechách. Alespoň doufám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa