Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus semkl Česko: Lidé nabízí roušky pro nemocné rakovinou i pomoc s nákupy pro seniory

Autor: dce - 
15. března 2020
18:54

Už dva týdny se v Česku každý den objevují další a další nakažení virem SARS-COV-2, je vyhlášen stav nouze a hrozí, že vláda nařídí i úplný zákaz vycházení. Pandemie nebezpečné nemoci ale Čechy paradoxně semkla - stovky lidí na internetu nabízejí pomoc - od hlídání dětí, přes nákupy pro seniory až po roušky pro onkologicky nemocné.

Sociální sítě se v posledních dnech plní nabídkami pomoci lidem v nouzi. Při prvních přísných opatřeních, jakými bylo zavírání škol se internet zaplnil inzeráty s hlídáním dětí, většinou byly ovšem ještě placené.

To se brzy změnilo - dobrovolníci po celé republice začali lidem ve svém okolí nabízet i další způsoby pomoci. Například nákup potravin - zejména pro seniory. Obchody teď mnohdy připomínají válečnou zónu - Češi i přes ubezpečení premiéra Andreje Babiše nakupují zásoby potravin, které obchody nestíhají doplňovat. Pro starší občany, kterým se navíc ani nedoporučuje zdržovat se v místech s větší koncentrací lidí, může být podobná "výprava" na nákup nebezpečná nebo minimálně alespoň nepříjemná.

Bára P. napsala 13. 3. na Facebooku: "Dneska jsem potkala starší paní sousedku, která šla před dům a pak si to zase rozmyslela a šla zpátky do domů. Nabídla jsem jí, že jí ráda pomůžu s nákupem. A když jsem dorazila na byt, tak jsem si říkala, jak by bylo hezký pomoci i ostatním seniorům u nás v domě. Oni jsou ti, pro které je koronavirus nejnebezpečnější. Sdílím to i vám protože doufám, že třeba někoho inspirují k podobně akci." Na vchodové dveře jejího domu vylepila lístek s nabdkou a telefonním kontaktem.

Pomoc s nákupem nabízí na Facebooku v Karlových Varech a blízkém okolí i Kuba. "Dobrý den, nabízím pomoc lidem, kteří jsou v karanténě, co se týče nákupů. Stačí se ozvat tady na Facebooku, sjedu kamkoliv v okolí KV +- pár km. Nákupem myslím potraviny, pití a popřípadě léky. (Nebudu nikomu jezdit pro chlast a cigarety.) Samozřejmě za tuto službu nic nechci. Přeji krásný den." Přímo město Karlovy Vary rovněž nabízí pomoc seniorům nad 70 let.

Projekt Sousedská Pomoc nyní shání dobrovolníky, kteří budou pomáhat potřebným právě s nákupy a vyzvedáváním léků. Kromě kurýrů hledají i koordinátory a operátory.

Není to ale pouze pomoc s nákupy. Lidé na sociálních sítích sdílejí i nabídky šití roušek, zejména pro onkologicky nemocné či pro zaměstnance ze zdravotnicého sektoru. Na Facebooku byla zřízena skupina Rouška zdarma, kde lidé nabízejí šití roušek či své domácí zásoby. Velkými zájemci jsou právě vážně nemocní lidé.

Andrea například shání respirátor pro babičku, která musí denně dojíždět na ozařování. Hana potřebuje roušky pro dceru na dialýze, se kterou denně chodí k lékaři. Julie poptává roušky pro dcerku se srdeční vadou.

Nejvíce příspěvků ale tvoří nabídky roušek či dezinfekce. "Mohu nabídnout bavlněné roušky (v procesu šití). Mám plno látek/odstřižků a když mám teď zavřený krejčovský ateliér, krátím si tím čas. Jsem z okolí Teplic, Ústí, ale mohu poslat... případně povezu do pražské nemocnice, tak mohu i Prahu," píše Markéta.

Roušky nabídl potřebným i Stanislav. "V dílně jsem měl rozdělaný balíček roušek. Zbylo mi jich tam 25ks. Jestli někdo ví o někom kdo má děcko s onkologickým onemocněním a má jich nedostatek, ať se mi ozve, rád je zdarma předám. Nemám tucha na jak dlouho může 25ks. vydržet, ale snad i to pomůže." O jeho nabídku byl tak ohromný zájem, že se rozhodl sehnat dašlí lidi a vznikla tak právě skupiny Rouška zdarma. "Pevně věřím, že je mezi námi plno řemeslníků jako jsem já,kteří mají nějaké roušky či respirátoy doma,potože je používají ke své práci a určitě všechny nespotřebují během měsíce než se situace trochu uklidní."

Povědomí o nutné pomoci šíří i starosta Prahy 7 Jan Čižinský. 

 

Nabídky roušek přicházejí i ze zcela nečekaných zdrojů - například od tatéra Lukáše z Mělníka. "Po vzoru kamarádů tatérů předám pro mě nepotřebné roušky. Dámy a pánové, mám tu cca 80 roušek, rád bych je dal potřebných, pokud znátě někoho onkologicky nemocného, kdo by je potřeboval, prosím ať sem i ozve," napsal na facebook - nabídku po rozdání upravil a dodal: "Je nám líto, už nemáme bohužel nic. Co jsme měli jsme rozdali a nyní se i mi potýkáme se zákazem činnosti. Snad každému, komu to přijde, to aspoň trochu pomůže,opatrujte se a držte se. Moc mě mrzí, že nemůžeme pomoci všem."

Lidé také šijí roušky doma - ze 100% bavlny, která se dá vyvářet. Návody sdílí na sociálních sítích včetně podrobných videí.

 

Pokud sami potřebujete pomoc, sociální sítě se jen hemží nabídkami - najdete je v inzerci i mezi běžnými příspěvky, například ZDE, případně ve skupině Dobrovolníci pro lidi ohrožené koronavirem

mikes15 ( 16. března 2020 07:19 )

Přesně tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa