Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lodí na Rhodos i Korfu. Řecko turistům otevřelo přístavy a vrací nošení roušek

Aktualizováno -
1. srpna 2020
14:47
Autor: ČTK - 
31. července 2020
21:38

Řecko v sobotu poprvé v letošní sezoně otevřelo šest hlavních přístavů výletním lodím. První z nich se ale očekávají až za tři týdny. Informovala o tom řecká agentura ANA. Řecko je považováno za jednu z nejbezpečnějších turistických destinací, ale případů koronaviru přibývá i tam. Země proto obnovila povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a v těch venkovních tam, kde nelze dodržet dostatečný odstup.

V pátek Řecko ohlásilo 78 nově nakažených, což je nejvíce za poslední dva měsíce. Země má už 4447 potvrzených případů a 202 úmrtí, ve srovnání s jinými evropskými zeměmi tedy relativně málo.

Náměstek ministra civilní obrany Nikos Haralias řekl, že o úspěšném zvládnutí pandemie v první fázi rozhodla odpovědnost občanů. „To bylo tajemství řeckého úspěchu, stejnou odpovědnost musíme všichni prokázat i v této fázi,“ řekl Haralias.

Zdravotnické úřady vyhlásily povinné nošení roušek v supermarketech už před deseti dny, v úterý tento požadavek rozšířily i na další vnitřní prostory. Povinnost nosit roušky platí i pro veřejnou dopravu. Úřady hodlají také do poloviny srpna zakázat návštěvy v domovech důchodců a nemocnicích a podle agentury Reuters omezí účast na svatbách, pohřbech a křtinách do 100 lidí. Začne platit i zákaz stojících návštěvníků v barech, klubech a na hudebních produkcích.

Lodí i na Rhodos a Korfu

Ministr cestovního ruchu Harry Theoharis v sobotu oznámil, že se výletním lodím otevírají přístavy Pireus a dále přístav na Rhodu, v Heraklionu, Volosu, Katakolu a na Korfu. Po připlutí do některého z nich se budou moci lodě vydat i jinam do Řecka, bude to ale záležet na místní epidemiologické situaci.

Ministr zodpovědný za námořní dopravu Janis Plakiotakis ve čtvrtek řekl, že výletní lodě mohou v Řecku zakotvit až od 20. srpna.

Řecko své pozemní hranice otevřelo v červnu a od 1. července povolilo obnovu letů převážně z evropských zemí. Podle řeckého úřadu pro civilní obranu od té doby přicestovalo 1,3 milionu lidí a potvrdilo se mezi nimi 340 případů nákazy. Navzdory úsilí úřadů získat důvěru turistů se podařilo hotely obsadit jen asi z 20 procent.

Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa