Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roušky v Česku jako luxusní zboží: Až 38 korun za kus. Proč jsou tak drahé?

Autor: Ivan D. Hladík, Jonáš Kříž - 
31. července 2020
05:02

Denní přírůstky pacientů s koronavirem se v Česku blíží číslům z jara, hygienici opět zpřísňují opatření, Česko znovu nasazuje roušky. Jenže… Zkoušeli jste si je koupit?! Ceny těch jednorázových papírových ústenek berou dech: 10 až 38 korun za kus! Proboha proč?! Vždyť je to jen papír a provázek! Kdo si na nás mastí kapsy?

Když si roušky neušijete doma, jejich nákup vám řádně provětrá peněženku. Ty nejobyčejnější papírové, určené na jedno použití, se totiž podle zjištění Blesku prodávají i 75krát (!) dráž než před propuknutím pandemie!

Roušky nasadit!

V posledních týdnech počty nemocných opět rostou, vznikají lokální ohniska nákazy. Nošení roušek je někde znovu povinné. A hygienici předpokládají, že s nástupem podzimu a zimy, kdy se začne kašel a smrkání pacientů s covidem-19 mísit s těmi běžně nachlazenými, bude nutné zakrývat si ústa a nos povinně mimo domov po celém Česku!

Je velmi pravděpodobné, že po většinu podzimu a zimy budou roušky v některých vnitřních prostorách povinné. Nebude to ale rozhodně všude tak, jak tomu bylo na jaře. Pokud se tedy situace nebude nějak dramaticky zhoršovat...“ řekl Blesku epidemiolog Rastislav Maďar.

Mějte zásobu

Připravené v pohotovosti bychom každopádně nějaké ústenky mít měli. „Poptávka po rouškách bude jednoznačně zvýšená. I kdyby to nebylo povinné, a netýká se to jen koronaviru nebo letošního roku, jako epidemiolog a lékař doporučuji si zásobu roušek udělat. A i přes určité nepohodlí je v uzavřených prostorech s omezenou cirkulací vzduchu používat, spolu s dvoumetrovými rozestupy. Už jsme viděli, že takové opatření funguje,“ dodal.

Vyšponované ceny

Stát má zásoby ochranných prostředků na šest týdnů, určeny jsou však pro špitály a další zdravotnická a sociální zařízení. A co všichni ostatní? Zase usedneme k šicím strojům? Pokud nebudeme chtít vytáhnout z peněženek dlouhé peníze, nic jiného nezbude.

Jedna jednorázová rouška stojí už nyní od 10 Kč do 37,98 Kč! Ano, nešálí vás zrak, jde o ceny za jediný kus! Zcela běžná cena v českých lékárnách je kolem 25 korun, e-shopy v Německu, Polsku anebo i daleké Číně přitom jednorázové ústenky nabízejí za zhruba 2 až 4 koruny! Velkoodběratelé se s množstevními slevami navíc jistě dostanou na ještě úplně jiné ceny... Taky máte dojem, že si tady na Češích někdo mastí šeredně kapsu?!

A Češi je kupují...

Češi hříšně drahé roušky přesto kupují. „Oproti červnu nyní registrujeme zvýšený zájem o ochranné pomůcky, například u respirátorů je teď poptávka až čtyřnásobně vyšší než na začátku prázdnin,“ řekl Blesku obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena. Stejnou zkušenost popsala i mluvčí Mall. cz Pavla Hobíková. „Na našem webu patří roušky mezi TOP 3 nejvyhledávanější výrazy, což souvisí s novými ohnisky nákazy a zaváděním dalších opatření,“ řekla Blesku.

Stála 50 haléřů …a pak byla 50krát dražší

Jednoduchá papírová rouška se zavázáním kolem hlavy na „mašličku“ nebo s gumičkou za uši. Před propuknutím pandemie koronaviru jsme je znali z ordinací lékařů a filmů a seriálů z lékařského prostředí. Nasazenou ji většina z nás nikdy neměla. Špitály ji nakupovaly za 0,50 Kč za kus, když se nákaza objevila v Česku, jejich dodavatelé zdražili i 50krát. Například Ústavu pro péči o matku a dítě je nabízeli za 25 Kč!

Z Číny za 2,70 Kč

Internetové tržiště Aliexpress vlastněné Číňany má v nabídce balení 200 kusů jednorázových třívrstvých roušek za 547 korun, tedy kus za 2,70 Kč. Odborníci tam však nákupy nedoporučují, zákazníci často z Číny dostávají poštou zboží odlišné kvality, než uvádí nabídka. „Obecně doporučuji raději alespoň evropské prodejce, kde máte jasná práva s možností vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu,“ řekl Blesku mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Nákupy ministerstev: Od čtyř do 25 korun

Ministerstvo zdravotnictví na jaře v době koronavirové krize za roušky platilo od čtyř do zhruba 25 korun bez DPH za kus, vyplývá to ze zveřejněného přehledu objednávek vystaveného k letošnímu 18. květnu.

Firmy z Česka: Nechte nás vyrábět!

Pokud bude více výrobců, měla by podle ekonomů cena klesnout. V současné době se naprostá většina ochranných pomůcek do Česka dováží z Číny. Noví výrobci z tuzemska čekají na certifikaci svých výrobků, ta trvá tři až pět měsíců.

I my čekáme na poslední fázi certifikace, na skladě máme připraven hrubý materiál pro výrobu více než 20 milionů ústenek a respirátorů,“ uvedl například Matouš Rajmont z firmy Royax z Čestlic u Prahy. „Systém by měl být daleko více flexibilní, obzvláště ve chvíli, kdy tady čelíme virové pandemii,“ dodal Jan Peška, obchodní ředitel Royaxu, který je podle něj schopen vyrobit kolem 45 000 respirátorů za den. Spolu s dalšími společnostmi pak apelují na českou vládu, aby kapacitu certifikačních středisek zvýšila.

Co říkají obchodníci

OBI od 37,98 Kč/kus

  • Na dotazy Blesku společnost nereagovala.

Drogerie DM od 29,80 Kč/kus

„Do ceny se promítají mimo nákladů spojených s výrobou další faktory, jako jsou např. logistické náklady na dopravu zboží nebo tlak konkurenčního prostředí. Výsledná cena zohledňuje více faktorů. Zdražování tohoto zboží neplánujeme,“ řekl manažer komunikace Jiří Peroutka

Lékárna Benu od 19,38 Kč/kus

Na dotazy Blesku společnost nereagovala.

Alza.cz od 15,90 Kč/kus

„Prodejní cenu významně ovlivňuje dodavatel, dostupnost zboží na trhu, poptávka zákazníků, v případě nákupu ze zahraniční také změna kurzu měn a v neposlední řadě i cena dopravy. Ochranných pomůcek máme dostatek,“ uvedl obchodní ředitel Petr Bena.

Hornbach od 15,56 Kč/kus

  • „V současné době naše prodejny ani e-shop neregistrují zvýšený zájem ze strany zákazníků. Poptávce odpovídá i skladová zásoba na prodejnách,“ řekl mluvčí prodejce Robert Duben.

Lékárna Dr. Max od 14,98 Kč/kus

  • Na dotazy Blesku společnost nereagovala.

Lékárna Pilulka.cz od 10,16 Kč/kus

  • „Registrujeme zvýšený zájem o roušky, ústenky i antibakteriální gely. Případné zdražování se bude odvíjet od nárůstu nákupních cen od dodavatelů, v tuto chvíli jej nemůžeme vyloučit,“ řekla mluvčí Kateřina Schotliová.

Mall.cz od 10 Kč/kus

  • „Zboží máme dostatek a žádné výpadky neočekáváme, závozy probíhají v běžných termínech, takže zákazníci mohou mít zboží do druhého dne,“ uvedla mluvčí obchodu Pavla Hobíková.

gejzovic ( 31. července 2020 12:13 )

u nas je to všechno banda lobistu,nejvice z opozičnich stran

gejzovic ( 31. července 2020 11:56 )

To je voda na mlejn opozici,mam takovy dojem že v tom maji nejvic prsty

rosicak ( 31. července 2020 11:53 )

Ušít doma. Má to stejně takovou účinnost jako papírové. Hlavně NEKUPOVAT.

tomshark ( 31. července 2020 11:25 )

Na co se čeká? Tady v Německu se nosí roušky všude ve vnitřních prostorách bez vyjímky, Sasko se 4mio obyvatel mělo včera přírůstek 7 pozitivních, z toho 5 v Chemnitz. Něco podobného je tady v bazénech vyloučeno, roušky se dají běžně koupit v Lidlu. Jenomže tady nejsou volby a strategii neurčuje vládní populismus

Pohybovenadany ( 31. července 2020 11:23 )

Typicky český národ . Špína , hnus . Auta pro policii, tanky pro armádu, dálnici nemáme a vlaky se sráží na jednokolejne trati při rychlosti 40km /h.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa