Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roušky se vrací do Prahy: Povinné budou ve všech zdravotnických zařízeních včetně lékáren

Autor: jza - 
24. července 2020
08:54

V celé zemi se v posledních dnech mluví o tom, že počet nakažených stoupá a přijímají se přísnější opatření. Praha na to zareaguje zavedením povinného nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních  včetně například lékáren nebo čekáren u lékařů, nařízení platí od pondělí. V centru také vznikne odběrné centrum pro turisty a bude zřízena ubytovna pro Pražany, kteří nemají kde trávit případnou izolaci nebo karanténu. Primátor dále doporučuje nosit roušky ve všech vozech MHD.

V Praze včera přibylo 52 nakažených.  „Situace v Praze se nelepší, spíše se horší,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a doporučuje všem Pražanům nosit roušky ve všech vozech MHD a ne pouze v metru. Uvědomuje si, že pro někoho to může být kvůli horku problematické a ne všechny vozy hromadné dopravy jsou klimatizované. „Pokud jste schopni to udýchat, tak roušky noste nejenom v metru,“ vyzval Pražany. 

Ujistil, že Praha je na všechno připravena. Postěžoval si však, že stejně jako na začátku roku nedostává informace od ministerstva zdravotnictví, a plánuje to řešit v pondělí na schůzce s hejtmany krajů. 

Není důvod ke stresu

„Situace v Praze není úplně růžová, ale není žádný důvod k tomu, abychom podlehli nějakým stresům,“ doplnila šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Doplnila, že v Praze je velmi málo nakažených lidí v rizikových skupinách a jen malé procento vyžaduje hospitalizaci. Pouze jeden pacient v současnosti potřebuje plicní ventilaci „Většina nemocných jsou mladí lidé a většina onemocnění je bezpříznaková nebo s velmi lehkými příznaky, to je naše velká výhoda,“ uvedla.

U asi 40 procent nakažených nicméně podle ní není možné dohledat původ nákazy a právě to je důvod k rozšíření povinnosti nosit roušky na všechna zdravotnická zařízení. Má to podle Jágrové také napomoci k tomu, aby se lidé nebáli chodit k lékaři například na preventivní prohlídky. Nové opatření bude platit od pondělí. 

Odběrové místo pro cizince

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) oznámil, že v centru metropole vznikne testovací místo na koronavirus určené pro turisty. Mělo by to zabránit tomu, aby v případě, kdy budou mít pocit, že jsou nemocní, necestovali zbytečně taxíky nebo MHD a neměli problém odběrové místo najít. „Doufám, že bude zřízeno už v příštím týdnu. Máme dohodu, že po testování bude garantováno, že výsledek bude do 12 hodin,“ uvedl. Cizinci si ovšem testy budou muset zaplatit, měla by být možnost připlatit si za expresní test, kdy by byl výsledek do hodiny. 

Ubytovna pro Pražany

Praha také podle Hlubučka zřídí ubytovnu pro Pražany, kteří nemají kde přečkat případnou karanténu nebo izolaci. Místo bude zhruba pro 40 lidí. Kde přesně se bude tato ubytovna nacházet, nechce říct. „Bude to buď zdarma, nebo za mírný poplatek,“ dodal. 

Podle údajů hygieniků ve čtvrtek za 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru, což byl největší přírůstek v metropoli od první půlky dubna. Za nárůstem je mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. Hygienička Jágrová k tomu doplnila, že postupným šířením se z toho ohniska nakazilo už 109 lidí a ještě se dohledávají další kontakty. Od začátku epidemie se podle hygieniků v metropoli nakazilo 2743 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa