„Mám obavu, že v případě rozpadu stávající koalice na Praze 1 hrozí ohrožení už zahájených projektů, jako jsou třeba tramvaje na Václavském náměstí, opatření přijatá s problémem overtourismu, novelou vyhlášky o buskingu, nebo problematiky krátkodobých ubytovacích kapacit a rušení nočního klidu. Intenzivní a plodnou spolupráci magistrátu a Prahy 1 v uplynulém roce totiž nemůže nikdo zpochybnit. Byl bych opravdu nerad, kdyby se na radnici Prahy 1 vrátily staré zkorumpované pořádky,“ uvedl Hřib.

Mimořádné zastupitelstvo se příští týden sejde z popudu zastupitelů ODS, ANO a TOP 09 a očekává se, že výsledkem bude odvolání stávající rady v čele se starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) a ustanovení nové koalice My, co tady žijeme s dosavadní opozicí. Piráti dnes v tiskové zprávě uvedli, že postup My, co tady žijeme a prvního místostarosty Petra Hejmy (STAN) považují za zradu na voličích.

Hejma vypovězení koaliční smlouvy koncem loňského roku odůvodnil názorovými neshodami a špatným fungováním úřadu pod vedením starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě). Připojili se k němu Michal Caban z Iniciativy občanů a Petr Burgr za KDU-ČSL, čtvrtý člen My, co tady žijeme Martin Kotas z klubu vystoupil. Následně se ke klubu přidali tři zastupitelé za TOP 09.

Nic nebrzdíme

Podle Petra Hejmy nejsou koaliční jednání ještě ukončená, proto ho překvapuje hysterická reakce Pirátů: „Koaliční krize byla vyvolána právě ze strany Pirátů a to otevřeným dopisem, který vytýkal starostovi Čižinskému a Praze sobě neschopnost řídit radnici. V žádném případě bych nedopustil takový koaliční formát, který by brzdil jakýkoliv projekt, který jsme za první rok společně s hlavním městem Prahou nastartovali. Naopak vše musí jít ještě lépe,“ uvedl pro Blesk.cz Hejma.

Ovlivňování radnice?

Podle europoslance a předsedy koalice Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila chce pražský primátor ovlivnit složení radnice Prahy 1: „Primátor vyvolává záměrně paniku mezi občany, aby účelově zasahoval do svobodného, nezávislého rozhodování o tom, jak má vypadat vedení Prahy 1. Není důvod, proč by projekty typu návrat tramvají na Václavské náměstí či další zmiňované měly být ohroženy. Primátor by taková tvrzení měl důvěryhodně zdůvodnit,“ vyzval Jiří Pospíšil svého koaličního partnera.

Loňské volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě, která získala šest mandátů v 25členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi mandáty. Volební koalice My, co tady žijeme obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09, která v minulém volebním období vládla společně s ODS a ČSSD, získala tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly a Zelená pro jedničku s jedním.

Fotogalerie
8 fotografií