Pražané do Paláce Akropolis chodili obdivovat jedinečný interiér, který fungoval bez větších zásahů přes třicet let. Autorem vyhledávané výzdoby je akademický malíř František Skála, který do prostoru zakomponoval na svou dobu neobvyklé prvky - akvária naplněná bizarními objekty, lampy z kokosových ořechů nebo posezení pod obrácenou kanoí. To už je ale nenávratně pryč. 

Majitel objektu Pavel Hurda, někdejší pražský zastupitel za ODS, jemuž se také přezdívá „žižkovský kmotr“, se rozhodl pro rekonstrukci. S její podobou ale Skála rázně nesouhlasí, podle něj se připravovala neprofesionálně a chaoticky. 

Legendární místo

Podle Skály měla výzdoba zůstat zachovaná: „Interiér byl oceněný cenou Interiér roku 96, jehož výzdoba byla rovněž součástí restaurace ČS pavilonu na EXPO 92 v Sevile a který je publikován v několika reprezentačních tiskovinách Paláce Akropolis. Interiér se stal jakousi legendou na hraně Žižkova a měl by být zachován jako celek, neboť je nedílnou součástí všech interiérů paláce,“ napsal na svém facebookovém profilu v říjnu a znovu pak ještě dva dny před Štědrým dnem Skála.

Ještě před tím, než na rekonstrukci Skála upozornil na facebooku, byl v červenci roku 2019 malíř pozván majitelem Pavlem Hurdou na večeři. Podle Skály se ho bývalý pražský zastupitel snažil přesvědčovat, že ač si interiéru velmi váží, nejsou schopni nalézt provozovatele, který by ho byl ochoten respektovat.

Podle Pavla Hurdy se přes mnohé neshody domluvili na spolupráci a malíř František Skála vybral tři nejlepší zájemce na provozování prostoru za stanovených podmínek. „Po vyhodnocení jejich nabídek a pečlivém zvážení jsme dospěli k závěru, že spolupráce s nimi by byla pro Centrum nezávislé kultury Palác Akropolis, a.s., příliš riziková a rozhodli jsme se s nimi smlouvu nepodepsat. Nikdo z nich neměl nevýhodné finanční podmínky, finanční podmínky byly pro všechny uchazeče o provozování restaurace stanoveny stejně,“ napsal v lednu na facebooku Pavel Hurda.

Schovej plány

Oba pánové se nakonec nedohodli, a tak zanikl další žižkovský klenot. A posteskli si i uživatelé facebooku: „Doufala jsem pořád, že to přeci jen dopadne líp. Tohle je mi fakt moc líto,“ komentovala smutnou zprávu Dana S. Podobné komentáře se opakovaly: „Je smutné, že dnes nerozhoduje trvalá hodnota, umění a lidské dědictví, ale ziskovost, efektivita a krátkodobé cíle. Nejlepší je vytvořit si svůj prostor a o tom, co tam bude, si rozhodnete sám,“ napsala Blanka K.

Svoji radu pro Františka Skálu přidal uživatel Lumír T. „A nemůžu nevzpomenout na interiér kavárny v domě U černé matky boží, který komunisti zdevastovali a odstranili, v 90. letech se udělala replika. Třeba se tvůj interiér obnoví v roce 2090, pokud tahle země zase zažije nějaký dobrý devadesátky. Schovej někam plány.

Fotogalerie
12 fotografií