Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch promluvil o aktivaci krizového štábu. A naštvanému Babišovi měl co vysvětlovat

Aktualizováno -
22. července 2020
20:45
Autor: vei, sova - 
22. července 2020
17:00

Rekordní počet nakažených v Česku vzbuzuje obavy a nepříjemné otázky. I přes 5000 aktuálně infikovaných osob na území republiky podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) však nedochází k významnější zátěži zdravotního systému a těžkých případů je ve srovnání s obdobím března a dubna minimum, jak řekl Blesk Zprávám. Připustil ale aktivaci krizových štábů a vyjádřil se také k tomu, jestli je ve hře mimořádný orgán na nejvyšší úrovni – Ústřední krizový štáb. Šéfa resortu už si kvůli aktuální epidemiologické situaci pozval „na kobereček“ i jeho šéf a předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ministr po setkání zmínil možnost zpřísnění opatření v Česka za předpokladu, že počty nakažených výrazněji porostou, kvatifikovat to ale nechtěl. Jasno chce mít do pátku.

„Nastavují se lokální protiepidemická opatření a probíhá testování a trasování ze strany krajských hygienických stanic. Tam, kde je větší nárůst, by mohly být aktivovány regionální krizové štáby,“ připustil Vojtěch.

Jeho vládní kolega a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v úterý navíc nevyloučil a naopak zmínil situaci, kdy by vláda znovu zavedla mimořádný stav v souvislosti se šířením nákazy. „Stát by na to musel reagovat zase nějakou formou mimořádného stavu, i na to zákon pamatuje. V tom nejhorším případě by se dalo diskutovat i o odložení voleb, ale to nechci rýsovat černé scénáře,“ řekl Hamáček stanici CNN Prima News a rozvířil tak téma voleb, o kterých se v poslední době také čile diskutuje.

Vojtěch chce audit kvůli počtu vyléčených

Do debaty o situaci dotýkající se hranice mimořádného stavu se ve středu zapojil i ministr Vojtěch. „Ústřední krizový štáb by byl aktivován v případě hrozícího komunitního šíření v rámci celé ČR, k čemuž nyní nedochází. Je však nutné stále apelovat na odpovědnost každého občana a dodržování základních hygienických pravidel,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Podobně to vidí vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví a někdejší šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Ani on by s jeho aktivací nespěchal. „Zatím snad ne. Nárůsty zatím nejsou exponenciální a důsledným trasováním a testováním bychom to mohli zvládnout,“ řekl Blesk Zprávám.

A aby toho nebylo málo, přišel šéf zdravotnictví s dalším podezřením. Vojtěch se ve středu nechal slyšet, že nechá prověřit počty aktuálně nemocných covidem-19. Podle ČTK zadal jejich audit. Ministr má totiž podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě.

Babiš: Vývoj se mi nelíbí

Premiér Babiš ve středu večer jednal na Úřadě vlády ČR s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o aktuálním vývoji kolem epidemie nového typu koronaviru. Schůzku avizoval při předávání Cen Bezpečnostní rady státu. Předseda vlády kritizuje pomalé budování vlastní sítě laboratoří pod kontrolou státu, soukromé podle něj fungují příliš pomalu. Navíc zmínil, že se mu vývoj kolem covidu-19 nelíbí a stát asi bude muset konat rychle.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodržují bezpečnou vzdálenost povinnou během pandemie koronaviru. (14. 7. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodržují bezpečnou vzdálenost povinnou během pandemie koronaviru. (14. 7. 2020) | ČTK / CTK / Šulová Kateřina

Babiš ve svém proslovu při předávání cen řekl, že Česko zvládlo první kolo boje s koronavirem. „Ale dnes o tom budu s ministrem mluvit, protože se mi nelíbí, jak se to teď vyvíjí. Budeme muset asi konat rychle,“ řekl. Na dotaz ČTK později dodal, že Česko očekávalo po rozvolnění opatření nárůst potvrzených případů nákazy. „Ale nesmíme se dostat do situace, jak to skončilo v Izraeli, kde mají 2000 nakažených denně, musíme rychle konat,“ uvedl.

Ministr Vojtěch po schůzce uvedl, že pokud by se někde na krajské hygieně opakovaly excesy, bylo by nutné zahájit kárné řízení o odvolání příslušného krajského ředitele. Podle něj k tomu ale zatím není důvod. Podle vývoje epidemiologické situace Vojtěch do pátku zváží preventivní opatření proti koronaviru. Nechtěl je specifikovat, nezavíraly by se provozy. Na doplňující dotaz nevyloučil, že by mohlo jít například o povinné roušky ve vnitřních prostorech.

„Proč není v Ostravě laboratoř?“ nechápe premiér

Vývoj v Moravskoslezském kraji podle Babiše ukázal na problémy v kompetencích i v oblasti testování. „Irituje mě, že pomalu budujeme vlastní síť laboratoří. Nechápu, proč ji v Moravskoslezském kraji nemá Fakultní nemocnice v Ostravě, proč tam jsme nevybudovali kapacitu? Proč Státní zdravotní ústav v Ostravě nemá dostatečnou kapacitu?“ uvedl.

Za nepřijatelné považuje, aby si na testování dělaly „kšefty“ soukromé laboratoře. „A dělaly to pomalu jen proto, aby to nepředaly dalším laboratořím. Například z Olomouce jim nabízeli kapacitu, ale oni to odmítli. Potom jsou občané oprávněně naštvaní, že dostávají ty zprávy (o výsledku testů) pozdě,“ dodal. Preferuje, aby co největší podíl testů měly na starost státní laboratoře.

Ostravská nemocnice na budování sítě pracuje

„Vybudování plnohodnotného laboratorního komplementu je jeden z úkolů naší rozvojové strategie, na kterém pracujeme,“ sdělila ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

„V současné době se vzorky odebrané pacientům na našich dvou odběrových místech zpracovávají ve zdejším Zdravotním ústavu, což je příspěvková organizace spadající pod stejného zřizovatele jako my, tedy ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla Petlachová. Spolupráce je podle ní výborná. „Kapacity máme pokryté. Výsledky testů bývají obvykle k dispozici nejpozději do druhého dne,“ uvedla Petlachová.

„Plno věcí, které se dají vylepšit“

Ministři nesou politickou odpovědnost, přitom krajské hygienické stanice rozhodují v podstatě nezávisle, kritizuje také Babiš. „Takže to řídí krajské hygieny, kde každý ředitel je jiný. Některý to zvládá, některý má problémy. Je třeba je ocenit, ale je potřeba jim i pomoci,“ řekl premiér.

Zlepšit by se podle něj měla i komunikace krajských stanic. Dokončit by se měla také mobilní aplikace eRouška, která po instalaci a souhlasu uživatele zaznamenává další zařízení v blízkosti, aby usnadnila trasování případů nákazy. Kabinet podle Babiše musí jednat rychle. „Budu trvat na tom, aby tyto věci byly urychleně řešeny, budu se angažovat jako v minulosti. Je tam plno věcí, které se dají vylepšit, o tom s ním (Vojtěchem) chci mluvit,“ dodal.

trigger ( 23. července 2020 00:06 )

Vláda už dávno měla nařídit opětovné nošení roušek v MHD, vlacích a velkých obchodech. Nakonec to tak stejně dopadne, jen bude těch případá infikovaných více. Ministr zdravotnictví by měl být odvolán, je nezkušený a nekompetentní hošík. Ministrem měl být Primula, který tomu dobře rozuměl. Nakonec měl pravdu, že otevřené hranice jsou problém. To ještě uvidíme, až se budou vracet tisíce z dovolených.

vagin-analev ( 22. července 2020 21:24 )

Začínám přetat sledovat TV, redio a internet. Pokud tato parta dem.entů něco rozhodne ať to pošle poštou doporučeným dopisem. Jinak o ničem nevím. Koblihám zdar.

ingmarie ( 22. července 2020 20:14 )

Vojtěch by mohl aspoň zpívat na těch pohřbech

kralovna-vsech-mori ( 22. července 2020 19:33 )

Kdy už konečně Babiš nakope do pérdele toho vola za superstar Vojtěcha a dosadí místo něho Prymulu a nebo jiného odborníka. Měli jsme nechat zavřené hranice pro soukromé účely a roušky na veřejnosti. Jestli tohle svinstvo dostanou moji staří rodiče a umřou na to, budu žalovat stát, že je neochránil a že nekonal.

sorgedoktor ( 22. července 2020 17:54 )

Nemohu nikomu raqdit, alůe kdyz se ten MUDr Prymula osvedcil, meli by ho premluvit at to vede dal..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa