Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Problém českých turistů nejen kvůli Slovinsku: Kypr je „obrovská komplikace“, říká expert

Aktualizováno -
4. července 2020
13:51
Autor: ČTK, Michaela Kalkusová - 
4. července 2020
05:02

Koronavirová omezení v Evropě pomalu ustupují, problémy dělají jen lokální ohniska. Lidé, kteří se v létě chystali na dovolenou k Jadranu, měli naději, že se zájezdu skutečně dočkají. Jenže včera přišla nečekaná rána ze Slovinska. Už pro ně nejsme bezpečnou zemí. Od té doby se ke Slovinsku přidalo i Lotyšsko a Estonsko. Na Kypr se nyní chystá několik stovek Čechů, i Kypr pro ně ale zpřísnil podmínky.

Slovinsko na svůj žlutý seznam zemí, které nejsou bezpečné, zařadilo kvůli rostoucímu počtu případů nemoci covid-19 Česko, Chorvatsko a Francii. U nás za vysoká čísla může především lokální ohnisko na Karvinsku a Frýdecko-Místecku a následné plošné testování horníků. Včera připadalo na tuto oblast 63 nových případů. Ve zbytku republiky situace zdaleka tak dramatická není. „Není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do jiné zóny,“ reagoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Jenže Slovinci na to nehleděli. Od půlnoci na dnešek proto všichni Češi, kteří do Slovinska přijedou, budou potřebovat negativní test starý nejvýše 36 hodin a potvrzení o zaplaceném ubytování. Jinak je čeká 14 dní karantény. „Pro naše občany, kteří se již nacházejí na území Slovinska, se nic nemění. Mohou dovolenou bez komplikací dokončit a vrátit se,“ řekl včera ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Pro Čechy, kteří zemí jenom projíždějí například na dovolenou do Chorvatska, nutnost testů a karantény neplatí. Nesmí se však v zemi zdržet déle než 12 hodin. Mohou natankovat, ale nedoporučuje se sjíždět z přímé trasy. Cestu ale mohou zkomplikovat policejní kontroly a zácpy hrozí také na chorvatsko-slovinské hranici.

Omezení pro Čechy je i v Lotyšsku a Estonsku

Mohou Česko za málo bezpečné pokládat i další země? „Je třeba zdůraznit, že Karvinsko je pouze jedna lokalita, kde se situace zhoršila, netýká se to plošně celé země,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Jako příklad uvedl Polsko, které ve své komunikaci oddělovalo stav ve Slezském vojvodství od zbytku země.

Ministr zahraničí včera uvedl, že nemá signály o tom, že by se na podobné opatření chystaly některé další země, zároveň však připustil: „Ale žádné signály nebyly před tímto rozhodnutím ani ze Slovinska,“ řekl ministr. Takže se vlastně neví. Od té doby se totiž ke Slovinsku přidaly i další dvě země. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Česko nesplňuje kritéria pro volný vstup do Lotyšska a Estonska. V obou zemích budou lidé muset na dva týdny do karantény.

Pod 10 na 100 000

Slovinci prý už přislíbili, že Česko na seznam bezpečných zemí vrátí, až počty nově nakažených klesnou pod deset nakažených osob na 100 000 obyvatel ve všech regionech republiky. To podle posledních dat ministerstva zdravotnictví kromě Karvinska, Frýdecko-Místecka a Ostravska těsně převyšuje také Liberecko s 10,25 případu na 100 000 obyvatel.

Jízdenky nekoupíte

Kvůli novým opatřením přerušil včera RegioJet prodej jízdenek do Lublaně. Tam staví jeho vlaky na cestě do chorvatské Rijeky. „V porovnání s počtem cestujících do Chorvatska se jedná o výrazně nižší počet, zatím řádově několik cestujících na každý spoj,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Cestujících do Chorvatska se opatření nedotkne. „Do a z Chorvatska budou cestovat stejně jako doposud,“ doplnil Ondrůj.

Testy až ve Slovinsku?

Slovinsko má nádhernou přírodu, moře i historická města, což láká stále více českých turistů. Ti, kteří se tam chystali od tohoto víkendu vyrazit, ale teď potřebují negativní test, což je pro mnoho lidí podmínka, kterou tak narychlo nedokážou splnit. Česká diplomacie už začala se slovinskou stranou jednat, zda by mohli absolvovat test až na slovinském území.

Problém s Kyprem

Dovolená na Kypru, která se pro Čechy od pondělí nově komplikuje nutností mít negativní test na koronavirus, se v nejbližších dnech týká několika set turistů, uvedl Jan Papež. Pokud by tento stav trval několik týdnů, zasáhlo by to několik tisíc lidí, a navíc by to podle něj totálně zbouralo důvěru v tuto destinaci.

Kypr přeřadil Česko z kategorie A, což jsou země, odkud cestující po příletu nemusejí předkládat negativní test na koronavirus, do kategorie B. Češi se tak spolu s pasažéry z dalších zemí budou muset od 6. července prokázat maximálně tři dny starým negativním testem. Revidovanou kategorizaci států zveřejnilo kyperské ministerstvo zdravotnictví, informoval web in-cyprus.

„Je to obrovská komplikace. Především pro klienty, kteří nemají šanci udělat si test, protože je prodloužený víkend. Navíc test je drahý. Na to upozorňujeme už více než šest týdnů a nikdo to neřeší,“ uvedl Papež.

Tento krok se podle něj projeví nedůvěrou v šanci trávit dovolenou bez potíží. „To je velmi nebezpečné. Stát si musí uvědomit, že za tuto situaci nese plnou odpovědnost a musí být připraven na to, že jak klienti, tak cestovní kanceláře a agentury po něm budou vyžadovat náhrady za zbytečné výdaje,“ dodal.

Počet Čechů cestujících na Kypr není nyní tak vysoký, protože do této destinace míří ve větší míře až od srpna. „Tento krok ze strany Kypru na nás žádný dopad mít nebude, protože momentálně zájezdy na Kypr neprodáváme. Nemuseli jsme tedy rušit žádné zájezdy nebo přesouvat klienty do jiných destinací,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Podobně se vyjádřila i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

 

Video  Dostálová promluvila o voucherech a dovolené v Česku. Řekla i zásadní životní novinu  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kostas ( 5. července 2020 06:06 )

nezadlužil se celej svět kvůli jakési chřipce na ,kterou tady nikdo neumřel pouze lidé sní co měli nejméně rakovinu, hlavně že nepřišlo těch 40 sirotků z těch by jste s pos.rali,UDAVAČ VYKRACHOVAL STÁT A ČECHY OŠKUBAL JAKO SLEPICE S OŽRALCEM UŽ DÁVNO­....­....ht­tps://­www.fo­rum24­.cz/po­dil-v-agrofertu-v-hodnote-360-milionu-koupil-babis-za-25milionu-za-vlady-zemana/

kukuku ( 4. července 2020 17:39 )

Česko nemá moře, ale Češi jsou pakáž, hlavně ve stolici...

kukuku ( 4. července 2020 17:33 )

Tebe zklidní volby. Zase uvidíš, že ta část republiky, kde to lidem myslí, je mimo Prahu.

kostas ( 4. července 2020 17:16 )

udavač dokázal dost ,v privatizačním řádění obral čechy o 80 miliard ................ten se nadřel.........

kostas ( 4. července 2020 17:13 )

čistí plátci v bruselu už daravali čechům 741 miliard, komu je to málo může vypadnout s korejcem za kočkožroutama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa