Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Radost i vyhazov až 600 lidí ve Smartwings. Vláda schválila podporu pro větší podniky

Aktualizováno -
29. června 2020
16:40
Autor: ČTK - 
29. června 2020
15:55

Firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou moci využívat záruky v programu COVID Plus. Schválila to na pondělním zasedání vláda, informoval na twitteru ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Čerpání v programu COVID Plus je zaměřeno na firmy s více než 250 zaměstnanci. Možná podpora se tak bude vztahovat i na leteckou společnost Smartwings, která o to velmi usilovala. Aerolinky i tak ale oznámily, že v souvislosti s koronavirem propustí až 600 lidí.

Propouštění se bude týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi. Propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem 2500 lidí.

Smartwings už o svém záměru hromadného propouštění informoval úřad práce. V pondělí zástupci skupiny jednali o propouštění s odboráři. V první etapě v podniku skončí 29 zaměstnanců.

Havlíček: Srovnáváme tím podmínky na trhu

V programu COVID Plus mohou žádat o podporu firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun, maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) garantuje 80 procent jistiny.

Firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou moci využívat záruky v programu COVID Plus. Srovnáváme tím podmínky na trhu, kdy tyto podniky neměly možnost využívat tuto formu podpory. Dnes schválila jednohlasně vláda, čímž jsme naplnili doporučení hospodářského výboru Sněmovny,“ uvedl Havlíček.

Dosud úvěr nemohly získat třeba hotely

Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března. Dosud jej nemohly získat ani podniky, jejichž převážná ekonomická činnost spočívá v dopravě, ubytování, cestovním ruchu a hazardu.

Podle dřívějších Havlíčkových vyjádření stát se společností Smartwings jednal o záruce 500 až 900 milionů korun za úvěry, které mají firmě pomoci překonat dopady zastavení provozu. Podmínkou by v takovém případě bylo přejmenování firmy na ČSA a udržení 2500 zaměstnanců. Pokud ale budou dopravní společnosti čerpat ze standardních programů, žádné specifické požadavky stát vůči konkrétním firmám mít nemůže, řekl dnes před jednáním kabinetu Havlíček.

Smartwings patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Téměř poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe. Firma v minulosti uvedla, že nemá zájem o majetkový vstup státu do společnosti, ale potřebuje od státu půjčku nebo garanci za úvěr na 1,7 až dvě miliardy korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hulmihosoudruhu ( 29. června 2020 23:41 )

Dotace čínské fírmě je zdánlivý nesmysl. Pokud nebereme v úvahu úplatky.

fandasever ( 29. června 2020 19:47 )

Zoufalé pokusy vlády zalíbit se všem, to nemůže fungovat, kdo to splatí??

viho ( 29. června 2020 18:23 )

Vláda rozjela další miliardovou hostinu z peněz českých daňových poplatníků. Ten schodek 500 miliard Kč asi stačit nebude, Schillerová bude muset navrhnout aspoň 1000 miliard Kč, aby se dostalo na všechny spřátelené podniky. Však Babiš zase před volbami koblihám něco navykládá a ony ho zvolí. Teď už je jenom otázkou, do kterého podpůrného programu je schovaný Agrofert?

qtek ( 29. června 2020 17:38 )

Doufám, že příští volby umožní Havlíčkovi, si v klidu pár let posedět.

karoly ( 29. června 2020 16:55 )

Není to tak dlouho,co Havlíček tvrdil,že záruky by stát poskytl,ale Smartwings se musí přejmenovat na ČSA,žádné vyplácení divident a hlavně nepropouštět ani jednoho zaměstnance.Navíc Schilerová ještě 28.6.tvrdila,že otázka pomoci Smartwings není na stole vlády a sama ona je zásadně proti.Všichni jsou prolhaní.Kdo z toho bude mít asi zisk?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa