Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Luxusní hotely se mění na lazarety, personál má strach. Indie nezvládá příliv nemocných

Autor: ČTK - 
24. června 2020
15:38

Zaměstnanci v luxusních hotelech v indickém Dillí budou vítat hosty nikoli v tradičních květinových girlandách, ale v lékařském oděvu. Kvůli rostoucím obavám, že v indické metropoli není dostatek nemocničních lůžek, aby bylo možné se vyrovnat se stoupajícím počtem případů nákazy koronavirem, se vláda v Dillí jako první v zemi rozhodla přistoupit ke zrekvírování hotelů, napsal zpravodajský server The Guardian.

Počínaje tímto týdnem bude 25 hotelů přebudováno na nouzová střediska péče o pacienty s covidem-19, kteří mají mírné symptomy. Důkazem toho, jak přetížené jsou místní nemocnice, je skutečnost, že hoteloví zaměstnanci nyní prodělávají výcvik pro případ, že by museli poskytovat část péče. A to bez ohledu na skutečnost, že je taková představa upřímně děsí.

Když Kannu Šarma, který obvykle školí pomocný nemocniční personál, začal s výukou 75 zaměstnanců hotelu Suryaa, jediné, co uviděl, byly řady vyděšených očí nad rouškami. „Bojí se o své bezpečí. Bojí se, že zavlečou virus zpátky ke svým rodinám, a jak se zvládnou vypořádat s přísnými pravidly dezinfekce a likvidace biologického odpadu,“ řekl Šarma.

Až když jim připomněl, že kolem budou neustále lékaři a sestry, začalo napětí trochu polevovat. Každý hotel bude spojený s nejbližší nemocnicí pečující o pacienty s covidem-19.

Ve městě je nedostatek lůžek pro pacienty

Každý den se v Dillí objevují nové příběhy o tom, jak nemocnice odmítají pacienty. Město naléhavě potřebuje přidat další lůžka k nynějším zhruba 9000, která má k dispozici.

Zdravotní úřady v Dillí předpovídají, že městská aglomerace bude do konce července potřebovat 150 000 lůžek, kdy odhadovaný počet nakažených stoupne na půl milionu. I když město využije dalších 15 000 postelí v hotelích a banketových sálech, stále to nebude stačit – ale přinejmenším se trochu odlehčí lékařům v nemocnicích, kteří se budou moci soustředit na vážné případy.

Zaměstnanci mají z nových pokynů strach

Zaměstnanci hotelů se ale budou muset učit hodně rychle. A nejde jen o takové věci, jako je pokyn ošetřit ložní prádlo a matrace speciální chemikálií a nechat je tři hodiny schnout na slunci, než vše půjde do prádelny. Když sestra doprovázející Šarmu předváděla, jak si oblékat osobní ochranné pomůcky, oči přítomných v sále se opět rozšířily hrůzou.

„Jsem si jistá, že si to nasadím špatně a vystavím se nákaze koronavirem,“ řekla jedna ze zaměstnankyň, která si nepřála být jmenována. Dodala, že závidí kolegům a kolegyním, kterým je více než 50 let, a hotelový management je ze zdravotnických povinností vyloučil. „S tímhle jsem nepočítala, když jsem tři roky studovala na vysoké obor pohostinství,“ dodala.

Upravují se i samotné hotely

I na samotné hotely čeká dost úprav, aby byly pro nový účel plně funkční. Hotelové výtahy nejsou dost velké na to, aby se do nich vešla nosítka. Je třeba přizpůsobit klimatizaci. Z chodeb musí zmizet koberce, které jsou tam položené kvůli hluku. V pokojích nejsou přípojky na kyslíkové masky, monitory ani zvonky.

Otázkou je, jak se k možnosti „léčby v hotelu“ budou stavět samotní obyvatelé. „Přece nenechám uklízečku, aby mi dávala léky nebo kapačku. Musí tam být lékaři a zdravotní sestry, jinak do žádného hotelu nejdu,“ řekl pomocník prodavače v nedaleké lékárně.

A spokojení nejsou ani majitelé a ředitelé hotelů, které už nyní utrpěly značné ztráty kvůli nucenému uzavření a odlivu hostů. Rozhodnutí úřadů přeměnit hotely na nemocnice s nimi nikdo nekonzultoval – stejně jako fixní cenu, kterou budou za jednu noc dostávat: 5000 rupií (asi 1250 korun) včetně všech jídel pro pacienta. „Hotely budou vynakládat víc a nevrátí se jim to,“ řekl konzultant hotelového průmyslu Manav Thadani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa