Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakažený doktor (37) popsal tlak šéfů. Pak záhadně vypadl z okna nemocnice

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2020
21:48

Ruský lékař ze sanitky Alexander Šulepov (37) v nemocnici ve Voroněži bojuje o život. Zdravotník vypadl ze třetího patra tamní nemocnice jen pár dní poté, co si na sociálních sítích stěžoval, že ho jeho nadřízení nutí dál pracovat, i když se nakazil koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Šulepov stejně jako další jeho kolegové několikrát upozornil na nedostatek ochranných prostředků a oděvů. Za poslední dva týdny se jedná už o třetího ruského lékaře, který se zřítil z okna, uvedla agentura Ria Novosti.

Šulepov v několika videích popsal neúnosný tlak, pod kterým se nacházejí ruští lékaři, pár dní nato přišla zpráva o tom, že vypadl z okna nemocnice. Lékař pád přežil, utržil však vážné poranění hlavy. Vyšlo rovněž najevo, že ještě před jeho pádem se na sociálních sítích objevilo video, kde Šulepov odvolal svoje předchozí tvrzení o nedostatku ochranných oděvů a nucení pracovat. Humanitární aktivisté se shodují, že k natočení posledního videa byl donucen.

Smrt dvou lékařek

Na rozdíl od svých dvou kolegyň, Natalje Lebeděvové (†48) z Moskvy a Jeleny Nepomnjaščajové (†47) z Krasnojarsku pád z okna přežil, podle všeho je v kritickém stavu. Obě lékařky stejně jako Šulepov ostře kritizovaly vládu za její postoj k pandemii koronaviru. U Lebeděvové se rovněž potvrdila nákaza a čelila podle kolegů falešnému nařčení, že na klinice, kde pracovala, koronavirus šířila.

Ve středu 22. dubna Šulepov společně se záchranářem Alexaderem Kosjakinem natočil video o stavu voroněžské nemocnice. Promluvili o nedostatku materiálu i pracovníků, Šulepov se domnívá, že se nakazil právě proto, že neměl k dispozici řádný ochranný oděv. Postěžoval si hlavně na to, že musel dál sloužit i s potvrzenou nemocí. Kosjakin byl po Šulepově pádu předvolán na policii pod záminkou šíření poplašných a falešných zpráv o nedostatku ochranných oděvů.

Zdravotníci: Co máme v takové situaci dělat?

„Je tady se mnou doktor z ambulance Alexander Šulepov, právě se u něj potvrdil covid-19,“ uvádí Kosjakin na videu. „Naši nadřízení nás nutí dál pracovat, co máme v takové situaci dělat? Naši směnu nemůžeme jen tak opustit. S Alexanderem spolu pracujeme už měsíc. Úřady říkají, že lžeme, že podáváme falešné informace, ale pravda je takováhle,“ prohlašují zdravotníci na videu.

Kvůli koronaviru nakonec Šulepov skončil v nemocnici, tři dny byl jeho stav vážný, pak se zlepšil. „Už mám jen rýmu, jinak se cítím dobře. Předchozí video vzniklo, když jsme byli plní emocí,“ prohlásil Šulepov 25. dubna. Podle aktivistů jeho poslední zpověď vznikla pod nátlakem, čemuž nasvědčuje i jeho pád z okna, ke kterému došlo v sobotu 2. května.

Šulepovův nadřízený a šéf nemocnice ve Voroněži Igor Potanin se k případu odmítl vyjádřit, nemocnice jako taková celou záležitost považuje za uzavřenou, poslední slova hospitalizovaného Šulepova je v podstatě očistila.

Koronavirus v Rusku

Krize spojená s koronavirem se v Rusku každým dnem zhoršuje. Podle oficiálních údajů je v zemi přes 145 tisíc nakažených, 1356 osob nemoci podlehlo a 18 tisíc pacientů se podařilo uzdravit. Stále silněji zaznívá z řad zdravotníků kritika nedostatku ochranných prostředků, oděvů či malé kapacity nemocnic.

slafa ( 5. května 2020 02:41 )

Proste Rusko ty si nenechaji slapat na kuri oko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa