Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přidejte ventilovaná lůžka a pusťte koronavirus mezi Čechy, apeluje na vládu iniciativa

Autor: ČTK - 
8. května 2020
17:00

Členové občanské iniciativy Koro-NERV-20 doporučují v budoucnu začít intenzivně školit dodatečný personál k provádění umělé plicní ventilace a na maximum navýšit kapacitu ventilovaných lůžek. Podle nich by měla vláda zajistit co nejrychlejší průchod nového koronaviru populací. Uvedl to mluvčí iniciativy Pavel Krejča s tím, že populace se pravděpodobně bude s covidem-19 potýkat i nadále. Mezi členy iniciativy patří ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl, ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček či epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

„Jelikož je covid-19 vážnou hrozbou i do budoucna, mělo by být cílem vlády zajištění co nejrychlejšího průchodu viru populací tak, aby nemocnice zvládaly počty zranitelných pacientů. Čím rychleji se to povede, tím dříve budeme moct opět relativně normálně žít a začne se ozdravovat české hospodářství,“ uvedl Kvaček.

Péče o krizové pacienty

Vedle zajištění dostatečných zásob plicních ventilací a ochranných pomůcek doporučuje iniciativa připravit vybavené mobilní týmy zdravotníků pro pacienty v Alzheimer centrech a domovech pro seniory a lépe v nemocnicích vybavit dnes často provizorně zřízená akutní lůžka pro pacienty s covidem-19.

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky

„Nemocnicím dlouhodobě chybí izolační jedno- a dvoulůžkové pokoje. Mnoho specializovaných oddělení by se dalo nahradit stacionáři a ambulantním provozem. Doba hospitalizace by se u mnohých pacientů dala zkrátit na úkor posílení lůžkového fondu na interních odděleních a na kvalitních bezpečných lůžkách následné péče, které jsou základem zabránění šíření infekce v nemocnicích. Dodatečné náklady jsou zanedbatelné ve srovnání s potenciálními ztrátami,“ uvádí se v prohlášení.

Důležité je testování promořenosti

Podle členů Koro-NERV-20 je nutné opakovat celostátní studie promořenosti a školit personál v nemocnicích v obsluze umělé plicní ventilace a zavést finanční podporu školení do úhrad a dotací nemocnicím. Měla by se tak dlouhodobě posílit kompetence kvalifikovaného středního zdravotnického personálu.

Členové iniciativy chtějí, aby v tzv. anticovidovém systému bylo stanovené cílové tempo průchodu viru populací a co je k tomu potřeba zajistit na straně testovací kapacity, hygienického trasování a nemocničních kapacit.

„De facto jediný problém při příliš rychlém šíření covidu-19 je péče o pacienty v kritickém stavu. Ze zahraničí vidíme, co se může stát při nedostatečné kapacitě JIP lůžek s plicní ventilací. Nejužším místem při otevírání nových lůžek s možností plicní ventilace není technika, ale kvalifikovaný personál. Obecně je třeba střední zdravotnický personál nejen dobře zaplatit, ale především mu rozšířit kompetence jako v západních zemích,“ dodali členové iniciativy.

Koro-NERV-20 vznikl jako svépomocná neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března. Primárním cílem je zmenšit dopady pandemie covid-19 na českou ekonomiku.

Jiro ( 9. května 2020 05:05 )

Tak až dojde k navýšení kompetencí středního zdravotnického personálu, tak ten už v nemocnicích nebude! Pokládat životy za slaboduché rozhodnutí takových grá..lů nebude nikdo z nás. Ředitele Bulovky i VFN okamžitě odvolat jako hrozbu národa!

starymlok ( 8. května 2020 22:11 )

Fronto něrej do cigošů,lebo poznáš kudlu medzi lopatkami

Hanka Smrckova ( 8. května 2020 20:47 )

To je snad na zalobu , to jsme snad nejakej dobytek a na prani ,, kohosi ,, vypustili virus mezi Cechy, proc jsme tedy dva mesice zavreny bez prace..... no jako jasne proc neobetovat lidi aby si ,,Ti,, ostatni mohli konecne zit v klidu, to je hnus...odvolat je ze vsech funkci a udelat z nich lidi k rychlemu promoreni, moc nechapu kde ziju , ze o nasem zdravi a zivote rozhoduje nekdo , koho ani neznam....

frantacizek ( 8. května 2020 18:40 )

Andrej říkal, že NEJDĚME cestou Německa. Tak s tímhle tihle odborníci asi narazí, byť mají pravdu. A hlavně schovejte menšiny, dle nových zjištění je ten vir i rasista. U cikánů pro to mám vysvětlení v našem výzkumu funkčního věku před pár lety, u jiných národností žijících v Británii, by to měli tamní vědci prozkoumat. Obecně určitě budou umírat tyhle menšiny dříve, jako u nás cikáni. Nesouvisí to ovšem s rasou!! Ale životním stylem - socioekonomickými důvody. V Británii ta komunita z Bangladeše apod. jsou taky levné pracovní síly jako u nás, nízká vzdělanost, život v ghetech..

joz447 ( 8. května 2020 18:28 )

Zavřete Ty vrahy do cvokárny!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa