Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Taxikář (53) dostal poslední dávku Remdesiviru, uzdravuje se. „K léku bych se neupínal,“ řekl lékař

Aktualizováno -
3. dubna 2020
13:03
Autor: veef, pom - 
3. dubna 2020
12:15

Nakažený taxikář (53), který se jako jediný v České republice léčil experimentálním lékem Remdesivir, dostal ve čtvrtek poslední dávku. 30minutové infuze byly pacientovi ve VFN podávány denně po dobu deseti dní. Už po třech dnech léčby se jeho stav zlepšil a mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Stále zůstává na plicní ventilaci, je ale při vědomí a ve fázi uzdravování a rehabilitace, řekl na tiskové konferenci jeho ošetřující lékař Martin Balík.

Taxikáři pozitivnímu na koronavirus se podle jeho ošetřujícího lékaře Martina Balíka daří lépe. Ve čtvrtek dostal poslední z celkových deseti dávek experimentálního léku Remdesivir. „Kúra byla ukončena včera, je při vědomí, komunikuje se mnou v jednoduchých větách, dokonce je schopný mi i stisknout ruku. A já doufám, že pokud se nic zásadního nestane, za chvíli se o tu ruku i opře a začne se rozhýbávat. Nápor na organizmus je ale enormní a je jasné, že rekonvalescence bude dlouhá. Nyní je na pokročilém odvykacím režimu umělé plicní ventilace a začneme ho testovat bez plicní podpory,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci,

Nadšení Balík ale vzápětí mírnil. „Experimentální medikace byla získána v situaci, kdy byl v hraničních parametrech vitálních funkcí, byl na hraně. „Nejsem si jist, jestli Remdesivir byl tou klíčovou medikací, nicméně je to lék, který by měl omezit replikaci viru a zastavit progresi. Bude rozhodně zajímavé později sledovat data i u jiných pacientů léčených stejně. Pak budeme schopni říci, co Remdesivir dělá a co ne,“ dodal.

Lék byl nemocnému podáván po dobu deseti dní, každý den jednou 30minutovou infuzí. Po několika dnech se jeho stav zlepšil natolik, že mohl být odpojen od mimotělního okysličování krve, zlepšení ale podle ředitele nemocnice David Feltla přišlo už před začátkem podávání léku. Balík už minulý týden uvedl, že i po ukončení léčby se může koronavirus v těle pacienta znovu začít šířit.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici je nyní 18 pacientů nakažených koronavirem, u dalších 31 je podezření na nákazu - čeká se na výsledky testů. „Uvolňujeme pro nakažené pacienty kapacity čtyř klinik, celý pavilon A6 uvolňujeme postupně. Kapacitu jsme schopni nabídnout i přes Velikonoce, jsme přesvědčeni, že to naše nemocnice zvládne,“ řekl Feltl.

Nakažení zdravotníci

Nakažených zdravotníků jsou podle něj v nemocnici desítky. „Testují se tak, jak nám hygiena nařizuje, dodržují karanténu,“ dodal. Ochranných pomůcek je podle něj nyní v nemocnici dostatek, nemocnice by se zásobami vystačila na 14 dní. Oproti uplynulým týdnům se také výrazně zlepšilo testování.  „Výrazně nám pomohla Univerzita Karlova a 1. lékařská fakulta, patří jim obrovský dík. Jsme schopni testovat zaměstnance, kteří byli v kontaktu s nakaženými, od pondělí začínáme testovat všechny pacienty, které přijímáme na lůžko,“ řekl Feltl.

Remdesivir v Česku

Experimentální lék Remdesivir, který vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem, dorazil do Česka v úterý 24. března. „Remdesivir v ČR! Všeobecná fakultní nemocnice ho začíná podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění. Doufejme, že zabere,“ uvedl v úterý ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).  Přitom ještě den předtím nebylo vůbec jasné, kdy ho VFN získá. Lék je podle ministra poskytován zdarma.

Původně firma Gilead Sciences schvalovala podání léku pod podmínkou těžkého jednoorgánového selhání. Kvůli vysoké poptávce byla ale nucena pozastavit schvalování žádostí o lék s výjimkou těhotných žen a lidí pod 18 let a nastavit nový mechanismus.Jednotlivé státy vyčlení klíčovou nemocnici, která bude spádová pro nejtěžší případy. Nemocnici se poskytne určité množství dávek léku a podle protokolu se distribuuje mezi pacienty. Nový protokol je koncipovaný, během následujících dnů se bude zavádět,“ řekl Cihlář pro Český rozhlas Plus.

Nová léčba plazmou

V zahraničí už několi dní zkoušejí lékaři podávat covid pozitivním pacientům plazmu od lidí, kteří se z koronaviru už vyléčili. V následujících dnech chce tento způsob léčby zahájit i Česká republika. „S kolegy z ÚVN jsme na toto téma živě diskutovali. Nyní už je  léčba schválená i SÚKLem. Nejdůležitější bude určit správnou skupinu lidí, kteří mají protilátky, a od těch plazmu získat. V horizontu týdne by měl být připravený plán, jak přesně budeme postupovat," vysvětlil na tiskové konferenci Balík.

Třiapadesátiletý pacient byl nejprve hospitalizován v Thomayerově nemocnici s podezřením na oboustranný zápal plic. Po pozitivním testu na koronavirus byl převezen do VFN. Nakažený je i jeho syn (35), který se léčí v nemocnici Na Bulovce, pozitivní test měla taxikářova přítelkyně s 11letou dcerou. U těch byl naštěstí však průběh nemoci mírný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Inkopah ( 3. dubna 2020 23:22 )

Remdecivir je nový, drahý lék! Používá se v ČechÁch kombinace hydroxychloroquine s azithromycinem? Mnoho lékařů použivá tuto kombinaci v Americe a zdá se že mají výborné výsledky. Kombinace těchto dvou léků na COVID stojí pod $50. Remdecivir by stál asi $1200 za lečbu. Zdá se mi že možná určité instituce mají zájem informaci o levném a efektivním léku potlačit. Argumentují že se musí tyto léky studovat. Při tom hydroxychloroquine se používá od roku 1955. Azithromycin od 1991. Všechny informace ohledně vedlejších účinků těchto leků už máme. Je znepokujici poslouchat hlavy velkých institucí prohlašovat že je potřeba tyto léky nejdřív studovat než je můzeme použít na pacienty. Ve prostřed pandemiky! Skoro všichni zdravotníci co se staraji o COVID pacienty berou hydroxychloroquine pro prevenci a když každý den lékaři a pacienti hlásají jak kombinace hydro­xychlo­roqu­ine/­azit­hro jim pomáhá v boji proti COVIDU. Myslim si že asi na tom něco bude.

kecamaprotiviru ( 3. dubna 2020 22:33 )

My *** věříme soudruhu Babišovi.

ninga ( 3. dubna 2020 21:48 )

k léku bych se neupínal, ale kdyby bylo nejhůř, chci ho pro celou svoji famílii...

ninga ( 3. dubna 2020 21:46 )

Už ses aspoň nakazila, ty za§ebaná pročínská děfko?

.tg.bb ( 3. dubna 2020 20:46 )

Imho ten lékař je nechutný nediplomatický balík. Pokud se pacient lepšil už před podáním léku, měli si nechat lék pro někoho, kdo byl ohrožen víc. Takhle jenom blbě plácají a působí to trapně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa