Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tučný home office. Rakušané doma přibrali dvě kila za šest týdnů, spočítali lékaři

Autor: ČTK - 
5. června 2020
10:25

Průměrný Rakušan, který strávil šest týdnů prací z domova, přibral dvě kila, naznačuje studie Lékařské univerzity ve Vídni. Může za to především výrazně méně pohybu v čase omezení vyvolaných koronavirem. O studii informoval server veřejnoprávní televize ORF.

Výzkumníci sledovali po šest týdnů 12 osob a zjistili, že v průměru téměř 23 hodin denně trávili vleže, vsedě nebo vestoje. Skutečně pohybově aktivní byli jen 42 minut denně, oproti zhruba 100 minutám u kontrolní skupiny, která nepracovala z domova.

Video  „Pandemie dokopala firmy k věcem, které odkládaly. Přežije, kdo se přizpůsobil,“ říká Ludwig.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Zdá se to logické, koneckonců neměli žádný důvod být zvláště aktivní, když jim odpadla cesta do práce,“ míní doktor Christian Lackinger, který se na výzkumu podílel. Sport podle něj účastníci studie dělali v průměru jen 20 minut denně. „Méně než 2000 kroků denně nebylo žádnou výjimkou,“ poznamenal.

Kvůli úbytku pohybu podle Lackingera těla Rakušanů spotřebovala až o 500 kilokalorií denně méně, což za šest týdnů mezi 16. březnem a 26. dubnem činí celkem 21 000 kilokalorií. Své stravovací návyky přitom zkoumaní jedinci nezměnili, kvůli čemuž přibrali, a to v průměru dvě kila. Nejvyšší přírůstek váhy činil dokonce kila čtyři.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa