Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na konci dubna až 15 tisíc nakažených v ČR? Testy „promořenosti“ Prahy naznačí vývoj

Autor: Jan Doležal, ČTK - 
2. dubna 2020
16:47

První odhad vyšel takřka stoprocentně, ke konci března mělo být v Česku tři tisíce pacientů s Covid-19. Bylo to o jednoho víc. A včera statistici zveřejnili nové modely vývoje koronavirové nákazy. Do konce dubna má být 14 200 nakažených. Premiér Andrej Babiš (ANO)  ve speciálním vysílání Epicentra pro Blesk.cz uvedl až 15 tisíc nakažených a podotkl, že z hlediska počtu nakažených má „velký problém“ hlavní město.

„Po týdnu před vás předstupuji s pokorou a ještě bohatějšími daty. Nový informační systém, vytvořený pro monitorování pandemie, začal plnohodnotně fungovat,“ uvedl novou analýzu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Zatímco v polovině dubna očekáváme 8000 laboratorně potvrzených případů nemoci Covid-19, na konci měsíce bude v Česku 14 200 nakažených koronavirem,“ řekl.

Údaj se zdá naprosto hrozivý, znepokojující prý odborným pohledem však není. Především při pohledu na vývoj situace ve Španělsku a Itálii.

Babiš: Praha je problém

Na to narážel v Epicentru na Blesk.cz i premiér Andrej Babiš. „Mám tady takové křivky, jak to vypadá v Itálii, jak to vypadá ve Španělsku, v Rakousku. A my jsme tady dole. Ty nárůsty skutečně klesají, procentuálně,“ říkal Babiš. 

„Připravujeme projekt chytré karantény a zlomové období bude konec dubna, kdy se očekává vrchol epidemie. Doufáme, že se dostaneme mezi 10 až 15 tisíc nakažených. A po tom období už by to mohlo začít klesat. Pokud by všechno dobře šlo, tak doufejme, že někdy koncem května, v červnu bychom se mohli dostat do nějakého normálu. Samozřejmě to jsou nějaké prognózy. Záleží, jestli skutečně lidé budou striktně dodržovat opatření vlády, které jsme rozhodli,“ podotkl.

Upozornil však i na to, že situace v hlavním městě, kde je nejvíce nakažených, zůstává problémem. „V Praze ve 12 fakultních nemocnicích máme 190 pacientů. To je problém. Tady je potřeba, aby se nám podařilo tu chytrou karanténu realizovat co nejdříve,“ uvedl premiér.

Klíčovým prvkem nového systému je podle Babiše spolupráce 70 laboratoří po celé republice a jejich koordinace.

Praha má znovu 4 odběrová místa. Magistrát chystá další 2 Praha má znovu 4 odběrová místa. Magistrát chystá další 2 | Blesk:David Malik

Kolik nakazí?

Pozitivní zpráva je i podle Duška to, že tzv. reprodukční číslo, tedy počet lidí, kteří se průměrně nakazí od jednoho nemocného, se snižuje.

„Na začátku jsme uvedli cifru 2,6. Od počátku března odhadujeme, že první vlna opatření proti koronaviru reprodukční číslo snížila na 1,32 a omezení volného pohybu dokonce na 1,1,“ prohlásil a dodal: „Reprodukční číslo se může u koronaviru pohybovat do 4,5. To nechtějte vidět ten model 4,5. To by byla úplná katastrofa, naštěstí díky opatřením se to vůbec nestalo. Doufám, že už to ani nehrozí.“

Kdy se vše v dobré obrátí? Předpověď ÚZIS o tom, kdy začneme koronavirus porážet, přepočítaná na reprodukční číslo je 0,9. „Pokud by reprodukční číslo kleslo pod jedna, znamenalo by to dostat epidemii úplně pod kontrolu,“ uvedl Dušek.

Jak jsou Češi promoření koronavirem?

Chtějí zjistit promořenost, tedy podíl nakažených koronavirem mezi obyvateli České republiky. Ne každý má totiž podle odborníků příznaky, s nimiž zůstane doma. Může jít třeba jen o lehkou rýmu... Odhady mluví o více než dalších dvou tisících lidech, kteří Covid-19 prodělali a nevědí o tom.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56) proto chystá testování u reprezentativního vzorku české populace. S testováním všech obyvatel republiky se nepočítá.

„V tuto chvíli se připravuje protokol, který zpracovávají lidé z olomoucké lékařské fakulty a jejích vědeckých institucí. Očekávám, že mi bude zaslán dnes nebo zítra. Pak bude nutné získat souhlas etické komise. Studii provedeme ve vybrané lokalitě,“ řekl v rozhovoru pro ČRo Prymula.

V Praze by mělo jít o pět tisíc lidí. Zřejmě už tento týden nechá otestovat i obyvatele Litovle, Uničova a dalších obcí na Olomoucku, kteří byli do pondělí v izolaci z důvodu vysokého počtu nakažených. „Už jsme tam zavezli 22 000 testovacích setů,“ řekl Prymula.

Obě pohlaví

Kdy a kde a kolika lidí se testování bude týkat, zatím neupřesnil. Podobně se reprezentativní vzorek stanoví například u průzkumů veřejného mínění. Vybere se přibližně 1000 lidí různého věku, obou pohlaví, kteří žijí v různě velkých obcích a mají různé vzdělání.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

frantacizek ( 2. dubna 2020 17:12 )

no to hoši budete rádi, to v případě, že se vám to nerozjede mezi seniory...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa