Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Merkelová v karanténě po nákaze od lékaře. Němci zakazují shromáždění více než dvou lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. března 2020
20:51

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavirem, informoval její mluvčí Steffen Seibert, podle něhož bude šéfka německé vlády v dalších dnech opakovaně testována. V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromáždění více než dvou lidí, rozhodla tak právě Merkelová při telefonickém jednání s ministerskými předsedy spolkových zemí. Výjimka z opatření, které bude platit nejméně dva týdny, se bude vztahovat na rodiny a členy jedné domácnosti. Německo má v současnosti přes 24 tisíc nakažených, nemoci podlehlo 92 osob, vyléčit se podařilo 266 pacientů.

Pětašedesátiletá politička ještě v neděli vpodvečer na tiskové konferenci v Berlíně představila nová opatření v boji proti koronaviru, na nichž se domluvila s ministerskými předsedy spolkových zemí.

Krátce poté se ale dozvěděla o nákaze lékaře, a rozhodla se proto jít okamžitě do domácí karantény. Z ní bude v dalších dnech pracovat.

Video  Ministr kvůli obavám z koronaviru odmítl podat ruku Merkelové.  - Reuters
Video se připravuje ...

„V příštích dnech se nechá pravidelně testovat, nyní by test ještě nebyl plně průkazný,“ uvedl Seibert. Merkelová v pátek dostala očkování proti pneumokokům.

Merkelová: Kontakty omezte na minimum

„Nikdo z nás, kdo v demokracii neseme politickou zodpovědnost, si nikdy nepřál muset před občany předstoupit s takovými nařízeními,“ uvedla na tiskové konferenci po jednání Merkelová, podle níž je v současné situaci omezena řada svobod, které jsou jinak zcela samozřejmé.

Nejnovější série opatření, kterou šéfka německé vlády představila, mimo jiné stanoví, že se na veřejnosti mohou setkávat maximálně dva lidé, kteří nejsou členy téže domácnosti. Podle Merkelové je nyní nutné kontakty omezit jen na nutné minimum. Na veřejnosti - pokud je to jen trochu možné - podle ní mají lidé dodržovat minimálně 1,5metrový odstup.

V celém Německu budou zavřené restaurace i další gastronomická zařízení s výjimkou těch, kde je možné pokrmy vyzvednout s sebou nebo si je objednat přímo domů. Zavřeno musí mít i všechna kadeřnictví, kosmetická studia či masážní salóny.

Za porušení restrikcí hrozí statisícové pokuty

„Nejsou to jen tak nějaká doporučení státu, jsou to pravidla a je v zájmu všech je dodržovat,“ zdůraznila Merkelová, která občany vyzvala, aby ukázali „rozum a srdce“. Na dodržování opatření bude dohlížet policie. V některých spolkových zemích za porušení nařízení hrozí pokuta až 686 tisíc korun nebo dokonce několikaleté odnětí svobody.

Spolkové země mohou navíc přijít s dalšími pravidly. V neděli tak učinilo s Českem sousedící Sasko, které výrazně omezí vycházení. Od pondělí nebude možné bez pádného důvodu, kterým může být cesta do práce, k lékaři, na nákup nebo třeba procházka či sport v blízkosti domova.

Politici a koronavirus

Merkelová je další z řady politiků, kteří jsou kvůli pandemii koronaviru v karanténě, nebo se dokonce sami nakazili. V izolaci je například kanadský premiér Justin Trudeau, jehož manželka Sophie se koronavirem nakazila. Mezi nakaženými je monacký kníže Albert II., francouzský ministr kultury Franck Riester, australský ministr vnitra Peter Dutton či hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier.

Video  Češi jezdící během pandemie koronaviru do Německa a Rakouska za prací: Hamáček si chce posvítit na falešné pendlery  - ČTK
Video se připravuje ...

nikolaev ( 23. března 2020 08:53 )

nechutná s gerba spustila migra­ci,te­roris­mus,vr­aždy,­podře­záva­ní,zná­silno­vání evropy!! co jí přát jediný ona zapřičinila zlo,nemoce tak at jí koronavirus dojebe!!!

MirdaKradousek ( 23. března 2020 08:09 )

Západní státy chtějí zlikvidovat starší generace a pokračovat v navážení doktorů a inženýrů.Evropa je v ***i i tak.Veřím,že se EU brzy rozpadne a jestli ne,tak je nutné zavčasu vystoupit.

Snadbudelepe ( 23. března 2020 08:06 )

To je bohužel možné,ale za sebe ji ten vir přeju ze srdce a ten nejtěžší pruběh!

krupan10 ( 23. března 2020 08:06 )

Nikomu nic špatného nepřeji, této mrše ano. Je to obří kosočtverec, zničila celou Evropu.

tryskomys ( 23. března 2020 04:27 )

TO SI TAKY MYSLÍM,BUDOU JIM MUSET NATISKNOUT LETÁČKY V JEJICH JAZYCE,JINAK TO NEPOCHOPÍ,DÍKY MERKL ZAPLEVELILA CELOU EVROPU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa