Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří letoun Ruslan: Roušky z Číny běžným Čechům nepřivezl, Babiš zas chválil Zemana

Aktualizováno -
22. března 2020
00:50
Autor: simao - 
21. března 2020
23:30

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se raduje a nejen on. Do Česka dorazila velká dodávka zdravotnického materiálu z Číny. Vypůjčený letoun Ruslan dopravil s mezipřistáním v Káráčí z Číny 106 tun nákladu.

„Ukrajinský Ruslan doveze 5 milionů roušek, 2 miliony respirátorů, 200 000 rychlotestů, 120 000 ochranných obleků a 80 000 brýlí,“ informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

 

„Chtěl bych rozptýlit obavy ohledně distribuce roušek z dnešní dodávky, situace je následující: 2,3 mil. roušek předáváme Ministerstvu zdravotnictví pro fakultní nemocnice, 2,9 mil. jde krajům, a ty budou zásobovat krajské nemocnice a další zařízení,“ poznamenal Hamáček v sobotu na twitteru.

Video  Obří letoun Ruslan přiletěl do Česka: Kvůli koronaviru přepravil 106 tun roušek, respirátorů a zdravotnického materiálu z Číny   - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Původně se počítalo, že Ruslan přiletí kolem poledne. Přílet se podle ministerstva obrany ale o několik hodin opozdil kvůli časově náročné nakládce zásilky roušek, respirátorů a dalších pomůcek.

„Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat,“ uvedlo ministerstvo obrany na twitteru. Krátce po 15:00 stroj vyletěl z mezipřistání v pákistánském Karáčí.

Další lety obřího letounu jsou podle Hamáčka naplánovány na příští týden na úterý a pátek.

„V sobotu je zlatý hřeb naší operace a to je Antonov An-124 Ruslan, který by měl přivézt přes 100 tun materiálu. Já si troufnu říci, že pokud přistane Ruslan, tak jsme z nejhoršího venku,“ tvrdil ve čtvrtek Hamáček.

Po přistání se neopomněl vyfotit s ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem. „Děkuji panu velvyslanci Ukrajiny za pomoc při organizaci letu. Říkal, že kdyžtak mají ještě jedno větší (An-225 Mrija),“ podotkl Hamáček, který si pochvaluje vytvoření leteckého mostu s Čínou.

„Já jsem strašně rád, že ten letecký most z Číny do ČR funguje,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na letišti v pardubicích. Připomněl, že letadlo bylo zapůjčeno v rámci programu NATO.

Babiš s Hamáčkem a Metnarem na tiskovce po příletu letounu Ruslan s rouškami a respirátory z Číny Babiš s Hamáčkem a Metnarem na tiskovce po příletu letounu Ruslan s rouškami a respirátory z Číny | Reprofoto ČT

Babiš potvrdil, že se mění systém distribuce roušek a respirátorů v Česku, na starosti ho bude mít Hamáčkovo ministerstvo. „My jsme se dneska s panem ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví domluvili, že od pondělí měníme systém distribuce a to tím způsobem, že zdravotnictví bude distribuovat jenom své fakultní nemocnice a zbytek budou distribuovat hasiči, ministerstvo vnitra. To jsou ty krajské nemocnice, krajské záchranky. Bude to efektivnější a je třeba hledat synergie,“ věří Babiš.

Babiš zmínil opět Zemana s Tvrdíkem

Premiér si nemyslí, že ministerstvo zdravotnictví svou roli v distribuci nezvládlo, upozornil, že vláda funguje jako tým. Klíčové nemocnice teď musí především připravit lůžka, očekává se, že bude stále větší počet nakažených, podotkl Babiš.

„ČR je jedna z mála zemí, která dostala tyto ochranné prostředky z Číny. Já jsem rád, že to takhle dopadlo (...) Hlavně ty kontakty v Číně máme díky panu prezidentovi, je tam pan Tvrdík, který operuje a pan Hamáček to všechno organizuje. Já myslím, že v tomhle směru nám většina zemí v Evropě závidí,“ zmínil Babiš i v Pardubicích Miloše Zemana.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Potíž s kategorií respirátorů. Pro první linii nestačí

Hamáček na tiskovce reagoval na výhradu, že v pátek v letadle s 1,1 milionem respirátorů nepřiletěly respirátory FFP3, které jediné přímo brání přenosu nákazy koronavirem.

„My jsme jasně říkali, co jako ministerstvo vnitra zajišťujeme. My jsme zajišťovali respirátory třídy FFP2, což jsou respirátory, které jsou nejvíce požadované, respektive je jich nejvíce potřeba a ty jsme taky včera přiezli. Já jsem lékařům žádné FFP3 neslíbil, protože je nemůže koupit. FFP3 má pan ministr zdravotnictví v kamionech v Rotterdamu a my uděláme všechno pro to, abychom je sem dostali a ten deficit vyřešili,“ podotkl. 

Respirátory FFP2 přivezl i Ruslan. Pro zdravotníky v „první linii“ dostatečné nejsou, připustil Hamáček. „Ne. Ministerstvo zdravotnictví jasně vydalo pokyn, jaké typy respirátorů jsou třeba na jistých pozicích a FFP3 jsou určeny do první linie přímo tam, kde vzniká aerosol. Pro všechny ostatní stačí FFP2 a ty jsme dovezli. Zatím ještě trojkové respirátory pro ty exponované pozice jsou, ale říkám otevřeně: Sehnat další trojkové respirátory je priorita, ale já v tom moc pomoci nemohu, protože v Číně nejsou,“ pokračoval Hamáček.

„Přímo lidem? Jestli myslíte na plošnou distribuci, tak tento náklad nestačí, kdybychom chtěli zítra dělat plošnou distribuci, tak jich musím obsadit deset. Teď zavezeme nemocnice, ty nejrychlejší budou roušky, protože na ně se čeká. 2,3 milionu půjde do fakultek, 2,9 milionu do krajů plus samozřejmě zavážíme i potravinářství a všechny ty profese, které to nutně potřebují. Respirátory musíme ještě rozdělit,“ uvedl Hamáček.

V Česku přistál letoun Ruslan s rouškami a respirátory z Číny (21.3.2020) V Česku přistál letoun Ruslan s rouškami a respirátory z Číny (21.3.2020) | Twitter L. Metnara a Úřadu vlády

Běžným Čechům zbudou jejich látkové roušky?

Dodávka ochranných obleků dle lékařů přichází v poslední chvíli, podotkl Hamáček. Ústřední krizový štáb dle něj má určit, zda se půjde cestou distribuce „ústenek“, nebo základní ochranou pro lidi zůstanou látkové roušky, které se dají vyvařit a vyprat. 

„Jsem připraven řešit obě varianty, jenom upozorňuji, že v té variantě, že by šly mezi obyvatelstvo ty jednorázové roušky, tak se opravdu bavíme tak o 10 letadlech tohoto typu,“ dodal Hamáček.

Babiš zmínil „mladou dámu“

Babiš vedle toho v Pardubicích 20 minut po půlnoci reagoval i na to, zda bude, či nebude velká karanténa a zákaz vycházení.

„Prosím vás, my jsme tu poplašnou zprávu už včera dementovali a pokud vím, tak ta mladá dáma se sama přihlásila policii. Je potřeba, aby lidi věřili tomu, co říká vláda a nevěřili různým dezinformacím, které se objevují občas na síti. Samozřejmě je to vážná záležitost, ale my znovu apelujeme na lidi, aby byli v klidu. Jsem přesvědčen, že to zvládneme. Víme co děláme, máme jasné prognózy a jasné cíle,“ reagoval Babiš na případ ženy, jejíž audionahrávka se objevila na internetu - pojednávala přitom o tom, že vláda chystá úplný zákaz vycházení vyhlášený již z neděle na pondělí.

Andrej Babiš na pardubickém letišti během přistání letounu Ruslan s rouškami a respirátory z Číny (21.3.2020) Andrej Babiš na pardubickém letišti během přistání letounu Ruslan s rouškami a respirátory z Číny (21.3.2020) | Twitter L. Metnara a Úřadu vlády

 

 

Zackel ( 22. března 2020 11:35 )

gejzovic ( 22. března 2020 09:31 )

A to je ta sorta ktera si nemuze delat co chce,slysel jsem ze vousati nemuseji nosit rousky,ale nesmeji to mit jak zaba na Pici,pan profesor

gejzovic ( 22. března 2020 09:15 )

to je o Nas a ne o penezich,ale protebe jsou na 1miste,PENIZE

gejzovic ( 22. března 2020 09:11 )

Ona i Parklanova ceka az vyfasuje rousku,podle miho je rada kdyz si zvedne prkenko na hajzlu,tluc huba

gejzovic ( 22. března 2020 09:04 )

to je ta tvoje demokracie,mel bys ses stydet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa