Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Manžele (91) a (89) rozdělil koronavirus. Setkání stařečků po měsících dojalo svět

Autor: sova - 
30. května 2020
17:49

Americký pár, který je spolu již 70 let, dokázal, jak silné dokáže být pouto lásky. Téměř neoddělitelní manželé Walter (91) a Jean (89) Willardovi byli kvůli omezením zapříčiněným protipandemickými opatřeními drženi delší dobu od sebe. Tento týden se konečně setkali – a svou lásku si projevovali neustávajícími polibky. Informovala o tom americká stanice CBS.

Oba senioři byli až do loňského roku ve výborné zdravotní kondici, před několika měsíci si však Jean následkem pádu zlomila pánev. Začala také vykazovat známky stařecké demence, jak uvedly dcery manželů Wendy a Wanda.

Jean se tak přestěhovala do geriatrického centra města Troy ve státu New York. Ten byl hned za rohem od domu, kde spolu pár bydlel, takže ji Walter navštěvoval každý den. Až donedávna.

„Když ji přestal vídat, šlo to s ním rychle z kopce“

Můj táta tam za mamkou chodil každý den a trávil tam většinu času. Zpočátku tam byl celý den od rána do noci, když šla spát,“ řekla jedna z dcer americké stanici WRGB. Vzhledem k pandemii koronaviru však pečovatelský dům musel zavést omezení, aby zabránil šíření viru, který může být obzvláště pro seniory smrtelný. Zákaz návštěv byl jedním z nich.

Když Walter přestal Jean navštěvovat, seniorka začala propukat v záchvaty pláče a žádala svého manžela. Situace nebyla snadná ani pro Waltera. „Když ji přestal vídat, šlo to s ním hodně rychle z kopce,“ poznamenala Wendy Willardová.

I její otec se brzy začal potýkat se zdravotními komplikacemi. Nešťastný pád způsobil krvácení do mozku, které vedlo k operaci a následné rehabilitaci. Během této těžké doby si jejich dcery uvědomily, že musí najít způsob, jak ho dostat zpět k Jean.

Ředitele obměkčil dopis od dcery

Wendy Willardová se tak rozhodla napsat dopis řediteli pečovatelského domu. Bezpečnostní omezení původně bránila Walterovi, aby se v těchto chvílích přestěhoval do zařízení.

„Svěřila jsem se mu s tím, čeho se bojíme. Obáváme se, že jednoho z nich ztratíme a už se nikdy znovu neuvidí. Jsem ochotna riskovat, i můj táta je ochoten riskovat,“ řekla Willardová. Ředitel tak nakonec změnil názor a páru udělil výjimku.

Nejenže se jejich rodiče mohli znovu vidět, ale jejich emotivní shledání bylo zachyceno na videu, které pořídili zaměstnanci zařízení. Walter a Jean se na něm drží za ruce, pláčou, objímají se a několikrát se políbí. „Zlato, jsem tak ráda, že tě vidím!“ říká na nahrávce Jean.

Nyní manželé sdílejí pokoj v pečovatelském domě a jejich děti se nemohou dočkat, až je navštíví, uvedla WRGB.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa