Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Petříček pro Blesk o dovolené na ostrovech, hraničním semaforu i pokutě pro hříšníky

Autor: Jakub Tomek - 
30. května 2020
05:30

Cestování podle semaforu bude v pondělí řešit vláda. Systém rozřadí země podle epidemiologických rizik a kabinet tak bude doporučovat, kam jezdit a kam ne. V rozhovoru pro Blesk to vysvětlil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (38, ČSSD). A prozradil také, že během nejhlubší krize úředníci na ministerstvu i přespávali.

Blíží se konec pandemie covid-19. Co si z této krize odnášíte?

Každá krize ukáže trochu charakter a já skutečně obdivuji nasazení lidí, kteří zajišťovali repatriace. Minimálně první týdny fungovali 24 hodin každý den celý týden. Kolegové na ministerstvu si brali děti do práce a přespávali tam. To je skutečně obdivuhodné, jaké nasazení předvedli. A Česko má teď v Evropě pověst, že velmi rychle pomohlo nejen svým, ale i dalším evropským občanům vrátit se domů.

Postupné uvolňování zažíváme, i co se týče cestování. Na Slovensko a do Maďarska můžeme na 48 hodin bez testu a karantény. Kdy tohle bude platit v případě dalších zemí?

Naší prioritou od počátku bylo otevřít hranice nejprve s našimi sousedy kvůli ekonomickým důvodům. O tom jsme v průběhu celé krize jednali a ta pravidla upravovali. Skoro každý den jsme s nimi byli v kontaktu. Avizovali jsme, že se zeměmi, které jsou na tom podobně, jsme připraveni v první půlce června plně otevřít hranice bez udání důvodů, proč jedou do zahraničí.

Jak jsou na tom jednání s Polskem? Vypadá to, že váznou.

Polsko zatím nestanovilo datum, kdy by chtělo hranice otevřít. Řešíme praktické otázky, jako je třeba tranzit přes naše území, otázku pendlerů. Řada z nich teď nejezdí do práce a pro naše firmy je to problém. Teď chceme dořešit tyto jednotlivé věci. Zatím nemohu říct konkrétní termín, ale intenzivně jednáme, abychom termín i s Polskem směřovali k 15. červnu.

Co další státy? Jak postupujete ve vyjednávání například s Řeckem a Bulharskem?

Bavíme se o tom jak s kolegy ve vládě, tak s našimi zahraničními partnery a chceme v pondělí představit tzv. semafor. Seznam států, který bude hodnotit epidemiologickou situaci v dané zemi. Stát, který bude zelený, tak tam nebude nutný test. Našim občanům musí být umožněno to samé.

Příručka Blesku pro život po pandemii Příručka Blesku pro život po pandemii | Blesk

Jak to bude s těmi rizikovějšími zeměmi?

V případě států, které budou oranžové, tak u nich budeme nadále vyžadovat test. U červených budeme tamním občanům omezovat vstup na naše území. Kritéria budou vycházet z hodnocení aktuální epidemiologické situace v konkrétní zemi, takže se to bude měnit. V případě zemí, které spadají do rizikové kategorie, budeme ještě řešit, jak přistoupit k jednotlivým regionům, kde situace není tak vážná. Jsou to převážně ostrovy, např. Kanárské.

Budou probíhat nějaké kontroly?

Policie bude dělat namátkové kontroly, které budou zjišťovat, odkud člověk cestuje, jestli má test. A pokud je z rizikovější země a nebude splňovat podmínky, tak mu hrozí i finanční pokuta.

Jaký finanční postih je čeká? Zaplatí a policie je vrátí zpět?

To je zatím předmětem jednání. Jsou to detaily, které chceme v následujících dnech doladit. Ten finanční postih vychází asi do 10 tisíc korun.

Bude v rizikovějších státech platit cestovní pojištění, nebo budou výjimky?

Je to na rozhodnutí pojišťoven, ale tak se chovají i některé cestovní kanceláře, které nabídky zájezdů do rizikových oblastí stahují.

Kdy se podíváme za hranice? Kdy se podíváme za hranice? | Blesk - Veronika Zabilanská

Co země mimo Evropskou unii?

EU doporučila členským státům nechat vnější hranice uzavřené do 15. června. Nedávno jsme to probírali a shodli jsme se, že ve vztahu k třetím státům je nutná koordinace. V tuto chvíli přesné datum nemohu sdělit. V některých státech je ale situace dobrá. Například Jižní Korea, u ní bychom mohli zvažovat, že se uvolní cestování. Nejen kvůli turistům, ale i kvůli byznysu.

Bude nutný test?

Takto detailně se o tom na evropské úrovni ještě nehovořilo. Ale z našeho pohledu si dovedu představit, že i mimoevropské státy bychom řadili podle semaforu.

Jak teď fungují konzulární služby? Zaznamenali jste nějaké problémy?

Je to případ od případu. Naši konzularisté musí respektovat pravidla zemí, ve kterých jsou. Někde jsou třeba velmi přísná omezení pohybu. Stalo se nám v Maroku, že tam uvízli Češi i přesto, že jsme zajistili několik letů, ale nemohli se dostat na letiště.

V médiích se často k zahraniční politice vyjadřuje Váš předchůdce a současný ministr kultury Zaorálek. Nepřijdete si někdy upozaděn?

Rozhodně ne. On je stále předsedou zahraniční komise ČSSD. Ne ve všem se úplně shodneme, ale v základních otázkách prosazujeme oba pohled sociální demokracie na zahraniční politiku.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) během rozhovoru pro Blesk Zprávy (28. 5. 2020) Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) během rozhovoru pro Blesk Zprávy (28. 5. 2020) | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Necítíte se ohrožen ze strany premiéra? Jaký spolu máte vztah?

Prosazuji zahraniční politiku sociální demokracie a vycházím z programového prohlášení vlády. Pro mě je důležitá podpora kolegů z ČSSD. S panem premiérem jsme průběžně v kontaktu a myslím, že máme korektní vztahy.

Často Vás kritizuje i prezident Miloš Zeman. Ten se tento týden sešel s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a oba na Vás nenechali nit suchou. Necítíte tlaky, abyste odešel?

Jsme demokratická společnost a v politice je běžné, že se názory na některá témata rozchází. Já se od počátku snažím se všemi aktéry komunikovat, konzultovat řadu věcí.

Jaká je tam atmosféra?

Vytváří se tam nějaká shoda na základní otázky naší zahraniční politiky. To, že mě dlouhodobě kritizuje komunistická strana, je holt skutečnost.

Ti ale Vaši vládu tiše podporují a Vojtěch Filip nedávno pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda uvedl, že máte fašistické tendence…

Tato vláda ale od počátku jasně řekla, že se v zahraniční politice s touto stranou v mnohém rozchází. Ta kritika je něco, co nevnímám jako důvod ke změně politiky, kterou prosazuji. Spíš by mě zajímalo, čím Vojtěch Filip podpírá svá tvrzení. Rozhodně nejsem člověk, který by připouštěl fašistické tendence.

Bavil jste se s ním o tom?

On mě ani nijak neoslovil.

Šéf komunistů pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady ke stavbě pomníků legionářům. Ani to s ním jako prvním místopředsedou Sněmovny nebudete řešit?

Já se proti jeho výrokům ostře vyjádřil a bude se jim věnovat i Sněmovna. Považuji to za velmi nešťastné, protože zrovna legionáři byli lidé, kteří bojovali a umírali za samostatnost Československa.

V poslední době se dozvídáme o čínských výhrůžkách politikům. Policejní ochranu kvůli Rusku mají tři pražští komunální politici. Není namístě začít být k těmto zemím ráznější?

Sebevědomá politika není hysterická politika. Pokud dostanu upozornění z druhé strany, že se jí něco nelíbí, tak to neznamená, že kvůli tomu budeme hned vypovídat velvyslance. Já dělám jen to, co je v zájmu Česka. S velvyslanci Ruska i Číny se scházím pravidelně, jsme v kontaktu a kolegové z ministerstva jim vysvětlují naše pozice. Odmítáme jakékoliv zasahování do našich záležitostí.

Jak tedy budete v případě dalších nátlaků postupovat?

Podporuji, abychom byli aktivním členem Evropské unie, protože v té jednotě je síla. I ve vztahu k mocnostem jako Čína a Rusko. V něčem se třeba zase neshodujeme s USA. Naše politika musí vycházet z toho, že chceme vytvářet silnou Evropu, protože ta může uspět. Samozřejmě vidíme, že se k nám Rusko chová asertivně, ale zároveň chceme vést konstruktivní dialog.

Vy jste teď o sobě dal vědět spoluautorstvím komentáře, ve kterém kritizujete izraelský plán na obsazení části Západního břehu Jordánu. Za to jste si vysloužil kritiku premiéra i prezidenta a setkal jste se s izraelským velvyslancem. Vyříkali jste si to?

Chci zdůraznit, že se nejedná o žádný obrat zahraniční politiky o sto osmdesát stupňů. Ten komentář vychází ze základních principů naší zahraniční politiky a z principů k mezinárodnímu právu. S panem velvyslancem jsme hovořili, že chceme dál podporovat dobré vztahy s Izraelem i na evropské úrovni. Československo sehrálo významnou roli v boji o stát Izrael a já se k tomu hlásím a nehodlám na tom nic měnit. Vysvětlili jsme si citlivosti kolem toho textu a že zároveň chceme pracovat na rozvoji našich vztahů.

Jak to vypadá s přesunem izraelské ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma?

O tom jsme opakovaně hovořili na schůzkách ústavních činitelů. V Jeruzalémě jsme otevřeli český dům, který nás má reprezentovat, ale v tuto chvíli o konkrétních krocích přesunu ambasády nejednáme. Pan prezident tento záměr dlouhodobě podporuje, ale musí se nejdřív vyřešit desítky let trvající konflikt mezi Izraelci a Palestinci. My podporujeme dvoustátní řešení a ve chvíli, kdy ho bude dosaženo, tak ambasádu můžeme přesunout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 30. května 2020 08:36 )

Pokud první varování s "Lyžaři v bezpečné severoitalské destinaci" nestačilo, tak zákonitě musí přijít další. Lidská de..li.. nemá mezí.

bizon_pepa ( 30. května 2020 07:21 )

Ještě mohl vysvětlit, proč tak úředníci prespavali. Pravděpodobně po mejdanu nebyli schopni ani odejít domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa