Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karanténa pro všechny, kteří se vrátí ze zahraničí? Petříček chce po vládě přísnější metr

Autor: ČTK, vei - 
27. března 2020
17:30

V karanténě by mohli skončit všichni, kdo se vrátí ze zahraničí. V pondělí to chce navrhnout vládě ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Reaguje tak na zhoršující se koronavirovou pandemii ve světě. Doma by tak v izolaci musel zůstat čtrnáct dní každý Čech, který se vrátí ze zahraničí. Na svém twitterovém účtu to v pátek uvedl šéf české diplomacie.

Dosud se povinnost karantény týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací. Seznam těchto zemí se naposledy rozšířil v pondělí. Nyní na něm je 19 zemí, přičemž v poslední vlně ministerstvo zdravotnictví seznam rozšířilo o Spojené státy, Izrael, Kanadu, Malajsii, Austrálii a Portugalsko.

„Situace ve světě se ale zhoršuje, proto v pondělí vládě navrhnu povinnou čtrnáctidenní karanténu všem vracejícím se. To znamená, bude jedno, odkud se kdo vrací. Zdraví je na prvním místě,“ uvedl Petříček.

Dosud platná pravidla pro návrat z rizikových zemí nakazují karanténu dospělých i dětí, kteří jsou občany České republiky, a cizincům s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území Česka. Pro ostatní jsou hranice zavřené.

Za rizikové oblasti označilo ministerstvo zdravotnictví státy zasažené silněji koronavirem. Seznam zemí se proto postupně mění, v pondělí z něj vypadly Čína a Jižní Korea, kde nemocných výrazně ubylo.

Vláda tento týden povinnou dvoutýdenní karanténu nařídila až na výjimky i takzvaným pendlerům. Přeshraniční pracovníci do ní budou muset po návratu ze zahraničí.

zlymikes ( 27. března 2020 18:29 )

Ono to ještě není? Tak nás zavřou do chalup a šlechta se fláká po republice a roznáší smrt, to abych byl stylový, když čtu ty hrůzostrašné příběhy nemocných v bulváru

amaliana ( 27. března 2020 18:07 )

to už mělo být dávno, příkladem jsou lidi, co přiletěli z problémové oblasti a kvůli karanténě letěli přes Dubaj. Při příletu dostali papír že přiletěli z bezpečné oblasti a běhají věnku, chodí do práce...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa