Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lékařka Kristina (27) popsala boj v první linii: Báli se i kolegové. Co ji nejvíce trápilo?

Aktualizováno -
25. května 2020
15:20
Autor: ula - 
19. května 2020
05:15

Nouzový stav skončil a zatímco stát opatření proti šíření nového typu koronaviru rozvolňuje, lékaři na infekčních odděleních ještě polevit nemohou. Už teď je jasné, že se budou s koronavirem setkávat při nejmenším v následujících několika měsících. Lékařka Kristina Kuchařová (27) z Nemocnice Na Bulovce popsala, jak to vypadalo na Klinice pneumologie na začátku pandemie, jaké to je pracovat v ochranném obleku a čeho se nejvíce bála.

MUDr. Kristina Kuchařová  pracuje jako lékařka Kliniky pneumologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce. Během pandemie byla nasazena na nově zřízení oddělení COVID. Podle ní byla na začátku nouzového stavu v nemocnici velmi napjatá atmosféra.

„Ten pocit bych popsala jako „ticho před bouří“. Jednalo se pro všechny o zcela novou situaci. Ze dne na den se omezil provoz chronické ambulance pouze na akutní péči, ordinovalo se po telefonu, recepty posílaly po esemeskách, naši pacienti s chronickým plicním onemocněním měli z nákazy velký strach,“ říká Kristina Kuchařová.

V nemocnici zůstala zachována onkologická péče, ale mnoho pacientů podle lékařky rušilo důležité kontroly či vyšetření. „Ty obavy byly dost neopodstatněné,“ dodává k tomu mladá lékařka.

I lékaři se bojí nákazy

Na otázku, zda se bála nákazy, odpovídá, že se již neobává. Ale spíše než o sebe se bála jiných věcí.

„Zpočátku jistě byly obavy z nejasného vývoje celé situace, obávali jsme se italského scénáře, který se naštěstí neuskutečnil. Já osobně si riziko snažím nepřipouštět, nejsem riziková skupina a s infekčními onemocněními včetně tuberkulózy se setkávám dnes a denně. Bojím se o svou rodinu, rodiče, prarodiče. Nejvíce na celé situaci mě trápí odloučení od rodiny,“ přiznává lékařka.

Někteří její kolegové se nákazy báli, především ti z rizikových skupin, zejména senioři. „Bál se kolega s diabetem a přidruženými komplikacemi či kolegyně na biologické léčbě pro revmatoidní artiritis. Tito byli staženi z toho nejvíce rizikového provozu či jim bylo doporučeno do práce nechodit vůbec,“ prozradila Kuchařová.

Kristina Kuchařová z Nemocnice Na Bulovce v ochranném oděvu Kristina Kuchařová z Nemocnice Na Bulovce v ochranném oděvu | Archiv Kristiny Kuchařové

Pod ochranný oblek minimum oděvu

Pro pacienty s koronavirem či podezřením na koronavirus bylo v nemocnici vyčleněno jedno oddělení tak, aby měl každý svůj pokoj, a oddělení se rozdělilo na špinavou a čistou zónu.

„Před každým pokojem jsou ochranné pomůcky včetně respirátoru, čepice, štítu, brýlí atd., zdravotník se před vstupem na pokoj musí kompletně obléci a pak zase kompletně svléci, a to ke každému pacientovi zvlášť,“ přibližuje opatření lékařka a dodává: „Tento proces je pro zdravotníka nesmírně vyčerpávající. V takovémto vybavení je horko, komunikace s pacientem je ztížená. Někteří to řešili tak, že pod ochranný oblek nosili minimum oblečení.“

Péče o pacienty s covid-19

Jak probíhala péče o nemocné novým typem koronaviru?

Pacienti s potřebou umělé plicní ventilace byli hospitalizovaní na jednotkách ARO. „Pacienti v méně závažném stavu vyžadovali kyslíkovou léčbu, infuzní terapii a observaci, jelikož se jejich stav mohl rychle zhoršit. Pacienti byli často postiženi oboustranným zápalem plic, což je obecně jedna z našich nejčastějších diagnóz. Odlišnosti v léčbě či diagnostice jsme mohli kdykoliv konzultovat s Infekční klinikou NNB, spolupráce fungovala výborně,“ přibližuje lékařka.

Kristina: Štíty a roušky nám lidé donesli

Kristina oceňuje hlavně všechny, kteří nemocnici přispěli v rámci svých možností.

„Lidé darovali štíty, podomácku vyrobené roušky pro pacienty, potraviny a nápoje pro zdravotníky, navíc díky medializaci situace ve zdravotnictví se pacienti i jejich rodiny chovají k personálu nemocnice vstřícně,“ připomíná Kuchařová. Jedna z online pojišťoven se dokonce rozhodla nabídnout lékařům a zdravotníkům bezplatné životní pojištění.

Dojde ve zdravotnictví ke změnám?

„Doufám, že díky této krizi si vláda i občané uvědomí, v jaké situaci se zdravotnictví nachází a dojde jim, že je třeba udělat zásadní změny,“ uzavírá lékařka.

Jestli bude podobný stav v nemocnicích trvat ještě týdny či měsíce, si nikdo neodvažuje odhadnout. Dobrá zpráva však je, že lékaři si na chod nemocnic v nouzovém stavu už pomalu zvykli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa