Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Vláda stopla EET a kývla na podporu pro firmy. Za hranice zase i vlakem a focení nově bez roušek

Aktualizováno -
4. května 2020
20:05
Autor: ČTK, Jakub Veinlich, trm - 
4. května 2020
07:25

Elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku podnikatele v Česku trápit nebude. Vláda schválila její odklad pro všechny povinné subjekty, jak pro Blesk Zprávy avizovala už dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dále vláda posoudá návrh na dotování nájmu postiženým podnikatelům, novou podporu pro malé firmy i vyšší ošetřovné pro OSVČ. Od 11. května začne znovu fungovat mezinárodní železniční a autobusová doprava, řekl Blesk Zprávám ministr dopravy Karel Havlíček, který uspěl na vládě se svým návrhem. Kabinet naopak přerušil projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit pokračování některých opatření proti koronaviru po konci nouzového stavu. Žáci ve škole budou moct sundat ochranu obličeje, bez roušek bude i focení na pas či občanku, vyplývá z dalších výjimek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli připustil, že EET by se mohla odložit až do konce roku. Následně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla pro Blesk Zprávy, že odklad EET bude vláda schvalovat již v pondělí a v úterý by jej měla schválit Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Zatím Sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce.

Pomoc pro malé firmy i vyšší ošetřovné pro OSVČ

Vláda schválila i pomoc pro malé společnosti s ručením omezeným. „Parametry se nastavily tak, že buď to budou dva společníci nebo osoby blízké, a pokud budou v postavení společníka, tak i oni budou mít nárok na příspěvek,“ na platby budou mít nárok s. r. o. i společníci v nich, které existovaly před 12. 3. 2020. Minimální obrat byl stanoven na 180 tisíc korun ročně. „Což odpovídá 15 tisícům měsíčně,“ přidala další podrobnosti ministryně financí Alena Schillerová.

Společníci vyplní žádost na bázi Pětadvacítky. Stačí uvést jméno, rodné číslo a bydliště a číslo účtu a mail. Peníze mají přijít do dvou až tří dnů. Částka, kterou žadatelé mají dostat, je 500 korun denně. Ministryně odhaduje, že je v ČR zhruba 350 tisíc s. r. o., a stát by mohl vyplatit podle Schillerové zhruba 1,5 miliardy korun. O příspěvek mohou žádat ti, kteří nedosáhnou na program Antivirus nebo Pětadvacítku. 

Kabinet schválil i návrh, aby se ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či zařízením sociálních služeb zvýšilo ze 424 na 500 korun na den. Vyšší částka by se vyplácela za duben. 

 

Peníze by mohly jít na nájmy, Havlíček dostal týden 

Stát by měl platit část nájemného za všechny provozovatele, kteří nemohou v době koronavirové krize platit nájem. „Bude to program na tři měsíce do 30. 6., i když se otevřou provozovny už na konci května. Za tu dobu je stát připraven dohromady uhradit 50 %“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček. Podmínkou získání příspěvku státu bude dohoda nájemce s majitelem na snížení nájmu o 30 procent.

Státní rozpočet bude tato podpora stát zhruba čtyři miliardy korun. Pomoc by se podle Havlíčka mohla týkat 150.000 až 200.000 podnikatelů.

Bez roušek ve škole i na focení

Žáci ve škole budou moct sundat ochranu obličeje, bez roušek bude i focení na pas či občanku. „Žáci a studenti je nebudou muset mít, pokud budou ve třídě a budou mít dostatečné rozestupy,“ upřesnil nové uvolňování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Další možnost, kdy si budou moct lidé sundat roušku, je při pořizování fotografií na průkazy či svatební fotografie.

Mezinárodní železniční a autobusová doprava začne znovu fungovat od 11. května. Uvolnění opatření, které cesty dopravců do zahraničí kvůli pandemii koronaviru zakazovalo, navrhovala ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Blesk Zprávám řekl, že kabinet jeho návrh schválil.

 

Vláda ale také prodloužila ochranu vnitřních hranic do 13. června. Od 11. května začnou pro všechny fungovat přechody, které zatím slouží pendlerům a kamionům. Od stejného data budou moci s negativním testem na koronavirus nového typu občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím. „Jedná se například o sezonní zaměstnance v zemědělství či pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.  

Větší „moc“ pro Vojtěcha vláda stopla

Kabinet ve čtvrtek po souhlasu Sněmovny prodloužil nouzový stav do 17. května, jeho plán rozvolňování opatření má ale trvat přinejmenším do 25. května. Novela zákona o veřejném zdraví měla dát ministerstvu zdravotnictví možnost omezit činnost obchodů včetně nákupních center, výrobních provozoven a veřejné dopravy nebo regulovat hromadné akce.

Vláda ale jednání o novele přerušila. Místo toho zpracuje ministerstvo vnitra ústavní novelu zákona o bezpečnosti ČR, informoval na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Návrh byl v minulých dnech démonizován. Nemyslím si, že by bylo špatně, kdyby ministerstvo (zdravotnictví) mělo tyto kompetence,“ hájil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch snahu posílit kompetence jeho rezortu a to například možnost uzavřít v době pandemie nákupní centra. Diskuse prý nebyla na vládě nad podstatou zákona, ale jeho formě.

„Návrh byl nyní přerušen s tím, že ministerstvo vnitra spolu s námi předloží návrh ústavního zákona o bezpečnosti,“ dodal k dalším krokům nad tímto zákonem Vojtěch. Sám s takovým postupem prý nemá problém. „Doporučil bych všem ústavním právníkům, aby si návrh zákona přečetli a až pak řekli, zda je v rozporu s ústavou,“apeloval na odborníky Vojtěch. 

Video  Babiš v roušce o dovolené a omezení cestování kvůli koronaviru: Vytáhl české filmy i vouchery na cesty po tuzemsku  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

 

roxin ( 4. května 2020 21:45 )

V ČEM LŽE A ČÍM ZASTRAŠUJE?

bullshit ( 4. května 2020 20:27 )

...bez roušek bude i focení na pas či občanku... to je opravdu perla co ten Bureš dokáže vyplodit.

jajas ( 4. května 2020 20:20 )

Potřebuji prodloužit občanku a docela mne zklamalo, že mne nechtěli fotit s rouškou.....jsem totiž pohlednější s rouškou než bez ní.....takže zase budu na občance vypadat jako......

roxin ( 4. května 2020 19:34 )

Neřekl, pouze o tom mluvil stejně tak jako opoziční ODS a teď v přímém přenosu je to teprve "to pravé ořechové".

brano34 ( 4. května 2020 17:15 )

Čekáme na další pandemickou volební kampaň, kde se rozhodne, který Čech poletí jako první na Měsíc?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa