Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman s Babišem v rouškách o koronaviru. Vláda tasila recept na ochranu Čechů

Aktualizováno -
28. dubna 2020
20:11
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
28. dubna 2020
16:05

Prezident Miloš Zeman se dnes večer v lánském zámku sešel k pravidelnému jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Debatovali o aktuálních tématech včetně vývoje epidemie koronaviru v Česku. Zeman v minulosti opakovaně vyjádřil podporu krokům, které Babišova vláda proti epidemii podniká. 

Tentokrát ale bylo setkání jiné, než byla ta dosavadní, kdy Zeman hostil Babiše nejčastěji u večeře. „Vzhledem k situaci je scénář upraven, proto neavizujeme pracovní večeři, ale pracovní jednání,“ řekl k průběhu dnešního setkání Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oba politici se měli během setkání, stejně jako před měsícem, roušky. A překvapivě nakonec nebyl hlavním tématem koronavirus, prozradil Babiš.

Oba ústavní činitelé se potkali v den, kdy vláda žádala Poslaneckou sněmovnu už podruhé o prodloužení nouzového stavu. A těsně po jednání obou ústavních činitelů poslanci rozhodli, že nouzový stav prodlouží do 17. května, vláda chtěla víc, opozice méně.

Vláda podle Babiše zareaguje tím, že připraví zákon, který by dal větší pravomoci ministerstvu zdravotnictví, aby i po 17. květnu mohlo reagovat. „My budeme reagovat tím, že půjdeme v úterý do Sněmovny v rámci stavu legislativní nouze a budeme chtít, aby ministerstvo zdravotnictví mělo větší kompetenci, to znamená, aby v rámci jejich kompetence mohli rozhodnout to, co jsme rozhodli na 25. května. Já opakuji, že je to velice důležité a děláme všechno pro to, abychom ochránili zdraví našich lidí. Protože to vypadá skvěle zatím, že zvládáme tu epidemii, to je jedna věc, ale tím rozvolňováním se může stát, že přijde druhá vlna, musíme se na to připravit,“ řekl Babiš.

Video  Ministru Vojtěchovi sklouzávala rouška. Varoval před druhou vlnou pandemie a hájil prodloužení stavu nouze.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

V souvislosti s restriktivními opatřeními, která kabinet přijal a která nyní začal postupně uvolňovat, Zeman dříve řekl, že přednost musí mít ochránění lidských životů. Kritizoval například návrhy na rychlý návrat žáků do škol, vyjádřil také podporu tomu, aby české hranice zůstaly na rok uzavřené. Kabinet zákaz vycestování minulý týden zrušil, ministerstvo zahraničí ale cesty mimo republiku nadále nedoporučuje a upozorňuje na to, že řada zemí ani neumožňuje cizím občanům vstup do země.

Prezident a premiér se scházejí pravidelně každý měsíc, naposledy byl Babiš za Zemanem v Lánech 20. března. Tehdy ocenil Zemanovy kontakty v Číně, když podle ministerského předsedy pomohly dostat do Česka v době epidemie koronaviru ochranné zdravotnické pomůcky. Oba se tehdy na zámku potkali už zahalení rouškami. Babiš na ní měl českou vlajku, za což sklidil kritiku.

Blesk Zprávy 22. dubna upozornily, že prezident s premiérem na duben termín pravidelné schůzky zatím ještě stanovený nemají. „Bude záležet na vzájemné dohodě, kdy se setkání uskuteční,“ dodal pro Blesk Zprávy Ovčáček. „Společný termín schůzky zatím není. Až přijde čas, tak se pan premiér s panem prezidentem určitě potkají,“ doplnil mluvčí vlády Vladimír Vořechovský.

Jak prezident Miloš Zeman, tak i premiér Andrej Babiš navíc ve vysílání Blesk Zpráv přiznali, že zatím neprošli testem na případnou nákazu koronavirem. Jinak je tomu ale u jejich nejbližších týmů. Vzorky 15 Babišovým spolupracovníkům přijeli odebrat zdravotníci přímo do Strakovy akademie, tedy sídla vlády.

„Byla to prevence. Testováni byli lidé z kabinetu, ochranky, tiskového odboru, lidi, kteří jsou s premiérem v každodenním kontaktu,“ komentoval testování v Babišově okolí ředitel tiskového odboru vlády Vladimír Vořechovský.

„Nepodstoupil jsem žádný test, kdybych měl příznaky, tak se objednám. Moje okolí je preventivně vyšetřeno, včera v devět ráno na Hradě podstoupili test i členové expertního týmu. Pro informaci vašich diváků, měří mi pravidelně teplotu, ta je 36,9 ˚C.“ reagoval Zeman na začátku dubna v rozhovoru pro Blesk Zprávy S prezidentem v Lánech.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Premiér teď navíc podle zjištění Blesk Zpráv úřaduje raději v ústraní. Kancelář ve Strakově akademii vyměnil za náhradní prostory v Hrzánském paláci. 

Babiš jede do Lán v předvečer půlkulatého jubilea, které oslaví první dáma. Nabízí se proto, že by se mohly setkání účastnit kromě prezidenta a premiéra také jejich ženy Ivana a Monika. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se ale setkání zúčastní pouze hlava státu a předseda vlády. Naposledy se Zemanovi a Babišovi potkali i s dětmi na začátku letošního roku v Lánech u novoročního oběda. 

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

maskot33 ( 29. dubna 2020 00:37 )

to by už do tý školy nevlozil ani žáček, žádná mujmlající důstojnost v roušce na stěně" si z toho děláš prču tatavas

tatavas ( 28. dubna 2020 22:43 )


Mohla by viset ve třídách ZŠ

tatavas ( 28. dubna 2020 22:41 )

Jinou básničku neznáš. Zkus Nerudu.

Lihosbecher ( 28. dubna 2020 20:49 )

Už začínají poutě, že tihle dva LIHOŠ A BAVIŠ vyrazili s kolotočem do světa 😷✌️

villon ( 28. dubna 2020 19:46 )

Huš, zalez dědku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa