Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Kalousek: „Rozhodují komunisté.“ Nouzový stav do 17.5., Babišově vládě selhal plán o hlas

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2020
05:30

Ve Sněmovně bylo opět pořádně rušno. Vláda Andreje Babiše (ANO) žádala prodloužit nouzový stav do 25. května s ohledem na harmonogram uvolňování opatření. O jeden hlas jí to však nevyšlo, zdrželi se tři komunističtí poslanci. Odhlasován byl nakonec návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 17. května. Šéf opoziční ODS Petr Fiala si povzdehl, že se opět ukázalo, „kdo drží vládu fakticky u moci“. A zuřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který vládu vyzýval, aby ukázala data. Podle něj v Česku rozhodují komunisté.

Vláda žádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze z 30. dubna do 25. května. A to kvůli tomu, že právě 25. května je finální, čtvrtá fáze uvolňování opatření. Neklaplo to. Pro bylo 51 poslanců, bylo však třeba 52 hlasů. A jak se ukázalo při hlasování, o jeden hlas to nevyšlo i kvůli tomu, že se zdržela komunistická trojice Jiří Dolejš, Leo Luzar a Vít Valenta. 

Ve Sněmovně se přitom sešlo více návrhů prodloužení stavu nouze. O týden, jak chtěla ODS, o 10 dní, jak navrhli lidovci. KSČM přišla se 17 dny, vláda s pětadvaceti.

Fiala: KSČM drží vládu u moci

Komunisté si však chtěli prosadit svou. Navrhli prodloužení stavu nouze do 17. května. A to je se jim večer také povedlo, na jejich podpoře je koalice ANO a ČSSD závislá.

Prorocká se ukázala slova exministra Petra Bendla, který již odpoledne upozorňoval. „Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ upozorňoval.

Právě představitelé ODS neskrývali velkou nespokojenost nad delším prodloužením stavu nouze. „Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM,“ povzdechl si po odhlasování nového termínu nouzového stavu šéf ODS Petr Fiala.

Z ČSSD zní: Kdyby 17.5. navrhl kdokoli jiný, hlasujeme pro to také

„Ten náš tlak na vládu je dán tím, že chceme, aby to uvolňování probíhalo tak, jak je možné s tím, vyhasínáním té nákazy,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý k výtce Fialy v ČT dodal: „Kdyby 17. května jako nejbližší návrh navrhl kdokoli jiný, tak jsme hlasovali pro něj také. Tam šlo opravu o ten termín. 7. a 10. května byl opravdu nesmysl. Šlo o to, že to byl nejbližší termín k 25. květnu. Kdyby SPD, které opravdu rád nemám, navrhli 20. května, tak stoprocentně hlasujeme pro návrh SPD.“ 

Dle opozice však hlasovací mašinerie ANO, ČSSD a KSČM opět zaúřadovala. „Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

Vojtěch: Nelhal jsem

To občanští demokraté dnes ve Sněmovně kladli vládě čtyři podmínky včetně toho, aby „sprostě“ neútočila na opozici. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se však naopak zostra pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), o kterém tvrdí, že lhal ohledně zásob a nákupu ochranných pomůcek.

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ bránil se Vojtěch. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ vrátil se na konec ledna, kdy odmítl opoziční návrhy k diskuzi o rouškách.

Video  Ostrý útok na ministra Vojtěcha z ODS kvůli pandemii i nákupu pomůcek: Lhal, manažersky to nezvládl, tvrdí Stanjura  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vojtěch čelí kritice, že v březnu následně jeho resort kupoval za předražené ceny a od „podivných“ firem. A mj. také od největšího sponzora ANO z roku 2017 roušky a respirátory za 5,4 milionu korun.

„Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem (...) Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené,“ bránil se Vojtěch kritice.

Stanjura: Smutný hrdina Vojtěch

„Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ nešetřil však dnes ministra šéf poslanců ODS Stanjura a i on Vojtěchovi vyčítal „podivné nákupy ve stavu nouze“. A nejen to.

„Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete. Když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal Stanjura s narážkou na čtvrteční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který označil čtveřici mimořádných opatření Vojtěchova resortu za nezákonná. Právě toto soudní rozhodnutí změnilo názor Andrej Babiše a ministrů za ANO ohledně toho, že je nutné nouzový stav prodloužit.

ČSSD naopak chtěla prodloužit nouzový stav od začátku. A Jan Hamáček důrazně varoval pře cestou na „tobogánu“ do neznáma, pokud k němu nedojde.

Video  Hamáček o nouzovém stavu: Varoval před jízdou na tobogánu do neznáma, Česko nechce dotáhnout k bankrotu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

K pochybení však došlo, když mimořádná opatření byla vyhlášena Vojtěchovým ministerstvem na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Měla být však vyhlášena vládou na základě krizového zákona, uvedl soud. Opozice i dnes kritizovala chaos, který vláda způsobila.

Babiš zmínil druhou vlnu i mrtvé v chlaďácích

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci říkal, že doufá, že hájí prodloužení stavu nouze naposledy. V tomto případě však patrně bude muset do Sněmovny se svou prosbou znovu.

Babiš na obhajobu vládních postupů uvedl, že „nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech“. „Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud,“ připustil Babiš chybu.

„Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas,“ uvedl však vzápětí Babiš, kterému je nadále předhazován výrok z minulého týdne: „Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Dnes pak premiér varoval před hrozbou druhé vlny pandemie. „Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni,“ řekl Babiš poslancům.

Vojtěch odmítl „překotné rozvolňování“

Ministr zdravotnictví Vojtěch přitom k harmonogramu uvolňování opatření do 25. května podotkl: „Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí.“ 

Odmítá „masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase“. „Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede (...) Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny,“ varoval Vojtěch.

„Je nám někdy vytýkáno, že nemáme zcela jasný plán, že ho neumíme komunikovat. Máme jasný plán, jednoduchý plán, o kterém není žádá další diskuze,“ podotkl během sněmovních půtek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

Nákupy pomůcek prošetří NKÚ

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ slíbil dnes také Babiš ve Sněmovně.

„Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie,“ podotkl také premiér během svého dnešního projevu.

Faltýnkovy narozeniny a Feriho show

Naslouchal mu i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který dnes vynechal tiskovku před schůzí. Zato sbíral gratulace od poslanců k 58. narozeninám.

„Mám 58, to se neslaví, přejí mně kolegové ve Sněmovně, přátelé, většinou SMS. Oslavím to o víkendu doma v úzkém rodinném kruhu,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně dnes zaujal i poslanec TOP 09 Dominik Feri. Nejen hrou na klavír. Ale i sporem s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). „Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ říkal Feri od pultíku. Schillerová mu odvětila: „Já pracuju.“

„Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepeál vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Kalousek: Máte data? A mohla bych je vidět?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro změnu pobavil vystoupením „Máte data? A mohla bych je vidět?“.

Kritizoval totiž vládu za to, že tají data, podle kterých rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete?“ tázal se Kalousek ve Sněmovně.

A parafrázoval známou hlášku z filmu Kulový blesk, kde zaznaělo: Máte sklep? A mohla bych ho vidět? „Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ vyzval Vojtěcha Kalousek.

Vojtěcha to vytočilo. „Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ reagoval s tím, že veškerá data jsou na koronavirus.mzcr.cz.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouřil však dál Kalousek narážel přitom na pondělní situaci, kdy Vojtěchův náměstek Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha.

Když vláda podpořila návrh KSČM na prodloužení stavu nouze do 17. května, jen na twitteru dodal: „Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25.5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17.5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině.“ 

Němcová vytáhla svědectví Kuberovy rodiny 

Sněmovní přestřelky kvůli prodloužení stavu nouze byly značně emotivní.  „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ zmínila během debaty Miroslava Němcová (ODS) s narážkou na zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře - při výhradě k tomu, že dle ní vláda předvádí „vrchnostenský přístup“ k občanům, ale nikoli k „papalášům“.

A Babišovi a spol. vytkla, že šli na letiště „mávat letadlům“, které přivážejí zboží, které jsme si zalatili„. Na mysli měla roušky a respirátory z Číny. 

„Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize.

Kolegyně Němcové z ODS Jana Černochová pak tvrdila, že se vláda chová jako „slon v porcelánu, když jen vytahuje, někdy jakoby nahodile, povinnosti, zákazy a příkazy z pomyslného klobouku plného restrikcí a stejným způsobem je i ruší“.

„Dneska v noci jsem se dozvěděla, že přestávají platit modré zóny. Přátelé, jak jste dnes zaparkovali? Naštěstí pan primátor v brzkých ranních hodinách vydal prohlášení, že Praha s tím nesouhlasí a že zóny se budou rušit až k 11. květnu. Ale chápete to, že se v noci dozvíme, že se něco zruší. Já se s koro bojím usnout, do čeho se zase vzbudíme a co bude, nebo nebude platit,“ rýpla si. „Žádné plácání po ramenou za to, jak jsme krizi zvládli, není na místě,“ dodala.

Dění kolem prodloužení stavu nouze jsme na Blesk.cz sledovali online.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:30
24. 3. 2020

Ivan Bartoš (Piráti) připomněl, že proběhly i schůzky opozice s premiérem Babišem, které se dle něj promítly do prvního balíčku, který Sněmovna bude projednávat. "Já vím, že ta situace je obtížná a ty věci se dějí velmi rychle," podotkl. Užší spolupráci v rámci krizového štábu vítá. Vyzval k výraznějšímu zaměření k vyloženě ohroženým skupinám.

"Já bych prosil a apeloval, aby rozdělování peněz a pravidla rozdělování byla naprosto jasně stanovena. Aby bylo jasné, kdo v danou chvíli má na co nárok. Předejde to spekulacím a podezření a skutečně se bavíme o desítkách, možná stovkách miliard korun, které v tuto chvíli budou nasměrovány jiným směrem," dodal Bartoš.

Sněmovna v rouškách: Šéf Pirátů Ivan Bartoš (24.3.2020)
11:27
24. 3. 2020

"Vláda měla a má plnou podporu opozice, přinejmenším pokud mohu mluvit za ODS, v radikálních opatřeních, která jsou omezující a krátkodobě nezbytná,"

upozornil Fiala, ale varoval před "opojením mocí" a myšlenkou, že opozice má jen mlčet. "Ani strašení lidí, že třeba hranice budou uzavřené několik let, protože na to nemá nikdo mandát," dodal Fiala. Opatření doporučoval zvažovat na "lékárnických vahách". "Nezvykejme si na ně a odstraňme je v první chvíli, kdy to bude možné," vyzval.

Předseda ODS Petr Fiala byl v roušce poznat i z dálky (24. 3. 2020)
11:23
24. 3. 2020

Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že považuje za správné, že vláda přišla s balíkem ekonomické a záchranné sítě. "Lidé i firmy budou potřebovat peníze," podotkl a chválil např. kurzarbeit, prodloužení doby ošetřovného či zahrnutí návrhu ODS odklad platby daně z příjmu. Lidé i firmy "během několika málo dní a příštích týdnů pocítí první náraz krize, který bude těžký", varoval a vyzval k přijetí druhé sady opatření, protože ta současná všechny potíže nepokryjí. "Nic si ale nenamlouvejme, už před začátkem této krize se státní rozpočet vyvíjel nepříznivým způsobem," upozornil.

Předseda ODS Petr Fiala byl v roušce poznat i z dálky (24. 3. 2020) Předseda ODS Petr Fiala byl v roušce poznat i z dálky (24. 3. 2020)
11:16
24. 3. 2020
!

"Opatření jsou skutečně maximálně přísná a my se domníváme, že teď by to mohlo fungovat,"

řekl poslancům Babiš. Předčetl před poslanci vzkaz, který dostal.  "Je to vzkaz, který mě inspiruje a chtěl bych ho věnovat všem občanům naší země. Ten vzkaz zní takto: Dej nám, drahý Bože, sílu ducha k nápravě věcí obecných, dej nám, drahý Bože, sílu duše k nápravě věcí obecných, dej nám, drahý Bože, sílu důvěřovat v sobě, věřím v moudrosti svého fyzického těla, milost a požehnání všem a všem. Tak jest."

11:13
24. 3. 2020

"Nikdy v minulosti jsme nemuseli tak rychle a tak zásadně změnit naše životy,"

podotkl premiér Babiš. Je třeba ukázat lidem, že v důležitých chvílích se nehledí na stranické preference. "Naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci," slíbil.

"My máme tři základní cíle: Tím prvním je úspěšně zvládnout epidemii koronaviru a ochránit tak zdraví našich občanů, tím druhým je udržet lidi v práci a finančně jim pomoci. A samozřejmě hlavně živnostníkům, firmám a zaměstnavatelům. Tím posledním je co nejdříve vrátit běžný život občanů na stav před epidemií," podotkl Babiš.

11:10
24. 3. 2020
!

"Stojím před vámi v situaci, která je pro nás pro všechny úplně nová. Je to nejtěžší období, které ČR ve své novodobé historii zažila,"

uvedl na úvod schůze Andrej Babiš. "Čelíme ohrožení, které je pro nás všechny naprosto neznámé, předstupuji před vás s pokorou a lidskou prosbou, abychom v této krizové situaci zapomněli na naše politické hádky a spory," dodal a opozici nabídl tři místa v Ústředním krizovém štábu.

11:00
24. 3. 2020

Poslanci při příchodu zvolili různou ochranu. Jan Čižinský nasadil kromě roušky i brýle, Stanislav Berkovec (ANO) šálu s britským motivem, Patrik Nacher (ANO) žlutou roušku. Schůze začíná.

Poslanec Jan Čižinský přijel do Sněmovny nejen v roušce, ale zřejmě i na kole. Na očích má cyklistické brýle a v ruce helmu (24. 3. 2020) Nedávno poslanec ANO a bývalý moderátor Stanislav Berkovec kádroval kandidáty do mediálních rad. Roušku si ale nepořídil. Do Sněmovny přišel s britskou šálou, která mu zakrývala nos a ústa (24. 3. 2020) Poslanci Patriku Nacherovi (ANO) ladila rouška se svetrem (24. 3. 2020)
10:55
24. 3. 2020

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) přišla do Sněmovny ve výrazném svetru. A v nové roušce.

Sněmovna v rouškách: Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) (24.3.2020) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) roušky poctivě střídá. Každá ji ladí vždy s oblečením na daný den (24. 3. 2020)
10:41
24. 3. 2020

Na ošetřovné žáků, kteří zůstávají doma po uzavření škol kvůli epidemii koronaviru, by podle SPD měli mít nárok i příbuzní, pokud o děti pečují.

10:38
24. 3. 2020
!

"Je mi moc líto, že musím oznámit druhé úmrtí pacienta nakaženého koronavirem. Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient roč. 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil. Upřímnou soustrast jeho blízkým,"

uvedl před jednáním Sněmovny na twitteru smutnou zprávu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr přitom dnes informoval kromě toho o tom, že počet pozitivních pacientů vzrostl na 1289, celkově bylo otestováno již 19 624 lidí. "Remdesivir v ČR! Všeobecná fakultní nemocnice ho začíná podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění. Doufejme, že zabere," napsal také.

10:31
24. 3. 2020

Miroslav Kalousek (TOP 09) uvádí, že odhadovaný propad příjmů je velmi optimistický. Daleko víc mu však vadí neochota vlády šetřit v provozních výdajích státu.

Za nejzásadnější označil absenci kompenzací živnostníkům za to, že rozhodnutím vlády museli přestat provozovat ze dne na den svoje živnosti. Vadí mu i to, že vláda chce ušetřit 2,5 miliardy korun na armádních nákupech, ale na slevách na jízdném chce ušetřit jen 1,5 miliardy.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si s rouškou hlavu nelámal. Nos a pusu mu zakrývala šála k obleku ( 24. 3. 2020)
10:28
24. 3. 2020

O nervozitě kvůli chatařům a chalupářům a doporučení, aby z velkých měst nikam nejezdili, mluvil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vzkazoval lidem, aby, pokud vyloženě nemusí, nikam nejezdili. A pokud na chatu pojedou, aby nevycházeli mezi ostatní lidi.

Video  
Video se připravuje ...
10:25
24. 3. 2020

"Lidé stále mají malou kázeň. Bez ní to nepůjde. Vidím, jak si lugfťáci z Prahy jezdí na chaty, chalupy a jak nedodržují opatření. Pokud to tedy nejde výzvou něco konat nebo se zadržet, tak bude třeba přitvrdit,"

uvedl dle iRozhlas.cz poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, někdejší člen pohotovostního pluku SNB.

10:23
24. 3. 2020

10:21
24. 3. 2020

Poděkování za solidaritu a spolupráci, které v pondělí ve svém projevu premiér Andrej Babiš (ANO) směřoval k dobrovolníkům i profesionálům ve všech oborech i rodinám, ocenili ještě v pondělí večer jeho koaliční partneři i zástupci opozice. Řeč srovnávali s nedávným proslovem prezidenta Miloše Zemana. Chybělo jim ale vytýčení dalších plánů. Připomeňte si Babišův projev:

Video  
Video se připravuje ...
10:18
24. 3. 2020

Pozastaví EET? Výbor to doporučil

Rozpočtový  výbor rovněž doporučil Sněmovně schválit vládní návrh na pozastavení EET. Evidence se má pozastavit na dobu stavu nouze a další tří měsíce.

Podle poslankyně STAN Věry Kovářové navrhovala opozice odložení EET o šest, devět nebo 12 měsíců. Koalice to ale odmítla. "Poslanci ANO, ČSSD a KSČM právě na rozpočtovém výboru odmítli zrušení 3. a 4. vlny EET, stejně jako odložení o 12, devět nebo šest měsíců. Jako by netušili, že hlavním problémem drobných podnikatelů bude mít vůbec nějaké tržby," uvedl na sociálních sítích předseda poslanců ODS a člen výboru Zbyněk Stanjura.

10:15
24. 3. 2020

Z každé strany by měl dle dohody dnes ve Sněmovně k zákonům vystoupit jeden poslanec na pět minut. Do sálu přijdou všichni až hlasovat, řekl Vondráček. 

Sněmovna v rouškách: Poslanec ODS Jan Skopeček (24.3.2020) Zarouškovaní lidovci. V podomácku vyrobených rouškách dorazili do Sněmovny také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a bývalý předseda strany Marek Výborný ( 24. 3. 2020) Jaroslav Foldyna patří ve sněmovně už mezi nezařazené. ČSSD opustil 25. února. Do sněmovny dorazil v podomácku vyrobené roušce (24. 3. 2020)
10:13
24. 3. 2020
!

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard, návrh předložila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).  Sněmovna o tom bude jednat ještě dnes.

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová své roušky s oblečením příliš neladí, na rozdíl od jiných kolegů a kolegyň ( 24. 3. 2020) Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová své roušky s oblečením příliš neladí, na rozdíl od jiných kolegů a kolegyň ( 24. 3. 2020)
10:10
24. 3. 2020

Pokud by rodiče museli být se školáky doma dlouhodobě, je ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) připravena diskutovat o zvýšení ošetřovného nad 60 procent vyměřovacího základu. V současnosti ale chce peníze, které by toto opatření stálo, investovat spíš do ochrany pracovních míst, řekla dnes na tiskové konferenci před mimořádným jednáním Sněmovny.

ČSSD dnes podpoří vládní návrh, který počítá s prodloužením ošetřovného na dobu trvání nouzových opatření, ale zachování jeho výše na 60 procentech.

"Pokud se mám rozhodovat, zda navýším ošetřovné, nebo tu miliardu investujeme na záchranu pracovních míst, tak se přikláním k ochraně pracovních míst," řekla Maláčová. "Pokud by tento stav měl trvat delší dobu, jsem připravena o tom (zvýšení ošetřovného) diskutovat, aby nedošlo k velkému propadu příjmů domácností," doplnila.

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru. Její syn Gusta také dostal jednu - s chameleonem Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru
10:07
24. 3. 2020

Školský výbor podpořil pozměňovací návrh KDU-ČSL k maturitám, aby didaktické testy nevyhodnocovaly školy, ale Cermat, který je připravuje. K návrhu se přiklonil i ministr školství Robert Plaga (ANO), řekl na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny lidovecký poslanec Marek Výborný.

Za nešťastné řešení považuje možnost, že by v případě otevření škol po 1. červnu mohly maturity nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy.

"V žádném případě nechci, aby se výuka, respektive konání zkoušek posunulo do doby prázdnin, ale určitě je možné využít ke konání maturitní zkoušky poslední týden srpna nebo první týden září," uvedl bývalý šéf KDU-ČSL Výborný, který z čela strany odešel po loňské tragické smrti jeho 45leté manželky Markéty kvůli skryté srdeční vadě..

Ministr školství Robert Plaga v roušce přišel obhajovat změnu u maturitních ročníků ( 24. 3. 2020)
10:05
24. 3. 2020

ODS podpoří ekonomické návrhy vlády v boji proti koronaviru, i když neprojdou její pozměňovací návrhy. Fiala souhlasí s návrhem ohledně maturit.

10:01
24. 3. 2020

KDU-ČSL předložila sociálnímu výboru návrhy na ošetřovné ve výši 100 i 80 procent vyměřovacího základu, nebyly doporučeny ke schválení.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka v roušce kvůli pandemii koronaviru Rodina poslance Mariana Jurečky: Manželka a jeden z pěti synů v rouškách
09:58
24. 3. 2020

Komunisté chtějí podle předsedy Vojtěcha Filipa opatření zaváděná vládou kvůli epidemii koronaviru schvalovaná dnes Sněmovnou znovu posoudit po 12. dubnu.

"Podpoříme vládu v opatřeních, která přijala k současnému stavu, pokud by pokračoval po 12. dubnu, budeme žádat jejich další zvážení," uvedl Vojtěch. Zmínil například zvýšení ošetřovného.

V souvislosti s navýšením schodku státního rozpočtu z 40 na 200 miliard uvedl, že vedle avizovaného vydání dluhopisů by měla vláda hledat úspory v resortech. Například ministerstvo obrany by podle Filipa mělo na nákupech, které zřejmě budou restrukturalizované, ušetřit víc než dosud oznámených 2,9 miliardy. 

09:55
24. 3. 2020

ANO chce dnes jednat tak dlouho, než Sněmovna schválí všechny předložené předpisy. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek vyzval k odložení politického boje na dobu po pandemii.

Sněmovna v rouškách: Jaroslav Faltýnek a vicepremiér Karel Havlíček (24.3.2020) Sněmovna v rouškách: Jaroslav Faltýnek (24.3.2020)
09:52
24. 3. 2020

TOP 09 chce zvýšit ošetřovné, které pobírají rodiče v době uzavření škol kvůli epidemii koronaviru, na 80 procent vyměřovacího základu. Předloží příslušný pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, který Sněmovna dnes projedná ve stavu legislativní nouze a který počítá se 60 procenty.

"V této mimořádně tíživé situaci nesmíme dopustit, aby se rodiče školáků propadli do nouze, chudoby a následně pro ně byly jedinou možností jiné sociální dávky nebo zadlužování se," upozorňuje. V Epicentru na Blesk.cz promluvila o návrzích Topky v pondělí předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Podívejte se na video:

Video  
Video se připravuje ...
09:49
24. 3. 2020
!

Sněmovna bez veřejnosti a tiskovky i jednání online

Do Sněmovny by se měla z preventivních důvodů dostavit zhruba jen polovina poslanců. Budova zůstane kvůli epidemii nového typu koronaviru pro veřejnost uzavřená. Lidé budou moci sledovat přenos z jednání na sněmovním webu. Omezen bude také sněmovní personál.

09:48
24. 3. 2020

"Vše schválíme ve zrychleném režimu, pevně věřím bez politického střetu, aby lidé pocítili úlevy v každodenním životě co nejdřív,"

slíbil šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

09:46
24. 3. 2020

Poslanci budou muset v úvodu schůze potvrdit stav legislativní nouze. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) jej vyhlásil už minulý týden. Stav legislativní nouze umožňuje ve Sněmovně zrychlené schvalování zákonů i za jediný den. Legislativní nouze má trvat po dobu nouzového stavu, který vyhlásila už dříve vláda.

09:45
24. 3. 2020

Dobrý den, na úterý 11:00 bylo svoláno mimořádné jednání Sněmovny kvůli opatřením během pandemie koronaviru. Sledovat jej budeme ONLINE na Blesk.cz.

Co se dnes má řešit? Jde o šestici vládních předloh souvisejících s nynější koronavirovou krizí - mj. změny v ošetřovném, dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úprava přijímacích zkoušek na střední školy a maturit.

marmat ( 29. dubna 2020 14:44 )

klon marmatT OK

marmat ( 29. dubna 2020 14:42 )

Pučis­ti/O­pozi­ce/Cho­botni­ce ....
Přijdou kdekoliv k mikrofonu a nadávají IHNED vládě.....
Někdy zapomenou dokonce pozdravit !!!
KDO jim tohle poradil !!!???

marmat ( 29. dubna 2020 14:40 )

Jak TO Opozice dělá, že je tak podebraná....???
musí to být strašnej nářez vydejchat vztek přes roušku

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

Lubomr BabekY)

marmat ( 29. dubna 2020 14:37 )

roka77: Až dojemný pokus.....no vyrazili mi DECH ...!!!
Takový drzý LETADLO v podání 3 teologů snad Česko ještě nezbaštilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa