Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chorvatsko nápad Čechů vítá, ale jsou tu i škarohlídi. Bez turistů nicméně krvácí

Autor: Markéta Mikešová - 
18. dubna 2020
05:03

Česko kvůli pandemii koronaviru zažívá velké ekonomické ztráty. Zdaleka na tom ale není tak špatně jako Chorvatsko, které je zcela závislé na turismu. Místní politici trnou, jak dlouho budou cestovatelské restrikce pokračovat – turismus tvoří čtvrtinu celkového HDP země a zaměstnává tisíce lidí. Ti všichni se prakticky ze dne na den ocitli téměř bez příjmů. Už nyní se v Chorvatsku hovoří o největší krizi od rozpadu Jugoslávie v 90. letech. Tehdy zemi výrazně pomohli Češi, kteří přijížděli na dovolené a utráceli, a po Češích Chorvati pokukují i nyní.

Vyjádření chorvatského premiéra Andreje Plenkovi místy působí až apokalypticky. „Není pochyb o tom, že tohle je největší krize od chorvatské války za nezávislost (byla součástí jugoslávských válek, pozn. red.) a věřím, že časem budeme na březen 2020 vzpomínat jako na nejtěžší měsíc, který jsme museli prožít v tomto tisíciletí,“ řekl na tiskové konferenci začátkem dubna.

Podle něj Chorvatsko bojuje se socioekonomickými dopady koronaviru úplně stejně jako se samotnou nákazou. Ta se totiž v zemi zatím nijak drasticky nerozšířila – v pátek úřady registrovaly 1791 případů nákazy a 35 úmrtí. Plenkovi přiznal, že situace je velmi špatná a jako nejhorší popsal nejistotu z toho, že nikdo neví, jak dlouho bude trvat.

Podobně hovoří chorvatský vicepremiér a ministr financí Zdravko Marić. „Je velmi těžké odhadnout, co se stane, jelikož situace se mění každým dnem, takže musím volit svá slova opatrně (…) nikdo ve vládě problém nepopírá. Ten je zcela evidentní a velmi vážný,“ uvedl v komentáři k ekonomickým dopadům.

Ztráty až v řádu stovek miliard

Žádná země v Evropě není na turismu tolik závislá jako Chorvatsko. V roce 2018 tvořil tento sektor 24,8 procenta HDP. Pro porovnání, automobilový průmysl, který je považován za nejdůležitějšího tahouna české ekonomiky, tvoří 10 procent HDP naší země.

Dovolenkáři jsou proto kritickou součástí chorvatské ekonomiky, stát bez nich utrpí ztráty v řádech stovek miliard. Jen v roce 2019 se turisté Chorvatsku postarali o tržby více než 270 miliard korun a již nyní je jisté, že letos bude tato částka výrazně nižší.

Chorvatský ministr turistického ruchu Gari Cappelli tento týden pro deník Glas Istre uvedl, že očekává pokles příjmu z turismu o 75 procent. I Mezinárodní měnový fond (MMF) není příliš optimistický – podle něj bude Chorvatsko ekonomicky nejpostiženější zemí v regionu východní a jižní Evropy.

Prvotní odhady šéfa státní kasy Mariće počítají s tím, že na záchranu hospodářství bude muset země v následujících měsíc vynaložit 250 miliard. „Hledáme finance na domácím trhu, ale obrátíme se i na mezinárodní trhy a finanční instituce,“ zmínil v rozhovoru s televizí N1 TV.

Podle chorvatského analytika Vuka Vukovice je ohroženo brzkou ztrátou práce 300 tisíc Chorvatů. Vláda proto představila záchranný balíček, který počítá se suplováním části mezd firmám, či odložila splátky daní. Ale už nyní říká, že je dost možné, že bude muset kvůli úsporným opatřením zeštíhlit státní správu – bez práce se tedy může ocitnout mnoho úředníků. Dokonce přiznala, že utrpí i chod hromadné dopravy.

Chorvatský turistický expert: Na Čechy jsme spoléhali

Není tak divu, že Chorvatsko hledá způsoby, jak turistický ruch znovu „nakopnout“, i když pandemie zdaleka ještě neskončila. Prvotní plán je otevřít alespoň přístavy, některé kempy a hotely na místech, kde není taková koncentrace lidí, ať z turismu začne proudit alespoň nějaký příjem. Rovněž vláda podle Cappelliho počítá se slevami pro tuzemské turisty – ti budou letos kritickou součástí záchranných plánů. Ubytování i strava by pro ně měla být výrazně levnější.  

První zahraniční turisté, se kterými Chorvatsko počítá, jsou podle agentury Bloomberg sousední Slovinci. V zemi vlastní přes 100 tisíc nemovitostí, které používají jako letní sídla u moře. Ročně jich přijede až milion.

A pak jsou tu Češi. Chorvatská média zpráva o záměru českých politiků povolit v létě za určitých podmínek vycestování právě do Chorvatska velmi zaujala. Pozitivně kvitovala zejména doporučení české Asociace cestovních kanceláří ČR, podle které by návštěva země mohla být povolená přes speciální letecké a silniční koridory. Zmiňují u toho fakt, že Češi již jednou Chorvatsku ekonomicky velmi pomohli, v 90. letech, kdy se stát vzpamatovával z válečného konfliktu, Češi přijížděli a v turistických destinacích utráceli.

I Cappelli návrh vítá. Podle něj ale bude záležet na hodně faktorech, zda plán vyjde, především na vládách samotných zemí a jejich krizových štábech. Vyložené nadšení pak neskrývá ředitel Turistické rady Splitsko-dalmatské župy Josko Stella.

„Jsme potěšeni českým návrhem, přestože všichni jsme si vědomi, že rozhodnutí, zda letos přijedou zahraniční turisté, by měly stále učinit příslušné vlády,“ uvedl pro list Jutarnji. „Ale Češi jsou přesně tím trhem, na který jsme se spoléhali nejvíce, bylo nám jasné, že by mohli být první, kdo projeví tendenci přijet na Jadran, a proto jsme s nimi v neustálém kontaktu,“ dodal Stella.

Nepůjde to, varuje epidemiolog

Odborníci na zdravotnictví ale nadšení expertů na turismus nesdílejí.  Server 24 sata cituje ředitele Chorvatského ústavu veřejného zdraví Krunoslava Capaka, který si nemyslí, že cestování bude reálné, byť by čeští turisté měli potvrzené, že nejsou nakažení. „Není to pravděpodobné. Může se udělat test, který ukáže, že člověk je negativní, ale inkubace může trvat 14 dní a neví se, jestli se u něj nemoc nerozvine zítra, pozítří nebo za pět dní,“ řekl.

Odborník rovněž odmítá některé názory, které navrhovaly, aby se turistům povolil vstup do země bez karantény, pokud ty test měli negativní. „Jestli se budou dělat nějaká potvrzení, pak budou platit pouze po uplynutí čtrnáctidenní karantény,“ doplnil lékař.

Jednotný názor není ani v české vládě

V české vládě ale žádný konsenzus, zda vycestování do Chorvatska v létě skutečně povolit, neexistuje. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zmírnění pravidel ve středu nevyloučil, ministr zdravotní Adam Vojtěch (za ANO) zmínil, že bude třeba vyčkat. Velmi opatrně, ale pro byl premiér Andrej Babiš (ANO), zato vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že před podobnými debatami bude třeba získat data od epidemiologů.

V pátek pak náměstek Prymula uvedl, že s ohledem na letní dovolené je možné jednat s jinými státy o možnosti rekreace, například na Jadranu. Podle něj ale bude nutné zajistit nejen souhlas cílové země, ale i těch tranzitních, a stanovit podmínky pro cestu na dovolenou i pro návrat. Jako třeba například negativní test na nemoc covid-19.

Nejednotnost vlády v jejích postojích k cestování kritizovala již opozice. „Chtěl bych podávat relevantní a aktuální informace, to si myslím, že by poslanci měli dělat. Ale sakra, za situace, kdy se hádají mezi sebou a vzájemně popírají své výroky, to jde fakt těžko,“ vzkázal například na instagramu poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ivoadler ( 18. dubna 2020 18:12 )

Četl jsem článek o aroganci našich hospodskejch, stejně se dá psát o aroganci chorvatských pracovníků cestovního ruchu. Jen ať si hrábnou, kluci chorvatský, moc jim to prospěje.

milan1203 ( 18. dubna 2020 17:28 )

Ty by ses nechal nakazit ja teda ne,,, V ČESKU JE TAKE KRASNĚ ,,,,

majojo ( 18. dubna 2020 16:21 )

Hercegovina, lautr rovina....

Pohybovenadany ( 18. dubna 2020 15:30 )

Nafasuješ skleník , 2x2 m čtvereční pláže , deštník a Otvírák na konzervy ......přeji pěknou dovolenou

montevideo ( 18. dubna 2020 13:44 )

Paštikáři nepodporují ekonomiku nikde. Leda tak supermarkety.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa