Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Majstrštyk českých chirurgů: Ženě zachránili ruku operací přes video! Kvůli koronaviru to jinak nešlo

Autor: rys - 
17. dubna 2020
11:38

V sázce byla kvůli pandemii ruka ženy (59), kterou si poranila střepem z rozbité sklenice. Převoz na specializované pracoviště nebyl kvůli koronavirové situaci možný. Lékaři v Jeseníku proto zvolili operaci prostřednictvím videohovoru a ruku, o níž by jinak přišla, ženě zachránili!

Žena si pravačku poranila před několika týdny. „Šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí vpravo,“ popsal primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice Petr Fischer s tím, že do rány se dostala sepse a hrozila amputace.

Takto unikátní  operace probíhala Takto unikátní operace probíhala | PPavel Ryšlink, Nemocnice Jeseník a archiv B. Zálešáka

Zopakují si to

Nejlepším řešením v dané situaci by podle lékařů byl převoz na specializované pracoviště plastické chirurgie. Ten však vzhledem k pandemii nebyl možný. „Pro pacientku by to bylo velké riziko, stejně jako pro personál v nemocnici, kam bychom ji transportovali. Proto jsem se nakonec obrátil na specialistu Bohumila Zálešáka z olomoucké fakultní nemocnice,“ prozradil Fischer.

Hodinová akce

„Kolega Fischer je výborný chirurg, proto jsme se dohodli, že operaci provede on v Jeseníku a já mu budu prostřednictvím videokonference asistovat,“ řekl k neobvyklému řešení Bohumil Zálešák z olomoucké FN, který je špičkou v oboru traumatické plastické chirurgie. Neobvyklá operace trvala zhruba hodinu a podle obou lékařů dopadla výborně. „V případě potřeby k němu rozhodně přistoupíme znovu,“ uvedl Fischer.

Primář Petr Fischer Primář Petr Fischer | PPavel Ryšlink, Nemocnice Jeseník a archiv B. Zálešáka

Jen mobil a aplikace

Neobvyklá operace, která vyžadovala chytrý mobil a aplikaci WhatsApp, proběhla bezproblémově a pacientka už se zotavuje. „Den po zákroku byla přeložena do Městské nemocnice v Ostravě k doléčení. Nyní již podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a končetina bez rizika bezprostředního ohrožení,“ uvedl primář Fischer.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi