Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velikonoce budou bez koledy, zdůraznil Hamáček. Vláda ale uvolnila cestování

Aktualizováno -
6. dubna 2020
18:27
Autor: ČTK - 
6. dubna 2020
12:50

Vláda na návrh ústředního krizového štábu schválila zrušení plošného zákazu vycestování z České republiky od 14. dubna. Češi ale mohou  vyjet ze země jen v odůvodněných případech. Hranice mají být kvůli pandemii nového koronaviru dál uzavřené, fungovat by měly nadále vybrané přechody. Po jednání stálé pracovní skupiny štábu to v pondělí novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten navíc uvedl, že tradiční koledování na Velikonoce tentokrát nebude možné.

Podle Hamáčka by pravidla vycestování měla fungovat s omezeními jako u vnitrostátního pohybu. „Když to zjednoduším: nebude možné si zajet do Drážďan na nákupy, ale pokud bude odůvodněný důvod k vycestování, tak to možné bude,“ uvedl. Podrobnosti bude štáb ještě řešit. Ministr chce, aby byl návrh co nejjednoznačnější.

„Z našeho pohledu to rozhodně není rozvolnění pohybu, ale odstranění plošného zákazu,“ prohlásil Hamáček a dodal: „Velmi zpřísňujeme podmínky pro návrat.“ Policie bude každého evidovat a hygiena nařídí karanténu.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po dnešním jednání vlády novinářům řekl, že se dnešním usnesením kabinetu mění možnost vycestování za účelem nezbytně nutných aktivit v zahraničí. Může jít o služební cestu, montáž výrobního zařízení, technickou opravu nebo například návštěvu lékaře či příbuzného. Po návratu budou muset lidé do dvoutýdenní karantény.

Zákaz koledování. Nová pravidla pro pendlery zatím ne

„V současné době to možné není,“ potvrdil vicepremiér na dotaz, zda budou moci letošní Velikonoční pondělí vyrazit Češi koledovat.

Návrh krizového štábu podle něj počítá také s novými pravidly pro takzvané pendlery. Nemuseli by pokaždé do karantény, ale museli by být všichni testováni.

„To testování musí zajistit zaměstnavatel,“ uvedl ministr s tím, že testy musí provést akreditované laboratoře v cizině. Na hraničním přechodu se pak pracovník prokáže potvrzením. Pokud ho mít nebude, hned na hranicích rozhodne hygiena o jeho umístění do karantény. „My jsme k tomu přistoupili až teď, protože na počátku nebyla taková dostupnost testů,“ dodal.

Pro pendlery se ale nakonec nic měnit nebude, řekl po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) | ČTK/Deml Ondřej

Nadále by měl platit zákaz vstupu cizinců do země i uzavření přechodů. Štáb ale podle Hamáčka plánuje sjednotit pravidla na různých hranicích. Nyní podle něj platí trochu jiný režim na česko-rakouských a česko-německých hranicích a trochu jiný na těch ostatních. Ani po 14. dubnu by se neměla vydávat víza.

Štáb také vládě navrhne, aby se mohla zastupitelstva scházet i kvůli běžnému chodu obce a krajů. Budou ale muset dodržet příslušná bezpečnostní opatření, řekl Hamáček.

Hranice na petlici

Zatím do Velikonoční neděle 12. dubna trvá až na výjimky zákaz vycestování obyvatel České republiky stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka. První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem potrvají do půlnoci pátku 24. dubna. O prodloužení vnitřní ochrany hranic o 20 dnů rozhodla minulou středu vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 6. dubna 2020 21:30 )

To byli měšťáci, ty pitomče. Ti nemají s Hamáčkem nic společnýho.

Michal nobl ( 6. dubna 2020 21:12 )

Hamacku Hamacku.Policajti vam rebelujou a ty neresis.U ty holky co dostala facků od policajta!!!!!Za prve ty lojzove s ni stali za dvě .....a byt to ma přítelkyně tak ten pol.uz je v rybníka. Je to nemorální se takle chovat k ženám.

krtek. ( 6. dubna 2020 19:19 )

napané je to tak, že to vyvolává otázku , zda to vycestovaní z republiky nebude jen jednosměrné ...

funebrak ( 6. dubna 2020 18:34 )

Velikonoce budou bez koledy, zdůraznil Hamáček.
Tak možná u Hamáčků, to jo.

krapotkin ( 6. dubna 2020 18:03 )

Je výlet poslanců za nám ukradené peníze zvláštní okolnost ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa