Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byl mezi prvními s covid-19 v Česku: Nejlepší je na to čistý vzduch, říká muž z Děčína

Autor: VaB - 
6. dubna 2020
17:38

Byl jedním z prvních nakažených na covid-19 a měl to štěstí, že se vyléčil. Muž z Děčína popsal průběh nemoci, karanténu, její dopady a také poděkoval svým přátelům. „Téměř každý den se u nás někdo objevil a na smluvené místo odložil tašku zásob a my si ji potom převzali,“ popsal jejich péči a pomoc.

Muž z Děčína patřil mezi první lidi v České republice, u kterých se projevila nákaza koronavirem covid-19. Testy u něj nemoc potvrdily poté, co se vrátil z rodinné dovolené v Itálii. V rozhovoru pro Český rozhlas popsal svůj průběh nemoci, karanténu s dětmi a uzdravení. Muž zůstal v anonymitě. 

Nemoc se u něj potvrdila na začátku března. „Za sebe můžu říct, že ta infekce není klinicky problémová. Člověk žije normální život s lehkým omezením v podobě únavy. Nepříjemný je ale zákaz vycházení, zákaz veškerého kontaktu s lidmi, nakupování. Jde o základní potřeby,“ uvedl. 

Lehká rýma, pak přišlo zhoršení

Nemoc u něj prý probíhala ve vlnách. První tři dny si myslel, že je to jen lehká rýma. „Takový impulz jednodenní virózy s mírným zvýšením teploty, únavou, bolestí svalů a kloubů. Následně se to zlepšilo do, řekněme, rýmy a kašle. Potom přišlo zase zhoršení, od nějakého pátého do desátého dne. Tělo bylo bojem s virem vyčerpané,“ popsal ve zmíněném rozhovoru muž.

„S tím se pojila vysoká únavnost, která postupně odezněla, nicméně se vždycky vrátila v době, kdy měl člověk pocit, že už je v pohodě a vykonal nějakou aktivitu. Třeba to, že jsme velká rodina a člověk se musí věnovat dětem. Nemáte tedy šanci neustále ležet v posteli s nohama nahoře,“ pokračoval. „V takových chvílích se to horšilo. Vlny ale nekorespondovaly jen s fyzickou zátěží, ale také s psychickou,“ dodal muž s tím, že zhoršení vždy přišlo den po velkých zprávách či nějakých traumatických momentech. Podle něj je stres zhoršující faktor.

Pomáhal jim čistý vzduch

Nakažený muž z Děčína podstoupil celkem sedm testů na koronavirus. „Frekvence odběrů je víceméně jednou za týden. Já jich mám za sebou celkem sedm. Ve chvíli, kdy máte negativní výsledek, se po 48 hodinách dělá další odběr, proto mám vlastně dva testy navíc. Měl jsem test, který byl negativní. Za dva dny se udělal další, který byl pozitivní. Muselo se tedy týden počkat,“ popsal muž a dodal, že poslední dva testy definitivně potvrdily negativní výsledky. 

Během nemoci bylo podle muže nejlepší nevnímat okolí a soustředit se hlavně na sebe. „Opravdu nejlépe zafungovalo držet se v klidu, a pokud možno venku na zahradě na vzduchu. Právě to se ukazovalo, že u nás fungovalo nejlépe,“ uvedl.

Uvedl, že téměř tři dny v kuse byli s rodinou na zahradě. „Když bylo hezky a strávili jsme tři dny v kuse na zahradě, nebyli jsme doma v, řekněme, zamořeném prostředí, výsledky vyšly negativně. Nato přišly dva dny plískanic a zimy, které jsme strávili v domě, a následně byly výsledky pozitivní,“ popsal muž. Snažili se proto trávit co nejvíce času v čistém a klidném prostředí. „Tudy pak vedla cesta k uzdravení,“ myslí si.

Jsou vůči viru imunní?

Když se muž uzdravil, hygienici jim, byť velice opatrně, ukončili karanténu. „Hygienici si to velmi hlídají, jsou velmi opatrní. I přes opatrnost nám ale karanténu ukončili. Samozřejmě se to bere tak, že lidé, kteří si prošli nákazou v takovém rozmezí a s tolika testy, jsou jasně čistí. (...) Do světa můžeme, získali jsme obranné látky, takže i kdybychom se s virem potkali, tělo si s tím umí poradit,“ popsal muž s tím, že jeho dvě děti si prošly celou karanténou a neměly jediný pozitivní test. 

Jestli mají ale vůči viru imunitu, není prý jasné. Stoprocentní odpověď nedostali. „Zeptáte se jednou, dostanete nějakou odpověď. A když se zeptáte později znovu, je ta odpověď trochu jiná. Prakticky vždy ale diskuse vedly k tomu, že když člověk prochází nákazou covid-19, mělo by si jeho tělo po sedmi až deseti dnech vytvořit vlastní protilátky,“ dodal uzdravený pacient.

Jídlo jim nosili přátelé

A jak probíhá karanténa ve čtyřčlenné rodině? „Domácnost u rodiny, která je pozitivní, je zcela standardní. Normální. Žádná výrazná omezení v prostoru domu. Nějaká opatření jsme ale dodržovali, a to intenzivně,“ uvedl muž.

Rodina dodržovala i přísnou hygienu, každý den například vytírali lihovou dezinfekcí, důkladně si myli ruce a hlídali smrkání a kašlání. Snažili se také častěji prát ložní prádlo a oblečení. „Vlastně celkově dbáte víc na osobní hygienu, abyste v prostředí, ve kterém žijete, z vlastního pohledu dělali všechno pro to, abyste vir hubili,“ řekl vyléčený Děčíňan.

S přísunem potravin jim pomohli lidé kolem. „Chtěl bych jim touto cestou poděkovat. Projevili ohromnou solidárnost, zájem a péči. Pomáhali nám se zásobováním – jídlem, dezinfekčními nebo ochrannými potřebami. Téměř každý den se u nás někdo objevil a na smluvené místo odložil tašku zásob a my si ji potom převzali,“ doplnil muž, že s takovými přáteli je měsíční karanténa mnohem snadnější.   

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa