Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karanténa v číslech: Češi dávají přednost uklízení před sexem!

Autor: Petra Neomillnerová - 
26. března 2020
19:26

Celá Česká republika je již několik dní uzavřena v karanténě. Co na to říkají Češi? Velký průzkum společnosti Sazka odhalil, co přesně se nyní děje v českých domácnostech.

Už třetina z nás pracuje doma

Průzkum veřejnosti na Češích ve věku 18 – 60 let prokázal, že kdo může, pracuje nyní z domova, přičemž aktuálně je počet zaměstnanců na home office již 35 %. Téměř nikdo si na práci z domácího prostředí nestěžuje, ale jak ukazují další výsledky, až 40 % zaměstnanců chybí pravidelný kontakt s kolegy a 26 % uvádí, že je při práci doma ruší děti a rodina, kvůli čemuž se nemohou dostatečně soustředit.

Volný čas a seberozvoj?

Tomu moc nedáme. Přestože skoro 60 % zaměstnanců dostalo od svých zaměstnavatelů doporučení, jak efektivně pracovat a využít volný čas k rozvoji vlastních znalostí, přes polovinu Čechů přiznává, že nemá o rozšiřování vědomostí během karantény zájem. Přitom pouze 10 % věnuje svůj čas alespoň domácímu cvičení, 10 % procvičování cizích jazyků a 12 % četbě vzdělávací literatury.

Začali jste se více věnovat svému rozvoji? Začali jste se více věnovat svému rozvoji? | Infografika Blesk

Sex netáhne

Na otázku „Kterým z aktivit se v karanténě nyní často věnujete?“ překvapivě odpovědělo pouhých 6 % dotázaných, že mají v době častějšího pobytu doma více sexu.

Mnohem oblíbenější odpovědí bylo spíše věnování se úklidu, četbě nebo sledování různých videí na internetu. Mimochodem zajímavostí je, že v aktivitách na internetu nejsou v popředí sociální sítě jako běžně, ale 53 % Čechů vyhledává především aktuální dění a nové zprávy. Vzhledem k tomu, kolik času nyní ovšem lidé tráví u svých počítačů, zájem o virtuální zábavu stále roste.

V čem karanténa děsí český národ?

Přestože se celá ČR velmi rychle a bez větších problémů dokázala vyrovnat s plošnou karanténou a celou řadou různých omezení, které každým dnem přibývají, lidé jsou čím dál nervóznější. Kromě toho, že si třetina stěžuje na ztrátu motivace něco dělat během domácího pobytu, většinu trápí hlavně otázky budoucnosti a možných existenčních problémů. Strach z budoucnosti trápí 39 % Čechů v karanténě a 31 % připouští, že se cítí velmi nejistě především kvůli obavám o své zaměstnání. 

Co vám na práci z domu nejvíce vadí? Co vám na práci z domu nejvíce vadí? | Infografika Blesk

Průzkum pro Sazku provedla společnost Instant Research ve dnech 16. – 19. března 2020, zapojilo se 1090 respondentů ve věku 18-60 let, muži i ženy z celé ČR.

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lidem v karanténě hrozí obezita >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa