Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílená situace u výdeje respirátorů v Olomouci: Fronta 2 kilometry, sestřičky se třásly zimou

Autor: DH, Michaela Kalkusová - 
26. března 2020
05:00

Po sociálních sítích začaly kolovat fotografie z pondělního výdeje respirátorů pro zdravotníky v Olomouci. Zachycují šokující podmínky, prý až dvoukilometrovou frontu a v ní čekající lékaře a sestřičky. „Nedůstojné,“ zlobí se zdravotníci i obyčejní lidé.  

Únava, pocity člověka v první linii války s koronavirem a do toho teď i pořádné rozhořčení. To jsou pocity, jež zažívají zdravotníci v Olomouckém kraji, kteří si mohli v pondělí dojít osobně vyzvednout respirátory dovezené do země z Číny. K dispozici jim byly přímo v Olomouci, ale než došlo na životně potřebné ochranné pomůcky, mnozí se prý na místě dočkali velkého šoku.

Podle lékařky Andrey Adamcové, která vše nafotila a zveřejnila na sociálních sítích, se při výdeji v pondělí vytvořila téměř dvoukilometrová fronta zdravotních sester a lékařů, kteří se v ní klepali zimou. „Kdo ještě nebyl nemocen, tak se dnes úplně dorazil, ostudné,“ napsala naštvaně do svého příspěvku na facebooku. Sama Andrea prý svoji sestřičku, která ve frontě čekala, poslala domů. „Ať žije organizace zdravotnictví,“ přidala ironicky lékařka.

Pod příspěvkem s fotkami se rázem rozjela diskuze mezi jinými uživateli a samotnou lékařkou. Mnozí jiní zdravotníci udělali to stejné jako ona. „Já tam dojela před 16. hodinou a viděla tu frontu vymrzlých zdravotníků. Tak jsem to otočila a jela domů,“ napsala paní Radka. Ostatní se shodují, že je to naprostá ostuda. A jiné to údajně nebylo ani v dalších městech. „V Hradci Králové bylo to samé. Moje paní doktorka tam v zimě stála přes hodinu,“ přidala paní Adéla.

Do komentářů pak jiní zdravotníci přidali i snímky toho, čeho se po tak dlouhém čekání ve frontě nakonec dočkali. Údajně se mělo jednat o pouhých pět kusů respirátorů typu N95, tedy jednoho ze základních modelů. „Nedůstojné a smutné,“ přidali se mnozí.

Na situaci ale reagovala i Fakultní nemocnice Olomouc. „Výdejní dobu jsme prodloužili, abychom předešli frontám,“ uvedla na svých webových stránkách. To Blesku potvrdil i dětský lékař Michal Pukovec. „Kolegyně si stěžovala, že výdej začal ve dvě hodiny odpoledne a ona se dostala na řadu až v pět hodin. Že si je pacienti, kteří šli okolo, fotili, jak tam stojí frontu jako na chleba. Už došlo k nápravě, rozšířili otevírací dobu, takže už by se to opakovat nemělo. Sám jsem měl výdejní místo v Bílovci v Moravskoslezském kraji a čekal jsem asi pět minut,“ řekl. 

bullshit ( 1. dubna 2020 18:12 )

Za to Andy nemlčí, slíbí vše co je třeba, prostě tak řídí svoje firmy. Stejně za to ale může chemik Kalous.

Chevrolet ( 26. března 2020 16:25 )

Tohle vše je ostuda naší ,,slavné,,EU. VIRUS NAS NYCHYTAL S KALHOTAMA NA KOLENOU. Je to hanba!!!!! A EU jen stále mlčí,ale příspěvky to chtít budou.

juuuhele ( 26. března 2020 13:56 )

e.lesanova - kde psal jussuf o lidském odpadu? Tak trochu pravdy má, v tuto dobu se nedá normalita očekávat a paní doktorka mohla pomoci při organizaci, když se ji to nelíbí. Pořád jen někdo kritizuje, ale kdo se zapojí? Doktoři taky jenom požadují, aby se k nim lidé chovali jak k Bohům. Jistě, bylo to špatně organizované, ale tak si měla stěžovat na radnici nebo na zdr.úřadě přeci.

juuuhele ( 26. března 2020 13:51 )

Ano, země, které nepatří do EU a NATO pomohou daleko rychleji. Proto jim také obzvlášť dík. To nemá s politikou co společného, ale EU je naprd, protože nebyla schopna jednat okamžitě, každý stát si nakonec hraje stejně na svém písečku a proč, protože ti nejmocnější s nejvíce hlasy jsou Němci a Francouzi a ti nejsou schopni jednat rychle. Jak každý ví, Slovensko a Maďarsko jako první uzavřelo hranice a taky je to vidět a Německo a Francie řešili stále ještě nový příval čmoudů. A podle toho to tam vypadá, není čas pomoci, protože každá země má toho nad hlavu. Putin šel navštívit nemocné, na západě se zašili. Asi tak, stejně jako opozice u nás, Kalous se vymlouvá na dušení v masce, aby mohl jen kvičet z dálky a Schwarzenberger se stáhl a odřízl se od světa.

juuuhele ( 26. března 2020 13:44 )

brugal nech toho, tady není čas na politiku a štvaní lidí. Rusko pomohlo ze všech zemí nejvíc, takže dík patří oprávněně Putinovi. A víš proč se vyvyšuje, no protože Rusko by mohli ukázat všem prostředníček, není v NATO, není v EU, asi tak, srovnej si v hlavě co někdy meleš za 3,14čoviny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa