Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké manévry v domovech důchodců v Praze: Stařečci se nakazili koronavirem, dvě ženy zemřely

Aktualizováno -
26. března 2020
19:09
Autor: pom, VaB - 
26. března 2020
15:37

V Nemocnici Na Bulovce skončilo několik stařečků z domova pro seniory v pražské Michli - potvrdila se tam totiž nákaza novým typem koronaviru. V zařízení je v současné době zhruba sedmdesátka klientů, všechny nechala hygiena otestovat. První dvě ženy (roč. roč. 1927 a 1928) byly koronavirem nakažené a ve Všeobecné Fakultní nemocnici v Praze ve čtvrtek 26. března zemřely. Testují také seniory z domova na Chodově, kde žil 95letý muž, který zemřel s koronavirem jako první v Česku. Tam je třeba otestovat zhruba 350 lidí.

Koronavirus se rychle šíří mezi pražské důchodce. Jeho první obětí byl 95letý muž, který žil v domově pro seniory na pražském Chodově. Tam se následně nákaza potvrdila u dalších dvou klientů, kteří skončili v nemocnici. Pražská hygiena musela za asistence záchranářů a policistů otestovat všechny klienty domovů v Donovalské ulici na Chodově i v Čapkově ulici v Michli. Tam se koronavirus také objevil, několik stařečků skončilo na Bulovce.

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

„V obou domovech seniorů pozitivní pacienti na Covid-19, hygiena proto rozhodla o tom, že je třeba otestovat všechny klienty i zaměstnance,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

„Ukončili jsme práci v Čapkově ulici, kde bylo odebráno 65 vzorků biologického materiálu. Na ulici Donovalské se provádí zhruba 300-350 odběrů u klientů i personálu,“ dodala s tím, že záchranáři ve speciálních oblecích pomáhají hygienikům s organizací pacientů.  „Snaží se oddělovat pacienty, kteří nevykazují žádné zámky onemocnění, od těch, kteří by potenciálně mohli být nakažení. Všem měří teplotu, pokud mají známky respiračního onemodnění, oddělují je tak, aby nedošlo k přenosu onemocnění mezi nimi,“ vysvětlila mluvčí. 

Asistují jim při tom policisté. „Zabezpečují prostor proti vniknutí do objektu neoprávněným osobám,“ řekla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

První mrtvé z Michle

Podle šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly zemřely ve čtvrtek 26. března dvě seniorky, které bydlely v domově pro seniory v Praze-Michli. Obě byly převezené ke konci února do Všeobecné Fakultní Nemocnice Praha. „Jednalo se dvě devadesátileté dámy (roč. 1927 a 1928), které nezemřely bezprostředně na koronavirus, byť ho na závěr života získaly. Ležely u nás na Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí, měly vzhledem ke svému věku řadu chorob a obstrukční plicní poruchu. Bezprostřední příčinou smrti u nich nebyl koronavirus,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

Covid-19 i v „Thomayerce“

Velký problém koronavirus představuje také v Thomayerově nemocnici. Tam ve středu zemřel 75letý muž, který ležel na oddělení následné péče. Záhy vyšlo najevo, že se nakazila většina z 29 seniorů, kteří na oddělení leželi! Potvrdil to ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Pražská hygienická stanice prověří, jak se tam nákaza dostala,“ uvedl Vojtěch.

V nemocnici se nejspíš od pacienta - 53letého taxikáře, který teď leží ve Všeobecné fakultní nemocnici a dostává lék Remdesivir - nakazily dvě sestry, které ho ošetřovaly na plicním oddělení. Podle informací ČTK se nejspíš od nich nakazily i další tři sestry právě z oddělení následné péče.

montevideo ( 26. března 2020 21:45 )

Někdo z personálu byl lyžovat v Itálii, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa