Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf Lékařské komory a ambulantní specialista ostře: Místo pomůcek mi dali dotazník, testy jsou k ničemu, sám roušku nosím dva dny

Aktualizováno -
23. března 2020
06:42
Autor: rc - 
23. března 2020
05:00

Česko se kvůli šíření nového typu koronaviru Covid-19 potýká s nedostatkem základního zdravotního materiálů. Prezident České lékařské komory Milan Kubek v Otázkách Václava Moravce uvedl, že české zdravotnictví prochází velkou krizí. Kvůli nedostatku roušek jsou lékaři nuceni nosit roušku, která se má měnit po dvou hodinách, až dva dny! Navíc dodal, že současné testování rychlotesty je k ničemu.

Nedostatek základního zdravotnického materiálu. S takovým problémem se potýká Česko. Z důvodů šíření koronaviru zavedla česká vláda řadu bezpečnostních opatření, mezi něž patří i povinné nošení roušky na veřejnosti. Ovšem těch je nedostatek. Roušky a respirátory chybí hlavně ve zdravotních zařízeních.

Pomoci českým zdravotníkům a ostatním lidem v „přední linii“ se rozhodli lidé, kteří začali šít roušky doma a darovali je do zdravotnických zařízení a rozdávali lidem, kteří je nemohli sehnat. Realitu, které musí čelit každý den zdravotníci v nemocnicích, kde není dostatek potřebných zdravotních materiálů, nastínil v Otázkách Václava Moravce Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Zdravotní materiál z Číny nestačí

Podle jeho slov již koncem ledna lidé ve zdravotnictví dostali informaci, že si mají sehnat zdravotní pomůcky, ovšem těch již v té době nebyl dostatek! „My jsme byli informováni už koncem ledna hlavní hygieničkou o tom, jaké si máme sehnat ochranné pomůcky, bohužel, stát nám nedokázal už v té době vůbec nic zajistit,“ uvedl Kubek s tím, že opakovaně žádal stát o základní zdravotní materiál.

Trn z paty by měla zdravotníkům vytrhnout zásoba zdravotního materiálů, která ze soboty na neděli přiletěla z Číny. Ovšem podle Kubka je potřeba daleko víc zdravotních pomůcek. „Abychom mohli všichni občané nosit roušky, je nás deset milionů, potřebujeme, řekněme, sto milionů roušek na týden,“ uvedl v rozhovoru s tím, že děkuje všem lidem, kteří solidárně doma šijí roušky a zásobují jimi potřebné.

Video  Obří letoun Ruslan přiletěl do Česka: Kvůli koronaviru přepravil 106 tun roušek, respirátorů a zdravotnického materiálu z Číny  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Lékaři nosí stejnou roušku dva dny

Navíc uvedl, že jakožto ambulantní specialista nedostal žádnou ochrannou pomůcku, o kterou žádal. „Minulý týden jsem dostal pouze dotazník místo pomůcek, kolik pomůcek si přeji. Uplynul týden a nedostal jsem stále vůbec nic. My jsme vyzvali lékaře samozřejmě, aby nezavírali své ordinace ambulantní, aby byli k dispozici pacientům na telefonu, protože mi skutečně nemůžeme teďko ošetřovat pacienty, kteří nejsou úplně v kritickém stavu, protože nemocný lékař, sestra nebo laborant ty samozřejmě už nikomu nepomohou, takže my potřebujeme udržet ambulantní sektor v chodu,“ uvedl s tím, že je nutné myslet na to, že ambulance stále musí být otevřené, ovšem v současné chvíli je komplikované udržet v chodu ambulance, když se lékaři nemají čím chránit.

„Někteří lékaři jsou hrdinové, když mají roušku třeba dva dny, tak do té ambulance chodí!“ poskytl obraz současných dnů v ambulancích s tím, že za normálních podmínek by měla být rouška po dvou hodinách vyměněna! „Já ji také nosím již druhý den, abych měl čistou roušku zítra, až půjdu do práce,“ uvedl Kubek.

Rychlotesty jsou k ničemu

Navíc dodal, že testování takovým způsobem, jakým v současné chvíli funguje, je naprosto zbytečné.  „Ty rychlotesty jsou zásadě úplně k ničemu, protože neslouží k diagnostice, je to serologie, je tam časová prodleva a vím z pracovišť z renomovaných, jako je UVN, Bulovka a tak dále, že ty testy jsou třeba negativní u lidí, kteří jsou dlouhodobě již klinicky nemocní, mají pozitivní to PCR, jednou ten test vyjde negativně, jednou pozitivně, prostě jsou víceméně k ničemu,“ uvedl Kubek s tím, že je nutné zlepšit testovací systém v České republice a dal přirovnání k Německu, kde mají protestovanou populaci.

„Já předpokládám, že kvůli tomu, že u nás populace protestována není, tak že ty pozitivní případy jsou špička ledovce. To znamená, že skutečně ta epidemiologická situace u nás může být mnohem horší a o to větší katastrofa je, že nemáme ty ochranné pomůcky,“ dodal v rozhovoru Kubek.

Kritika prohlášení ministra zdravotnictví

Kubek nešetřil kritikou na prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Ministr měl v pátek prohlásit, že zdravotníci mohou porušit karanténní opatření. „Mě naprosto vyvedlo z rovnováhy nařízení ministra z pátku, který nařídil, že zaměstnavatelé nemusí respektovat karanténní opatření u svých zaměstnanců, kteří přišli do styku s nemocnými, pokud ty zaměstnance nutně potřebují,“ zopakoval ministrova slova s tím, že naopak u zdravotníků, kteří přišli do styku s nemocnými, je nutné provést několikanásobné testování na Covid-19.

Zdravotníci mohou být přímým nebezpečím pro své pacienty a ostatní členy veřejnosti. „To znamená, že na rozdíl od ostatních, kteří jdou do karantény, aby se ta infekce nešířila, tak ti zdravotníci by dál pracovali, samozřejmě, ohrožený je jejich zdravotní stav, ale samozřejmě se stávají okamžitě potencionálním zdrojem té další infekce a ohrožují své pacienty,“ ohradil se proti nařízení ministra a jeho nápad označil za naprostou hloupost.

„To je prostě neskutečně hloupý nápad," poznamenal Kubek s tím, že právě u zdravotníků je nutné předejít nákaze a pokud by k nákaze došlo, je nutné, aby byla diagnostikována co nejdříve. „Přitom ti zdravotníci potřebují mít jistotu, že v případě toho kontaktu budou rychle a kvalitně a opakovaně testováni. Potřebujeme testovat ty zdravotníky a nikoliv rušit karanténní opatření a dělat z nich další zdroje nákazy,“ reagoval na slova ministra, proti nimž se má ohrazovat i asociace lékařů a dokonce i odbory. 

Stanislav Šindelář ( 23. března 2020 11:20 )

Naprostý souhlas, proč by měl soukromému zubaři zajišťovat ochranné pomůcky stát. To selhali soukromníci myslím.

Stanislav Šindelář ( 23. března 2020 11:17 )

To má trochu pravdu , ale co dělal on v době kdy to mohl ovlivnit? Mimochodem dnes mě nevzala zubařka ani s akutním problémem. Někteří doktoři se na nás v době nejhorší vykašlali. A to mluví o dokorech soukromích, ty v nemocnicích dělají za polovic peněz jednou tolik. Koubku blbej.

vont ( 23. března 2020 10:12 )

Kubek je kašpar, který se lékařům vždy jen podbízel.Podle něho nebyl žádný ministr zdravotnictví ten správný. Všech hází na stát a lékařská komora nikdy nic chybně neprovedla-úsměvné! Právě v této chvíli měl ostře z titulu profesní komory zkritizovat zdravotnická zařízení, že jim chybí ochranné pomůcky, ač byly včas vyzváni, aby si jich dostatek zajistily!!!! Nechtělo se jim dávat korunky, jednodušší je vřískat do éteru, že to nezajistil stát!

1pravda1 ( 23. března 2020 10:02 )

PROČ SI LÉKÁRNY NENECHALY OCHRANNÉ PROSTŘEDKY V DOBĚ JEJICH SKUPOVÁNÍ! Proč včas nehlásily zvýšenou poptávku? Lékárníci, - soukromé lékárny si nezajistili dostatek ochranných prostředků pro sebe, když je tam přímo prodávají? A všechno se bude svádět na vládu? SOUKROMÍ ZDRAVOTNÍCI JSOU SOUKROMÍ, PROTOŽE MAJÍ SVOJE PLATY A I POVINNOSTI! NEMAJÍ ČEKAT S NATAŽENOU RUKOU. Proč je neupozornila lékařská komora?

1pravda1 ( 23. března 2020 09:57 )

Proč nemají soukromí! lékaři dostatek ochranných pomůcek už z doby chřipkové epidemie? Oni si snad kupují pomůcky sami, když jsou soukromí!!! ...­....­....­....­....­....­....­....­....­....­... Nejvíce nechápu Šmuclera, který stojí s nataženou rukou ke státu, ačkoliv soukromí zubaři si měli ochranné prostředky koupit samozřejmě sami!
a měli být vybaveni už v době chřipkové epidemie, když jsou tak blízko obličeji pacienta... můžeme klidně zrušit soukromé zubaře, co berou za plombu i dva tisíce a pak si nekoupí ochranné prostředky a čekají na stát...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa