Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Změna u důchodů kvůli koronaviru: Pošťáci je přinesou seniorům domů, na pošty už nemusí

Autor: ČTK - 
21. března 2020
22:13

Pošťáci donesou důchody domů i seniorům, kteří pro ně běžně chodí na pobočky. Za pondělí 23. března a úterý 24. března by mělo jít asi o 75 000 plateb každý den. V tiskové zprávě o tom informovala Česká pošta. Má jít o součást prevence proti nákaze novým typem koronaviru, která má často u seniorů horší průběh než u mladších pacientů. V Česku je podle aktuálních dat 925 nakažených.

„Prakticky to znamená, že v příštím týdnu nemusí žádný důchodce pro svůj důchod na pošty, všechny důchody se pokusí Česká pošta doručit. Pokud by se stalo, že důchodce nebude doručovatelem zastižen, bude mu důchod uložen na ukládací poště,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Telefonicky si bude možné domluvit opakované doručení, znovu se pošta pokusí doručit i důchody, které si lidé nevyzvedli v pátek 20. března. Od pondělí 23. března budou navíc pobočky od 9:00 otevřené pouze pro seniory. Po distribuci důchodů pak budou standardním způsobem doručované i doporučené zásilky, které nově nebudou automaticky uložené na pobočkách.

Už je zavřeno 138 pošt

Počet uzavřených pošt kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru se proti čtvrtku zvýšil o čtyři na 138 poboček z 3200. Zároveň Česká pošta osm poboček opět pro veřejnost otevřela. ČTK to dnes řekl mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Nejvíce uzavřených poboček je teď v Pardubickém kraji, Středočeském kraji a v Praze a v Jihočeském kraji.

„Dále upozorňujeme, že s účinností od 19. března mají všechny pošty omezeny hodiny pro veřejnost maximálně do 16:00 a s účinností od 21. března je zrušen na všech pobočkách víkendový provoz,“ dodal Vitík.

Pošty pozastavují sázky a loterie

Česká pošta od 21.3. dočasně zastavila poskytování všech sázkových služeb, loterijních a neloterijních služeb na všech pobočkách pro společnosti Sazka a Tipsport.net. Rozhodl o tom krizový štáb, sdělil ČTK mluvčí Matyáš Vitík.

„Nejde o zastavení těchto služeb, pouze nebudou poskytovány na pobočkách České pošty. Nadále budou dostupné v trafikách, na čerpacích stanicích nebo prostřednictvím internetu,“ uvedl mluvčí.

Kvůli zachování infrastruktury a potřeby obyvatel zůstává zachované dobíjení a prodej SIM karet všech mobilních operátorů SAZKAmobil, O2, Vodafone, T-mobile a Bleskmobil.

„Česká pošta je prodejním partnerem pro naše stírací losy. Respektuje a podporujeme její rozhodnutí omezit aktivity na jejích přepážkách na nezbytné minimum,“ sdělil ČTK ředitel úseku loterií společnosti Tipsport Jan Havel.

Podle mluvčího Sazky Václava Friedmanna zájem o loterie v posledních dnech logicky klesl. „Zákazníci stále mohou využít terminály Sazky v trafikách, na čerpacích stanicích a nebo jednoduše vsadit na našem webu. Právě u online sázení je od zavedení karantény patrný nárůst registrací. Počítáme s finančními dopady, ale v tuto chvíli je pro nás prioritou zejména aktivní pomoc Sazky v boji s koronavirem,“ doplnil.

Pošta ode dneška zajišťuje posílání roušek a respirátorů mezi lidmi bez poštovného. Upozornila ale na to, že nerozdává roušky veřejnosti. „Tato informace neznamená, že by Česká pošta rozdávala roušky veřejnosti. Pošta pouze zdarma přepraví roušky mezi odesílatelem a adresátem, a to v případě, že jsou odesílány zdarma, bez požadavku zaplacení adresátem,“ dodal Vitík.

„Chtěli jsme těm, kteří jsou například v karanténě a chtějí poslat známým roušky, zajistit, aby nemuseli platit poštovné,“ uvedl Vitík v rozhovoru pro ČT24. „Co se týče distribuce roušek, které přiletěly v uplynulých dnech do České republiky, tak v současné době je česká pošta připravena se zapojit pouze do té velké logistiky, to znamená, že z bodu A do bodu B budeme přepravovat palety (s rouškami),“ upřesnil. Konkrétní distribuce zdravotnického materiálu ke koncovým uživatelům pak proběhne v místních samosprávách a organizacích.

Nastaly četné změny v doručování zásilek i v otevírací době pošty. „Zavedli jsme takzvané bezkontaktní doručování, to znamená, že i když balík doručujeme na adresu, tak máme dané postupy, aby nedocházelo k bližšímu kontaktu mezi adresátem a pracovníkem pošty,“ řekl Vitík.

„Museli jsme provést několik omezení, některá nejsou úplně příjemná. Týká se to zavírání našich pošt z důvodu například karantény. Když tam nemáme koho poslat z našich zaměstnanců, tak tu poštu musíme dočasně uzavřít,“ odpověděl na dotaz o zavírání poboček. „Seznam pak každý den dáváme na web, aktuálně máme uzavřeno přes 130 poboček.“

„Další omezení vycházejí z nařízení vlády, ve kterém pošty nejsou zahrnuty, ale my jsme se k tomu dobrovolně připojili. Do devíti hodin jsou pošty vyčleněny pro seniory. Museli jsme také přistoupit k omezení otevíracích dob, to znamená, že každá pošta má otevřeno maximálně do čtyř hodin. V sobotu a v neděli jsou pobočky uzavřené,“ řekl mluvčí o změně otevírací doby.

Nákaza koronavirem se objevila v jednom z útvarů v pražské centrále firmy a také v nejvyšším managementu. Jedním z nakažených je i generální ředitel Roman Knap.

 

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>

ViR001 ( 26. března 2020 01:32 )

Jojo, Česká pošta je fakt hodně hustej podnik. Důchod mi nedonesou, protože normálním lidem, tedy i mně, v 21. století chodí na účet. Ale kvůli tomu, že je nosí jiným jsem (v důchodovém věku) musel 2x vážit cestu na poštu pro doporučený dopis a tvrdnout tam, než na mne dojde řada. Oni jsou hlava, pane vachmajstr....

zemekf ( 22. března 2020 00:41 )

a to s nima pude komando ???
zařiďte sin účet, nebo čekejte až na vás přijde řada, přece si nemyslíte, že se ta pošťačka nechá přepadnout kvůli tomu že vy ste blbí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa