Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vojtěch na pranýři kvůli rouškám: „Ať je ministr Prymula,“ zní z ČSSD. Co na to Prymula?

Aktualizováno -
22. března 2020
12:33
Autor: ČTK, simao - 
22. března 2020
08:17

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ocitl pod pořádným tlakem. A to kvůli nadále nedobré situaci s rouškami a respirátory v Česku. Část ČSSD volá po jeho konci. Podle hejtmana Martina Netolického je ostatně již nyní de facto ministrem Roman Prymula a šéf Asociace krajů Jiří Běhounek Vojtěcha také nešetří. Jan Hamáček i Prymula přitom připouští, že dodávky nestačí na to, aby roušky dostali běžní Češi, kterým nezbývá, než se spoléhat na své ušité. Řada lidí viní právě Vojtěcha.

Do Česka v sobotu před půlnocí dorazil obří letoun Ruslan se 106 tunami zdravotnického materiálu, který má v průběhu neděle zamířit do krajů i fakultních nemocnic. Současně s tím na Letišti Václava Havla přistálo 7 milionů roušek - opět z Číny a prostřednictvím Boeingu společnosti China Eastern.

Andrej Babiš (ANO) se raduje z toho, že letecký most z Čínou existuje, musí však i odrážet kritiku. Na pranýři se ocitl jeho ministr Adam Vojtěch (za ANO), který se snaží ujišťovat, že se jeho resort snaží nakupovat, co se dá. Na běžné Čechy se ale roušky stále nedostávají. A z dodávky z Ruslanu nebudou mít nic, jak připustil i Jan Hamáček (ČSSD), který upozornil, že takových letadel by bylo třeba deset, aby byla možná distribuce mezi lidi.

Ostrá kritika z krajů

Do Vojtěcha se pouští nyní kraje. A to i kvůli páteční dodávce 1,1 milionu respirátorů - nikoli těch nejúčinnějších, které jediné dokáží zamezit přenosu viru. Nedorazily respirátory FFP3, ale FFP2. Ty kvalitnější nejsou v Číně dnes k dostání.

Z dodávky 1,1 milionu respirátorů však bylo krajům ukrojeno - část z nich pod sebe stáhlo Vojtěchovo ministerstvo. „Bohužel ministerstvo zdravotnictví, jak jsme zjistili, nemá nic. My jsme museli ustoupit a dát prvních 200 tisíc respirátorů ministerstvu zdravotnictví. Bohužel musím říct, že kdo selhává naprosto fatálně, je ministerstvo zdravotnictví a jeho organizace, to je prostě strašně špatná situace,“ uvedl v ČT hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD), šéf Asociace krajů ČR.

Netolický: Ministrem by měl být Prymula

Pardubický hejtman Martin Netolický dokonce vyzýval k tomu, aby Vojtěch rovnou skončil. Podle něj by měl být ministrem Roman Prymula, Vojtěchův náměstek, epidemiolog a šéf Ústředního krizového štábu, kterého Netolický vyzdvihl i jako „odborníka“, čímž si nepřímo rýpl do právníka Vojtěcha.

Jediný, kdo v této zemi je schopen řídit tuto krizovou situaci, jen PAN náměstek Prymula. Je podle mě na čase, aby řídil celý resort. Omlouvám se za emoce, ale takto to již nejde. Co dodat... Prymula ministrem,“ vzkázal Netolický.

Vojtěch: Hejtman mi měl zavolat

„Ano, možná jsme mohli ty prostředky objednat dříve, ale bavíme se o řádu dní. A je otázka, jestli bychom i tak byli schopni uspokojit tu masivní poptávku, která je v řádech milionů, možná desítek milionů,“ uvedl na svou obranu v neděli v Partii na FTV Prima Vojtěch.

Vyjádřil se i k útoku Netolického. „Mrzí mě to vyjádření pana hejtmana, který možná předtím mi mohl aspoň zavolat jako jiní hejtmani. Já komunikuji s paní hejtmankou Jermanovou, s panem hejtmanem Čunkem,„ podotkl Vojtěch.

!A pan hejtman Netolický vydá takovéto mediální prohlášení, to mi zkrátka nepřijde úplně korektní (...) Určitě pan hejtman Netolický tomu rozumí a zná, jak funguje ministerstvo. On to ani neviděl v poslední době. Jsou to laciná prohlášení. My máme s panem náměstkem partnerský, korektní vztah,“ postěžoval si ministr a prohodil ironicky na účet Netolického, který uvedl, že ministerstvo de facto řídí náměstek Prymula.

Prymula: Být ministrem, roušek máme stejně

Řekl Netolický Prymulovi, že by chtěl, aby ministerstvo řídil on? „To mi neřekl, volal mi kvůli dvěma věcem - řešili jsme zásobovací místo, které je v Pardubickém kraji (...) Musím říci, že v tuto chvíli toto naprosto odmítám, takováto prohlášení, my opravdu se snažíme dělat téměř dvacet, dvacetdva hodin denně. Není smusluplné měnit něco v době, kdy opravdu potřebujeme těch 21 dní minimálně intenzivně pracovat,“ reagoval na Primě Prymula.

„Já kdybych seděl na postu pana ministra v této době, tak si myslím, že by tady nebylo víc roušek. Tady se stalo to, že ty zásoby, které tady šly, asi ve dvou případech selhala opravdu velká dodávka. Jistě, ministerstvo udělalo řadu chyb, zejména v tom objednávání, protože tam jsou různé firmy, které jsou zprostředkovateli, chovají se různým způsobem,“ zastal se náměstek v Partii na FTV Prima ministra Vojtěcha.

Babiš: Ministra teď neřešme

„Já myslím, že teď není chvíle na to, abychom se k něčemu vyzývali. Ono je to složité, dneska nakupuje celý svět. Ať si pan hejtman zkusí něco nakoupit. Jeden hejtman už si nakoupil a potom mu to Maďarsko zadrželo,“ uvedl Babiš. Narážel tak na případ hejtmana Iva Vondráka z ANO.

„Vláda postupuje společně a takové výměny skutečně nejsou na místě. Myslím, že spolupráce funguje. Já komunikuji s panem Hamáčkem pravidelně, několikrát denně si voláme, řešíme to. Myslím, že bychom si to mohli odložit až potom, co to skončí,“ hájil Babiš svou ministerskou „superstar“.

Po příletu Ruslanu Babiš uvedl, že dodávky bude rozdělovat především ministerstvo vnitra prostřednictvím hasičů. Ministerstvo zdravotnictví obstará jen své fakultní nemocnice. Změnu v distribuci roušek a respirátorů má v pondělí probrat i vláda.

Nelichotivé srovnání s Hamáčkem: Nakupuje méně

Nelichotivě vyšel Vojtěch i ze srovnání na Info.cz, které upozornilo, že ministerstvo vnitra doposud pořídilo téměř 87 milionů ochranných pomůcek, které zamířily nebo míří do Česka. Je to o mnoho více, než se podařilo sehnat ministerstvu zdravotnictví, uvedl server.

Ministerstvo zdravotnictví zatím nakoupilo 610 000 roušek, respirátorů, testů, ochranných obleků, brýlí či štítů. Vojtěch se však proti srovnání ohradil. Jeho úřad má podle jeho vyjádření na twitteru objednáno 29,5 milionu respirátorů FFP2, zhruba 1,5 milionu respirátorů FFP3 či 40 milionů ústenek.

„Omlouvám se, ale z čeho vychází tato čísla? Všechna čest panu ministru Hamáčkovi, ale že by distribuoval 77 mil. roušek?,“ uvedl Vojtěch. Podle něj není srovnání mezi ministerstvy férové.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hamáček ČTK sdělil, že zmiňovaných 87 milionů ochranných prostředků ministerstvo vnitra objednalo a zaplatilo. „Postupně probíhá jejich přeprava do ČR,“ dodal.

Vojtěch reagoval, že zdravotnictví uvádí počty již distribuovaných pomůcek. Schytal však další kritiku. „Testování pacientů je na dodávkách od ministerstva vnitra úplně závislé. Resort Jana Hamáčka sehnal 550 000 testů, ministerstvo zdravotnictví pouhých 450 kusů,“ uvedlo také Info.cz.

Problém s respirátory pro lidi v první linii

Hamáček na tiskovce po příletu Ruslanu reagoval na výhradu, že v pátek v letadle s 1,1 milionem respirátorů nepřiletěly respirátory FFP3, které jediné přímo brání přenosu nákazy koronavirem.

„My jsme jasně říkali, co jako ministerstvo vnitra zajišťujeme. My jsme zajišťovali respirátory třídy FFP2, což jsou respirátory, které jsou nejvíce požadované, respektive je jich nejvíce potřeba, a ty jsme taky včera přivezli. Já jsem lékařům žádné FFP3 neslíbil, protože je nemůžeme koupit. FFP3 má pan ministr zdravotnictví v kamionech v Rotterdamu a my uděláme všechno pro to, abychom je sem dostali a ten deficit vyřešili,“ podotkl. 

Respirátory FFP2 přivezl i Ruslan. Pro zdravotníky v „první linii“ dostatečné nejsou, potvrdil i Hamáček. „Ne. Ministerstvo zdravotnictví jasně vydalo pokyn, jaké typy respirátorů jsou třeba na jistých pozicích, FFP3 jsou určeny do první linie přímo tam, kde vzniká aerosol. Pro všechny ostatní stačí FFP2, a ty jsme dovezli. Zatím ještě trojkové respirátory pro ty exponované pozice jsou, ale říkám otevřeně: Sehnat další trojkové respirátory je priorita, ale já v tom moc pomoci nemohu, protože v Číně nejsou,“ pokračoval Hamáček.

Běžní lidé musí spoléhat na vlastní

Zatímco počet nakažených stoupl v Česku k tisícovce, dodávky roušek a respirátorů dořešené nejsou. A výhled na to, že by zamířily mezi běžné Čechy, se posouvá.

„Přímo lidem? Jestli myslíte na plošnou distribuci, tak tento náklad nestačí, kdybychom chtěli zítra dělat plošnou distribuci, tak jich musím obsadit deset,“ připustil Hamáček.

Roušky budou, sliboval 28. ledna Vojtěch. Prymulův Ústřední krizový štáb má nyní dle Hamáčka určit, zda se půjde cestou distribuce „ústenek“, nebo základní ochranou pro lidi zůstanou látkové roušky, které se dají vyvařit a vyprat. „Jsem připraven řešit obě varianty, jenom upozorňuji, že v té variantě, že by šly mezi obyvatelstvo ty jednorázové roušky, tak se opravdu bavíme tak o 10 letadlech tohoto typu,“ dodal Hamáček.

Sám Prymula však již tváří v tvář současné situace Čechy vyzýval, aby nosili látkové roušky.

Vojtěchova chyba?

Opozice předhazuje Vojtěchovi jeho slova z ledna 2020, kdy 28. ledna ujišťoval, že roušek bude dost. „Nemyslím si, že je něco, co bychom, řekněme, zanedbali. Nebo že bychom nebyli na něco připraveni. Teď se zdá, že velké mediální téma jsou roušky. Samozřejmě tou mediální panikou se lidé snaží chránit, byť samozřejmě reálně ty roušky příliš nechrání, to asi jako lékaři velmi dobře víte. Ony jsou dobré jako protekce pro ty, co jsou nachlazení nebo mají chřipku, aby nenakazili ostatní, tak v takovém případě je to dobré. Aby to chránilo lidi, kteří jsou zdraví, tak to nechrání, to by skutečně musely být roušky s respirátory. Což samozřejmě možné je, ale v tuto chvíli to není vůbec nutné, není to na místě,“ tvrdil tehdy.

Video  Obří letoun Ruslan přiletěl do Česka: Kvůli koronaviru přepravil 106 tun roušek, respirátorů a zdravotnického materiálu z Číny.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

28. ledna již padali lékaři v ohnisku nákazy Wu-chanu vyčerpáním. Roušky docházely nejen v Česku a první případy nákazy hlásili i sousední Němci. První testy probíhaly i u nás - u čínských turistů na Bulovce či v Opavě. Zatím negativní. „Není důvod k jakékoliv panice a vyvolávat to, že je to smrtící virus apod.,“ říkal poslancům Vojtěch, zatímco řada Čechů si blížící se nebezpečí vůbec neuvědomovala, či dokonce zlehčovala. Mělo jít o pouhou „chřipečku“...

Čísla ochranných pomůcek, která tehdy Vojtěch uváděl, se při milionových - a stále nedostatečných - dodávkách z Číny jeví až úsměvně. „Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek. Připravuje se další dodávka 25 tisíc roušek a jeden český výrobce jich má celkově milion na skladě, takže skutečně roušky budou,“ ujišťoval Vojtěch, kterému se jeho slova vrací jako bumerang.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rocker2020 ( 24. března 2020 22:57 )

TAKY BY TA KORONA MOHLA BYT UMYSLNE KVULI EKONOMICE A EKOLOGII. UZ TED EKOLOGIE JE MNOHEM LEPSI A TO TO MAME TEPRVE "PAR" DNU A TED SICE EKONOMIKA BUDE MIT KRATKODOBY PROPAD, ALE PAK DIKY TOMU BUDE DLOUHODOBE RUST... AT SE STANE COKOLI PO ODPADNUTI KORONY, NEBUDE TO DOBRE A JE TO NA...

Rocker2020 ( 24. března 2020 21:14 )

ZDRAVIM. MYSLIM, ZE KORONA JE CILENY A PLANOVANY ZACATEK KALERGIHO PLANU... VIZ MIGRANTI, RECKO TURECKA VALKA, DEFENDER 2020 APOD.

Rocker2020 ( 23. března 2020 11:06 )

JAK MUZE NEKDO NEKOHO POKUTOVAT ZA NENOSENI ROUSKY, KDYZ NEJSOU K MANI A DOKONCE SE PSALO, ZE NA OBYCEJNEHO, BEZNEHO CECHA SE NEDOSTANE? KDYZ JE TO TAK VAZNE A NENI TO UMELE UPRAVENA CHRIPKA A PANIKA Z JINEHO JAKEHOKOLIV DUVODU, PROC ARMADA NA HRANICICH HLIDA BEZ ROUSEK? JESTE SE VRATIM K AMERICKEMU VOJENSKEMU CVICENI. PROC AMERICKY VOJAK JDE NA CVICENI I S VYBAVOU NA DRUHOU PULKU PLANETY? CVICENI BY BYLO "DOMA" A NE "VENKU"... A NA CVICENI TOLIK VOJAKU?

Rocker2020 ( 23. března 2020 10:28 )

ZDRAVIM. CHTELO BY TO UDELAT NECO NORMALNIHO, DOKUD SE TU NESTRILI. MYSLIM, ZE AMERICKE VOJENSKE CVICENI V EVROPE, JE VETSI STRASAK.... NENI TO SNAD OBYCEJNY CHRIPKOVY VIRUS, KTERY JE UMELE UPRAVEN, ABY SE RYCHLEJI SIRIL A VYVOLAL UMELOU PANIKU A ODVEDL POZORNOST OD NECEHO JINEHO? NENI TO JEN FINANCNI, EKONOMICKY, KAPITALISTICKY, FARMACEUTICKY TAH KVULI EKONOMICE, ABY ZPANIKARENI LIDE PANICKY UTRACELI SVE PENIZE A...?

marmat ( 23. března 2020 00:00 )

stbakbures: asi 3 roky stejné fejky...jen aby byly...
.myšlenka žádná...JEN PRUDA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa