Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nečekaná bolest a extrémní únava. Zdravotní sestra (50) popsala svůj boj s koronavirem

Autor: Darina Jíchová - 
17. března 2020
16:24

Novým koronavirem se nakazilo mnoho lékařů, zdravotních sester, záchranářů a dalších nemocničních zaměstnanců. Chytila ho i americká zdravotní sestra Lisa Mercková (50), která průběh nemoci popsala jako „nečekaný“ a „neobvyklý“. Koronavirus si přivezla zřejmě z dovolené na Havaji, její příběh přinesl list Daily Mail.

Mercková žije a pracuje ve městě Crested Butte v Coloradu. Na Havaji pobývala se svým manželem Paulem od 3. do 18. února, už na cestě domů pocítila mírnou rýmu, které ale podle vlastních slov nepřipisovala žádnou důležitost.

„Mám koronavirus“

Na začátku března se dostavila horečka a bolest v levé části těla. „Bylo to, jako by mě tam někdo sekal sekáčkem na led,“ přiblížila Mercková. V neděli 8. března podstoupila testy na koronavirus, o 3 dny později se u ní nákaza potvrdila.

Američanka i s manželem je v domácí karanténě, ze které bude smět vyjít, až bude mít v rozmezí 24 hodin dvakrát po sobě negativní testy na koronavirus. „Mám nový koronavirus,“ oznámila na svém facebooku. „Žijeme v malém městě, kde se informace šíří hlavně pomocí drbů, zveřejňuji svůj příběh, abych věci kolem nákazy uvedla na pravou míru,“ napsala Mercková.

„Prosím vás, jakékoliv urážlivé komentáře si nechte pro sebe, stálo mě to dost sil, abych to s vámi sdílela. Chci být nápomocna všem, kteří se obávají, že virus mají. Doufám, že tímto způsobem odpovídám na všechny nezodpovězené dotazy,“ napsala ve svém příspěvku.

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

Ozvala se bolest kloubů a svalů a nevolnost

„Byli jsme na Havaji, na pracovní dovolené. Byla tam konference, které jsme se s manželem účastnili. Když jsme odjížděli, začalo mi kapat z nosu, po příjezdu domů se přidala bolest svalů, myslela jsem, že to mám z cestování,“ popsala Mercková. „Myslela jsem, že mám klasickou chřipku, měla jsem rýmu a bolely mě svaly a klouby,“ zdravotní sestra připustila, že se v práci nechala otestovat na chřipku, test byl negativní.

„Na konci února se ozvala ostrá bodavá bolest v levém boku, pak přišla nevolnost a horečka, únava a začalo se mi těžko dýchat. Zhoršovalo se to do takové míry, až jsem musela poprosit manžela, aby mě odvezl na pohotovost,“ Američanka dodala, že zároveň kontaktovala Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), následně podstoupila testy na koronavirus.

„Nevím, kde přesně jsem to chytila, cestujeme hodně, ale nikdy mimo Spojené státy. Z Havaje se nikdo neozval, když jsem tamní úřady kontaktovala, abych jim oznámila, že mám koronavirus,“ uvedla Mercková. Přední havajská epidemioložka Sarah Parková vysvětlila, že se zdravotní sestrou nejsou v kontaktu, protože nevěří, že se nakazila na Havaji.

„Nejhorší byla únava“ 

„V karanténě budu nejméně do 22. března, můj stav se pomalu zlepšuje. Piju hodně čaje s medem. Lidé se mě ptali, co bylo nejhorší, za mě asi ta únava. Bylo to naprosté a extrémní vyčerpání. Jsem jinak zdravý člověk, sportuju a snažím se jíst zdravě, ale tohle mě překvapilo,“ Mercková skrze svůj příspěvek poděkovala všem, kteří jí a jejímu manželovi chodí nakupovat.

„Prosím vás, myjte si ruce, dodržujte nařízení, noste roušku, nechrání jen vás, ale hlavně druhé. Nepanikařte, buďte solidární,“ zakončila Mercková. V USA si koronavirus způsobující nemoc Covid-19 vyžádal už několik desítek obětí, podle oficiálních statistik je v zemi 4661 nakažených, vyléčených přibývá pomalu, zatím je evidováno kolem 16 uzdravených.

.tg.bb ( 18. března 2020 10:47 )

Havaj patří mezi státy USA a paní tam byla na zdravotnické konferenci. Pracovní dovolená je u takových lidí běžná. Jedou někam pracovně a pak si to o několik dní prodlouží za vlastní peníze. Není na tom nic špatného ani neobvyklého.

sorgedoktor ( 17. března 2020 18:59 )

Hm no.....Zdravotni sestry v Americe dost mozna maji vyssi zivotni uroven, nez sestry v okresnich nemocnicich nebo v Ustavech socialni pece/potazmo Domovech senioru/..

Natimex ( 17. března 2020 18:50 )

Byla na pracovní dovolené na Havaji...zřejmě dobrej oddíl...Která *** ma pracovní dovolenou na Havaji???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa