Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyzve Trumpa Obamův muž? Bývalý viceprezident Biden válcuje prezidentské primárky

Autor: ČTK - 
17. března 2020
13:58

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v primárkách ve státě Washington, které se konaly minulý týden. Informovala o tom v úterý agentura AP, podle které tak Biden opanoval pět ze šesti států, v nichž se 10. března hlasovalo. Soud v americkém státě Ohio mezitím odmítl, aby se místní prezidentské primárky, které se mají konat dnes, kvůli šíření nového typu koronaviru odložily.

Po téměř týdenním počítání hlasů ve státě Washingon, který leží na západním pobřeží USA, je podle AP jasné, že vítězem demokratických primárek se stal Joe Biden. Na stranu bývalého viceprezidenta se tak 10. března postavily státy Washington, Michigan, Missouri, Mississippi a Idaho, jeho protivníka, vermontského senátora Bernieho Sanderse, podpořili hlasující v Severní Dakotě.

Podle agentury AP přitom Sanders doufal, že by se stát Washington mohl přiklonit na jeho stranu. V roce 2016 zde v demokratických primárkách zvítězil nad Hillary Clintonovou.

Ve státě Washington je 89 delegátů, jejichž hlas je vázaný na výsledek primárek. Jen 31 z nich se ale určuje na základě výsledku celostátního hlasování. Zbylých 58 se rozděluje podle výsledků v jednotlivých obvodech, kterých je deset. Tyto výsledky by nemusely být známy dříve než v závěru příštího týdne, upozornila agentura AP.

Joe Biden je favoritem i v dalších státech

Dnes se budou demokratické primárky konat v Arizoně, na Floridě, v Illinois a v Ohiu. Ve všech čtyřech státech je favoritem Joe Biden. Na Floridě, v Illinois a v Ohiu se budou konat také republikánské primárky, které jsou ale spíše formální. Svou funkci totiž bude v listopadových prezidentských volbách obhajovat současný šéf Bílého domu Donald Trump, který má mezi republikány neochvějnou pozici.

Koronavirus zdržuje primárky

Proces výběru kandidáta Demokratické strany na prezidenta ale – stejně jako mnoho dalších věcí ve Spojených státech i jinde ve světě – narušilo šíření nového typu koronaviru. V Georgii, Louisianě a Kentucky už kvůli tomu primárky odložili na pozdější termín.

Žádost o odklad dnešních primárek podali také dva občané starší 65 let ve státu Ohio. Soudce ale jejich žádost zamítl. Mluvčí ohijského ministerstva zdravotnictví Melanie Amatová už ovšem uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Odklad primárek podporuje i ohijský guvernér Mike DeWine.

Prezident Donald Trump v pondělí v Bílém domě řekl, že považuje za „zbytečné“, aby se primárky a volební shromáždění kvůli koronaviru odkládaly. „Odkládání voleb není příliš dobré,“ řekl. Americká média upozornila, že poznámka padla na tiskové konferenci, na níž Trump vyzval, aby se lidé kvůli koronaviru vyhýbali shromážděním s více než deseti lidmi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi