Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda nechala otevřená květinářství. Babišův fond vydělává na jednom z těch největších

Autor: sab - 
17. března 2020
18:40

Poté, co vláda v neděli udělila výjimku ze zákazu prodeje mimo jiné i květinářstvím, a ta tak mohou dál zůstat otevřená, začali kritici mluvit o tom, že si premiér Andrej Babiš (ANO) možná upravuje zákony a nařízení tak, aby se lépe dařilo firmám v jeho svěřenském fondu. Otevřené měly zůstat pouze obchody, které mají zajistit přežití občanů, mezi ně vláda zařadila právě i květinářství. Zato třeba hobby markety už musí zůstat pro obyčejné lidi zavřené. Že by za tím bylo něco nekalého, vláda odmítá. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) zůstávají květinářství otevřená i kvůli psychice pozůstalých, kteří chtějí koupit květiny v případě smrti někoho blízkého.

Vláda poslala Česko do karantény. Zavřené jsou obchody s výjimkou potravin nebo drogerie, stejně tak restaurace. Češi mají také omezený pohyb, zavřené jsou hranice. Vláda rozdala několik výjimek.

Výraznější pozornosti uniklo třeba to, že květinářstvím, na která do té doby platil zákaz, vláda umožnila znovu otevřít. Právě v neděli večer totiž vláda udělila výjimku autoservisům, odtahům vozidel, prodejnám jízdenek, prodeji zdravotních prostředků, pohřebním službám, ale i květinářstvím.

Květinářství nutná k přežití?

Argumentem pro výjimky bylo to, že otevřené mají zůstat pouze obchody, které jsou nezbytné k zajištění přežití obyvatel. Právě na to se v souvislosti s otevřenými obchody s květinami snáší kritika. Podle některých členů opozice květiny k přežití potřeba nejsou, a není tedy důvod, aby květinářství zůstávala otevřená. V rámci boje proti šíření koronaviru jsou naopak uzavřené třeba restaurace i hobby markety.

Objevují se tak i názory, že mohlo jít o opatření, které má zajistit prosperitu premiérova podnikání. Fond Hartenberg, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO), totiž vloni získal většinu v síti květinářství Flamengo.

Výjimku prosadil ministr průmyslu a obchodu a Babišova pravá ruka Karel Havlíček. Na novinářské dotazy to pak dával do souvislosti s ponecháním v provozu pohřebních služeb. Naopak s premiérovým podnikáním to podle něj nic společného nemá.

Havlíček to prý nevěděl a Babiš nezasahoval

Havlíček podle svých slov ani nevěděl o tom, že v Babišových fondech jedno z největších květinářství vůbec je. O obchodu se přitom v minulém roce dost mluvilo. Blesk Zprávy o něm psaly například zde.

„Já vůbec nevím, že ve svěřenském fondu premiéra jsou květinářství. Opatření jsme připravovali s týmem asociací a komor po celý víkend a snažili jsme se maximálně férově nastavit všechny výjimky,“ vysvětlil iRozhlasu s tím, že Babiš do příprav nezasahoval.

„Na vládě byla diskuse akorát k taxi a stavebninám. A separovat květinářství, která jsou naproti hřbitovu od těch, co jsou za rohem, nedává smysl a byl by v tom akorát chaos,“ dodal šéf resortu průmyslu a obchodu.

Otevřené ale zůstávají klasické supermarkety a obchody s potravinami, kde se květiny dají koupit také. Podle Havlíčka tak rozhodli kvůli potřebné psychické podpoře pro pozůstalé. 

„Aby pozůstalí nemuseli do obchodu...“

„Vycházeli jsme z toho, že pokud budou květinářství zavřena, nebude snadné je (květiny) v hypermarketu koupit, navíc jsme z důvodů psychologických nechtěli hnát pozůstalé po nákupních centrech a chtěli jsme jim umožnit koupit kvalitní květiny v místě pohřbu,“ napsal Havlíček serveru iRozhlas.

Celou věcí se příliš nechtěl zabývat šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. Ten novinářům v odpovědi napsal, ať neřeší nesmysly. Zato členové opozice rozhodnutí vlády kritizují. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan si myslí, že by květiny i na pohřby stačilo v těchto chvílích nakupovat online.

Důvod k tomu, aby zrovna květinářství zůstala otevřena, nevidí ani šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. Argumentuje tím, že květinářství nejsou potřebná k přežití. „Pokud máme krizový stav, tak by měly být zajištěny pouze základní funkce, tedy potraviny, drogerie a lékárny, případně stavebniny, aby mohli fungovat řemeslníci,“ dodal.

Maká se i v „Babišově“ laboratoři

Nejde navíc o první případ, kdy se spekuluje o tom, že vládní rozhodnutí nahrávají formálně bývalému podnikání premiéra. Minulý týden server Seznam Zprávy upozornil třeba na to, že na seznamu laboratoří, které mohou lidi na koronavirus testovat, je i společnost z Babišova sveřenského fondu.

Společnost Vidia-Diagnostika, která patří do skupiny FutureLife, přidalo na seznam nově ministerstvo zdravotnictví. Lidé této společnosti za test zaplatí okolo třech tisíc korun. Jinou soukromou laboratoř Tilia Laboratories, kde testy stojí okolo třinácti stovek, ale ministerstvo na oficiální seznam přidat nechce. Stále se přitom řeší, že by testovacích laboratoří mohlo být více.

Laboratoř, kterou resort zdravotnictví přidat nechce, je zároveň ta, která zjistila u dvou lidí, které státní systém nechtěl testovat, i když měli příznaky, že jsou koronavirem nakaženi. O šéfce této laboratoře Soně Pekové před dvěma týdny šířil nepravdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), za svá slova se jí potom omluvil.

marmat ( 17. března 2020 22:13 )

5nastolevceskych:
Trestuhodné šíření takových ujetých fejků má půvab možná mezi trolly....
Jinak je na to §§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§§
Jste velmi nemocný zoufalec !!!!!!

marmat ( 17. března 2020 22:07 )

kaminek74:
ok NA CHATY SE UCHÝLILO HODNĚ LIDÍ....NAŠTĚSTÍ JE NÁDHERNÉ POČASÍ....
takže toto je 100% v pořádku.....pokud stále platí......

marmat ( 17. března 2020 22:05 )

NEEEXISTUJE současná připomínka/zmínka medií o tom, jak premiér Babiš reagoval na nápady "vypravit letadlo s pomůckami Číně".....
Zatrhnul TO se slovy: "Musíme přece myslet na to, zda bude dost pro naše lidi" !!!
Sklidil pohoršení a v reakci sbírka firem odlétla !!!!
ON je frajer...NIKDY TOHLE NEZMÍ­NIL/NEP­ŘIPOM­NĚL

marmat ( 17. března 2020 21:59 )

poky-f:
Uvedená zkratka je slo.­....­....­....­....­....­....nk­ová ????

marmat ( 17. března 2020 21:58 )

e.lesanova:
HLOUPÍ jsou na to až dost....
a to je naděje ANO na 40% !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa