Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velká zpráva o stavu zásob supermarketů: Babiš hřímá, psycholog apeluje na rozum

Autor: Tomáš Belica, Andrea Ulagová, Jaroslav Šimáček, Jakub Tomek - 
14. března 2020
05:01

Poté, co vláda ve čtvrtek kvůli postupujícímu koronaviru vyhlásila nouzový stav, Češi vzali obchody útokem. Skupovali maso, zeleninu, ale i trvanlivější potraviny, jako rýže či mouka. Premiér Andrej Babiš (65, ANO) opakovaně přesvědčuje veřejnost, že potravin je dostatek, i kdyby celé Česko muselo do karantény. V noci pak kabitet rozhodl o tom, že od sootních 6:00 uzavřou v Česku až na výjimky obchody a restaurace. Také obchodníci uklidňují, že jídla bude dostatek. Psycholog Tomáš Morávek označil situaci za sociální paniku s tím, že při pocitu nejistoty je hlavním cílem uklidnění - a to může být i plná taška jídla.

Někde chyběla mouka či rýže, jinde se z regálu smutně usmívalo několik posledních láhví či krabic toho nejlevnějšího vína. Jak Blesku Zprávám potvrdili zástupci obchodních řetězců, šlo o reakci Čechů na poslední vládou vyhlášená opatření. Navíc podle obchodníků to, že někde vidíme prázdný regál, není znakem toho, že je vyprodáno. Spíš jejich zaměstnanci nestíhají doplňovat.

Andrej Babiš, vybízející občany, aby si nedělali zásoby potravin, vyrazil po jednání vlády a brífinku do tří skladů řetězců. Ujišťoval, že potravin je dostatek, někteří lidé si však nakupují zásoby dál. „Lidi zbytečně nakupují potraviny,“ bouřil.

Babiš lituje pokladní

Premiér byl také tázán, zda uvažoval o regulaci toho, co si mohou lidé koupit, či ne? „Kdybychom toto udělali, tak řekneme, že je nějaký problém, a žádný problém není. Já jsem tady měl řetězce, některé mi řekly, že mají nárůst tržeb 50, 70 procent. Tam lidi stáli do řady, dokonce tam byly nějaké souboje na parkovišti,“ zmínil premiér.

„A já jsem řekl, že není na to důvod, proboha, nám musí věřit. Znovu opakuji: I kdybychom vyhlásili karanténu na celý stát, tak potraviny budou. Není důvod si dělat zásoby. Já už nevím, jak to máme sdělit. Nemůže se stát, aby nebyly potraviny, není důvod si dělat zásoby, skutečně není důvod. Potom se stává, že ty chudinky pokladní mají obrovský problém a potom mají strach, jsou přetížené atd.,“ uvedl ještě Babiš ve Strakově akademii.

Video  Zákaz akcí nad 30 lidí, omezení hospod a stopka pro cizince. V Česku je stav nouze 
Video se připravuje ...

Chybí závozníci a řidiči

„Najednou milion domácností, v nichž děti jsou normálně na oběd ve školní jídelně a jejich rodiče v závodní jídelně, si muselo uvařit. I proto ten „nájezd“ na obchody se netýkal jen těstovin nebo rýže, ale i masa, ovoce a zeleniny, tedy toho, co potřebujete na oběd,“ říká šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. I podle něj jsou sklady v Česku z 96 procent plné. Jediný zádrhel může být v zásobování obchodů. Obecně totiž chybí řidiči nákladních vozů a kamiony.

„Řada z nich pochází z Ukrajiny a řada se jich také vrací domů. I takhle vypadla část kapacity řidičů. V úterý jsme proto požádali premiéra, aby zrušil omezení pro kamionovou dopravu, aby mohli jezdit v neděli, aby se zrušily zákazy zásobování kvůli rušení nočního klidu mezi 22. hodinou a šestou ráno. Tím by se zásobování stalo plynulejším,“ vysvětlil Prouza.

Psycholog: Uklidní nás i plná taška

Psycholog Tomáš Morávek označil hromadné vykupování potravin davovým chováním, případně sociální panikou.

„Jde o princip sociálního napodobování, to znamená, že když to dělá většina, tak já mám tendenci se tomu přizpůsobit, tu tendenci máme všichni. A když do toho připočítáte silný pocit nejistoty a ohrožení, který je v těchto dnech, tak máme dojem, že vlastně tím, že se budeme zásobovat, děláme to nejlepší pro sebe a svou rodinu. Ten hlavní cíl je uklidnit se – plná taška jídla nás uklidní,“ vysvětlil Blesk Zprávám Morávek.

Podle odborníka to ale není racionální chování a ani neodpovídá situaci. „Té situaci úplně nerozumíme, proto podlehneme krátkodobému impulsu udělat něco pro nejbližší a chováme se nerozumně,“ doplnil Morávek.

Jak jsou na tom jednotlivé řetězce?

Kaufland

„Můžeme potvrdit, že zásob na skladech je dostatek a není důvod k žádné panice. Všechny naše prodejny jsou pravidelně z našich centrálních skladů zásobovány a současně intenzivně jednáme s našimi dodavateli. Zvýšenou poptávku zákazníků jsme schopni pokrýt,“ uvedla Renata Maierl, tisková mluvčí řetězce Kaufland.

Penny Market

Zásobování našich prodejen probíhá standardně a jsme v kontaktu s našimi dodavateli, abychom byli schopni zajistit dostupnost kompletního sortimentu,“ řekl Blesk Zprávám Tomáš Kubík z Penny Marketu.

Albert

„Poptávku jsme schopni pokrýt a není zapotřebí panikařit, to je dobré opět zopakovat,“ uvedl Jiří Mareček z řetězce Albert.

COOP

„Fungujeme v běžném režimu a komunikujeme se svými dodavateli.  Výpadky mohou být místní, ale z hlediska skladů je situace stabilní, pouze evidujeme vyšší tlak na personál. V současnosti jsou sklady naplněny, a pokud nedojde k nepředvídaným okolnostem, je zásobování zajištěno,“ řekl Blesk Zprávám Lukáš Němčík z řetězce COOP.

Lidl

„Naše prodejny jsou zásobované standardním způsobem z centrálních logistických center. S našimi dodavateli jsme přitom v úzkém kontaktu, abychom zabezpečili pokrytí této extrémně zvýšené poptávky,“ ujišťuje Zuzana Holá z Lidlu.

Globus

„Aktuálně stále trvá poptávka po suchých potravinách/koloniálu. Trvá situace s nedostatkem dezinfekčních mýdel a gelů, které dodavatelé zaváží jen velmi omezeně. Jejich zásoby jsou aktuálně nedostačující,“ řekl Bronislav Matyšek, jednatel společnosti Globus.

Video  Uzavřené Česko: Češi nesmí vycestovat, cizinci přicestovat. Není potřeba nakupovat zásoby, apeloval Babiš po jednání vlády kvůli koronaviru (13. 3. 2020)  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kratochwilova ( 15. března 2020 06:17 )

Vy mate vsichni taky cost...nejdriv necourejte se venku a Pak zase - nedelejte paniku a zasoby,chodte do kramu kazdy den...kdybyste radsi udelali v TV instruktazni video,ktery by co chvili bezelo,jak SI udelat doma rousku!!!!!!!!

paralenka ( 14. března 2020 23:34 )

Naopak, vy nechápete, že těžko všechno zařídí vláda, jsou i další články ve státní správě a samosprávě, které mohou máknout! K čemu mají lidé roušky, když je nenosí? Za celou dobu jsem potkala v MHD jednu studentku, co jela s kufrem za mámou, s rouškou na obličeji. K čemu všechna opatření, když pečivo rukavicí brali v Lidlu dva lidé, jeden polda a já. Je to ***ech, kteří nemusí nic a mohou všechno, ne o Babišovi! Ale havloida s mozkovou dysfunkcí těžko přesvědčit.

paralenka ( 14. března 2020 23:09 )

To naštve, on mi to Andy nedoveze osobně domů? Tak nic, nechám to na hejtmanovi, ten už to řeší. Vy jste blázen, kraje i města mají krizové štáby a daleko lépe umí zmapovat místní situaci. Mimochodem, nechtěl byste mi nosit nákupy za dveře, ty tři patra bez výtahu s nákupem ... No co, respirátory mám, roušky s nano filtrem taky, gel, mýdlo... plnou lednici i mražák, nebýt toho Londýna, kam tedy v pátek nevyrazím, (za to může kdo, Andy?) měla bych houby, nesnáším paniku.

paralenka ( 14. března 2020 23:00 )

Dát si tohle na obličej, mají kožaři kšeft non stop, nebudou stíhat. Nemyslím, že je to fajn nápad.

BoziMilda ( 14. března 2020 22:13 )

To určitě ty wole. Andy žvaní, ale roušky nejsou, respirátory není, testy nejsou, peníze na strategický rezervy nejsou, protože to zajišťuje ta jeho vláda odborníku. Zatímco řetězce maj jídla pořád dost , ačkoliv je lidi vazli už potřetí frontálním útokem. Oni totiž řetězce dostávají peníze za to, že lidem dokáží dodat jídlo a jiné zboží, které potřebují, zatímco ten co řídí stát jako firmu bere prachy z daní, takže se na státním rozpočtu neschopnost jeho a jeho podřízenejch neprojeví. Navíc nadnárodní řetězce opravdu bojují, jídlo je, benzín je, mobily fungují. Nebo chceš, aby bojovaly víc, třeba aby ti v Lidlu změřily teplotu a nařídily karanténu ? To je úkol vlády, tohle zajistit ty antibruselský pomatenče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa