Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Odřízli mě od manžela.“ Karanténa v Itálii rozděluje rodiny, žena nesmí domů

Autor: Darina Jíchová - 
10. března 2020
12:25

Od úterý 10. března platí v Itálii celonárodní karanténa kvůli epidemii koronaviru, která se v zemi rychle šíří. Bezpečnostní nařízení zaskočilo Američanku Kailu Hainesovou, která se svým italským manželem a rodinou v zemi žije už 30 let. Ve chvíli vyhlášení karantény byla zrovna pracovně v Miláně, zatímco manžel zůstává v domácí preventivní izolaci v jejich domě v Monfalcone. Hainesovou úřady domů pustí nejdřív 3. dubna, uvedla stanice BBC.

„Úplně mě odřízli od manžela,“ postěžovala si Američanka. „Můj muž je profesorem na univerzitě v Benátkách, já pravidelně dojíždím do práce do Milána, kde jsem od pondělka do pátku a na víkend jedu domů,“ vysvětlila Hainesová.

„Upřímně musím říct, že až do minulého týdne koronavirus vůbec nikdo neřešil. Ano, slyšeli jsme o epidemii, ale za den jste potkali maximálně pár lidí v rouškách,“ popsala žena.

V karanténě do 3. dubna

„Minulý týden se ale všechno změnilo a v pátek manžel dostal horečku. Řídil se tím, k čemu vyzvalo ministerstvo zdravotnictví, a zůstal doma v izolaci. Měl v ní být 20 dní, jeho izolace skončí 20. března. Jenže já tu budu až do 3. dubna, jak nařídily úřady. Preventivně jsem tu zůstala přes víkend, i když byla Lombardie v karanténě, kvůli práci jsem mohla dojíždět, teď ale musím zůstat v Miláně,“ vypověděla Hainesová.

Prázdné ulice v italských Benátkách (9.3.2020) Prázdné ulice v italských Benátkách (9.3.2020) | Reuters

„Celá tahle situace je neuvěřitelná. Včera jsem si šla nakoupit, jednak proto, že potřebuju nějaké jídlo, ale z druhé strany i proto, že jsem byla zvědavá, jak to vypadá v supermarketech. Chtěla jsem vidět, jestli je pravda, že se lidé perou o poslední balíček těstovin, jak píší v tisku. Situace je tu opravdu napjatá,“ uvedla Hainesová.

Povinný bezpečný odstup

„V obchodě, kde jsem byla, každých 30 vteřin hlásili, aby lidé udržovali bezpečnou vzdálenost jeden metr. Bylo to dost agresivní, pro mě to byl velmi neobvyklý zážitek. Nikdo ale po obchodě neběhal a nepral se o zboží, většina lidí měla nákupy jako já, věci na víkend, maximálně na týden. V tomhle ohledu byl nákup v pohodě,“ doplnila Američanka.

„Když jsem ale šla po nákupní třídě, skoro tři čtvrtě obchodů mělo zavřeno, zato bary byly otevřené. O víkendu bylo pěkně a všichni jezdili na kolech. Kavárny, bistra a bary otevřely zahrádky, sice tam bylo méně stolů než obvykle, ale lidé tam byli a dávali si kávu, jak jsou zvyklí. Nebyla cítit panika. Asi to bude trvat určitou dobu, než si uvědomíme, co se děje, že musíme být opatrnější, nebo že si od druhých máme udržovat odstup,“ popsala Hainesová.

„Manžel doma šílí“

„Beru to trochu jako prázdniny, musím ale pracovat z domova,“ podotkla Američanka. „Manžel měl horečku jen pár dní, teď už má jen mírný kašel a musím říct, že doma v karanténě šílí. Máme hodné sousedy, kteří mu chodí nakupovat a věci mu nechávají za dveřmi. Bude se muset naučit si vařit – neumí to,“ smála se Hainesová.

„Loni jsme oslavili naše 30. výročí svatby. Nebyl to pro nás nejlepší rok, povýšili mě a vídáme se teď kvůli mé práci jen o víkendech, a teď tohle. Je to opravdu těžké. Díkybohu za WhatsApp,“ zakončila Hainesová.

Koronavirus v Itálii

K úterý 10. března je v Itálii evidováno skoro 10 tisíc pacientů s koronavirem, epidemie si v zemi vyžádala už 463 obětí. Podle stávajících bilancí se podařilo vyléčit 724 nakažených.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa